nu stiu sa aleg
Moderators: Alin C., radu.b, Administrator
Tehnic ... e destul de complicat sa vanezi iepuri cu arme AC. In primul rand ca ziua nu-i vezi ... iti sar de la picioare si o iau la fuga. Iar din alergare e ff greu sa-i nimerseti cu arma AC ca sa nu mai vorbim de faptul ca trebuiesc nimeriti in zone vitale ca sa le faci ceva ...
Am auzit un caz in care cineva a tras cu arma de foc .22LR intr-un iepure si desi glontul care are 2grame a intrat si a iesit prin el si a lovit pamantul facand un norulet de praf ca-n filme, iepurele a luat-o la fuga si abea dupa 30m sa oprit si a cazut mort! Daca cu o arma de foc .22LR care imprima glontului de 2 grame o viteza de peste 325m/s la gura tevii n-a reusit sa dea jos iepurele din prima cum s-ar zice atunci armele AC care cu munitie sub un gram greutate (sau chiar un gram) nu scot decat in jurul a 200m/s (cel putin armele care se comercializeaza in Romania) ce crezi ca-i pot face?? Decat cu mare noroc, sa-l vezi tu inainte, sa fie la maxim 20m si sa reusesti sa-l nimeresti in cap cu o alica de 5,5mm cu viteza initiala de peste 200m/s. Si nici atunci nu esti sigur ca nu o ia la fuga. Mai trebuie sa-i tragi macar o alica destul de repede ca daca sa desmeticit o ia la fuga de nu-l mai prinzi nici cu ordinul parchetului
Din punct de vedere legal e interzisa vanatoare cu arme AC.
Am auzit un caz in care cineva a tras cu arma de foc .22LR intr-un iepure si desi glontul care are 2grame a intrat si a iesit prin el si a lovit pamantul facand un norulet de praf ca-n filme, iepurele a luat-o la fuga si abea dupa 30m sa oprit si a cazut mort! Daca cu o arma de foc .22LR care imprima glontului de 2 grame o viteza de peste 325m/s la gura tevii n-a reusit sa dea jos iepurele din prima cum s-ar zice atunci armele AC care cu munitie sub un gram greutate (sau chiar un gram) nu scot decat in jurul a 200m/s (cel putin armele care se comercializeaza in Romania) ce crezi ca-i pot face?? Decat cu mare noroc, sa-l vezi tu inainte, sa fie la maxim 20m si sa reusesti sa-l nimeresti in cap cu o alica de 5,5mm cu viteza initiala de peste 200m/s. Si nici atunci nu esti sigur ca nu o ia la fuga. Mai trebuie sa-i tragi macar o alica destul de repede ca daca sa desmeticit o ia la fuga de nu-l mai prinzi nici cu ordinul parchetului
Din punct de vedere legal e interzisa vanatoare cu arme AC.
-
Guest
-
Guest
Nu inteleg de ce unii dintre noi sunt interesati de armele cu aer comprimat doar daca le foloseste la ceva din care sa scoata un profit(de exemplu,sa vaneze cu ele iepuri).Astfel de arme cu ac calibre magnum cum ar fi un Logun Gladiator sau un FX2000,sau poate un AA 410E sunt foarte puternice mai ales in calibrul 5,5 insa sa-mi pot cumpara si in Romania un astfel de model ar fi pentru mine o imensa bucurie NU pentru a le folosi la vanatoare de iepuri ci pentru simplu fapt ca sunt foarte puternice si extraordinar de frumoase.Sunt o incantare a privirii de cate ori le privesti.Poate le-as folosi la tir de la distanta care este preferatul meu si sa mai trag la niste ciori,insa sa braconez cu ea mi se pare inadmisibil.Chiar daca ar fi admisa vanatoarea cu ac la iepuri in Romania si tot nu m-ar atrage.Consider ca vanatoarea in sine este ceva diferit de a fi detinator de arme letale,fie ele si arme cu aer comprimat calibre magnum.Aici din punctul meu de vedere legea este facuta aiurea de necunoscatori ai armelor.Pai daca legea din Romania interzice persoanelor civile sa detina o arma cu aer comprimat calibru magnum(sau "adult airgun" cum ii spun americanii) care depaseste cu mult 220m/s dar permite acest lucru doar sportivilor legitimati FRTS mi se pare o aberatie deoarece sportivii nostri de tir nici nu folosesc arme de o asemenea viteza,armele cu care trag ei fiind la o viteza de 170-180m/s deci mai putin de 220
,si asta deoarece probele de tir se desfasoara la distanta de 10 metri.Cei care au facut aceasta modificare la legea armelor nici nu stiu macar ce fel de arme se folosesc la tirul sportiv,adica arme cu aer comprimat de foarte mare precizie si nu arme de foarte mare putere.Normal ar fi sa dai un examen scris si o proba practica(asemanator cu obtinerea permisului de conducere) si sa poti obtine un FAC-Fire Arm Certificate sau certificat de port-arma de foc in care sa fie incluse si ac-urile care depasesc 220m/s,pentru ca dupa noua lege noi civilii care ne dorim un ac magnum nu avem acces la o astfel de arma iar pe sportivii legitimatii la FRTS nu-i intereseaza asa ceva,o arma de tir de performanta ajungand in jur de 1500-1800euro,doar calibru 4,5 si cu o viteza maxima de cel mult 200m/s.
-
Alegzandru
Zice pe pagina arw, la sectiunea AC ca "Armele Gamo, pusti sau pistoale, sunt destinate divertismentului! Este interzisa prin lege folosirea lor la vanatoare sau in scop de autoaparare!".. Stiam de vanatoare, dar un pistol nu il poti folosi la autoaparare? E OK, eu mi-as lua 10 arme si doar sa ma uit la ele, ma atrag in mod deosebit dar pe care dintre ele le poti folosi la autoaparare?
-
Guest
Cu armele cu aer comprimat care se gasesc la noi nu prea poti sa le folosesti pentru autoaparare deoarece tragi odata si gata,devii vulnerabil iar daca folosesti un pistol numai sa tragi cu el in zona fetei si a capului dar tot nu-i provoci agresorului prea multe rani care sa-l opreasca din agresiune(doar daca il lovesti in ochi).Poate legea spune sa nu folosesti armele cu aer comprimat pentru autoaparare dar in formularul pe care trebuie sa-l completezi la politie pentru a primi notificarea spune la sfarsitul lui ca se pot folosi pentru autoaparare aceste arme doar in cazuri de maxima urgenta.Insa consider ca un pistol cu gaz este cel mai indicat pentru autoaparare desi nu ma prea atrage fiindca o arma prin insasi definitia ei trebuie sa fie puternica fie ea de foc sau cu aer comprimat.
Cat despre pelete consider ca viteza maxim admisa in Romania de 220m/s pentru ac-uri in cal.5,5 este caracteristica pentru o arma cu aer comprimat de putere medie(periculoasa pana in 200 metri).O arma cu aer comprimat de putere mare si la care se potrivesc peletele mai grele este periculoasa pana in 400 metri.
Cat despre pelete consider ca viteza maxim admisa in Romania de 220m/s pentru ac-uri in cal.5,5 este caracteristica pentru o arma cu aer comprimat de putere medie(periculoasa pana in 200 metri).O arma cu aer comprimat de putere mare si la care se potrivesc peletele mai grele este periculoasa pana in 400 metri.
ADRIAN
"NU EXISTA LIBERTATE ADEVARATA FARA A I SE GARANTA CETATEANULUI DREPTUL DE A DETINE SI PURTA ARME DE FOC"
"NU EXISTA LIBERTATE ADEVARATA FARA A I SE GARANTA CETATEANULUI DREPTUL DE A DETINE SI PURTA ARME DE FOC"
CAAAAAAAAAAAAATTTTTTTTTTTT???????????????????AC Sniper wrote: Cat despre pelete consider ca viteza maxim admisa in Romania de 220m/s pentru ac-uri in cal.5,5 este caracteristica pentru o arma cu aer comprimat de putere medie(periculoasa pana in 200 metri).O arma cu aer comprimat de putere mare si la care se potrivesc peletele mai grele este periculoasa pana in 400 metri.
eu am un cf30 am tras cu ea in unghi cam de 40-45 si nu cred ca a depasit 100-120 de m.
Citeste pe cutia armei in coltul din stanga-jos,cel putin asa scrie acolo de catre producator,cat despre CF-ul tau,nu stiu ce sa spun dar Hunter-ul meu de 5,5mm sparge sticla la 40-50metri,deci nu pot sa cred ca tragand cu arma la un unghi de 40-45 grade peletul sa nu parcurga decat 120 metri.Apropo,de unde stii ca peletul sa oprit la 120 metri distanta?L-ai cautat si l-ai si gasit????????????????Daca ai dreptate este ori din cauza vantului foarte puternic care-ti batea exact din fata,ori din cauza armei la care arcul s-a slabit.
ADRIAN