admin ARROW
Moderators: Alin C., radu.b, Administrator
admin ARROW
va rog sa imi spuneti se repeta intrebarea dar trebuie sa primesc un raspuns acreditat(multumesc lui haiosu ptr raspuns de asemenea):DACA MERG CU COPIA CERTIFICATULUI DE DETINATOR LA MAGAZINELE ARROW POT CUMPARA MUNITIE(nu am originalul la mine ptr ca sunt din provincie si nu il tin din motive de siguranta pe romaneste sa nu mi-l fure)???
multumesc!!!
multumesc!!!
Re: admin ARROW
Buna ziua.viezure wrote:va rog sa imi spuneti se repeta intrebarea dar trebuie sa primesc un raspuns acreditat(multumesc lui haiosu ptr raspuns de asemenea):DACA MERG CU COPIA CERTIFICATULUI DE DETINATOR LA MAGAZINELE ARROW POT CUMPARA MUNITIE(nu am originalul la mine ptr ca sunt din provincie si nu il tin din motive de siguranta pe romaneste sa nu mi-l fure)???
multumesc!!!
Ar fi bine sa aveti totusi originalul. Motivele sunt complexe. Totusi parerea mea este ca certificatul sa-l aveti la dumneavoastra doar cand este nevoie,mai mult cand este de achizitionat munitia, nu in fiecare zi.
O zi buna si tinem legatura.
Cu respect.
Radu
-
gligorescu
politaiul iti spune sa faci o copie sa insoteasca arma cind mergi sa tragi sau o transporti la armurier ,politia nu iti cere sa legalizezi copia ,de altfel daca il ai la tine mereu se jerpeleste si cind te vede cu el asa urit atunci cind mergi cu el sa inscri o noua arma cred ca iti da cu C.D.-ul jerpelit in cap 
Buna ziua.gligorescu wrote:politaiul iti spune sa faci o copie sa insoteasca arma cind mergi sa tragi sau o transporti la armurier ,politia nu iti cere sa legalizezi copia ,de altfel daca il ai la tine mereu se jerpeleste si cind te vede cu el asa urit atunci cind mergi cu el sa inscri o noua arma cred ca iti da cu C.D.-ul jerpelit in cap
Poate sa spuna acest lucru, ca nu-l doare gura dar... Sa presupunem ca unui detinator i se ridica dreptul de a avea si folosi arma neletala. El ramane cu copia dupa certificat si se prezinta la magazin. Isi cumpara munitia. La o perioada scurta de timp sau in urma unui incident creat se fac controale la magazin. Urmarea va las sa o concepeti dumneavoastra. Este un scenariu stupid, dar perfect posibil. Gestionarul magazinului risca dosar penal(am vazut acest lucru, vorbesc serios) iar firma care are magazinul (indiferent care) i se ridica autorizatia si dreptul de a comercializa armament si munitie. Repet, situatii de genul acesta am vazut. Daca vreti punctual exemple le dau.
Politistul se poate muta de la un serviciu la altul si orice lucru spus de ei daca nu este scris si semnat nu are nici o valoare, pentru-ca nu este recunoscut.
V-ati pus intrebarea de ce vanatorii nu vin cu copie dupa permisul de arma? Pentru ca tot sub legea 295 se autorizeaza si in mod normal beneficiaza de aceleasi dispense (adica fara) ca si detinatorii de arme neletale.
Compromisul se poate face in situatia in care folositi sau purtati arma, sa dovedeasca la nevoie ei ca aveti sau nu certificat. La magazin va rog sa va duceti totusi,cu certificatul original.
Nu va suparati pentru raspunsul clar negativ, dar va rog sa ma credeti ca fiecare autorizatie obtinuta pentru punctele de lucru, a implicat mult efort din partea firmei, multi nervi generati de diferite situatii (nu conteaza natura). Asa ca vorba aia "suflam si in iaurt".
Cu respect.
Radu
problema e ca nu stiu de ce trebuie sa cumparam alice cu CD-ul. pe mine mai ca nu m-a facut prost un politai de la AEST Timisoara cand am intrebat daca imi trebuie autorizatie speciala sa pot importa si comercializa alice pt armele cu aer comprimat. cu legea in mana mi-a demonstrat ca alicele pt armele cu aer comprimat nu sunt munitie conform definitiei legii si in consecinta nu intra sub incidenta legii 295.....
Adrian ROMAN www.clubairguns.ro/forum/
CZ200S cal .22, Tasco WCP 10-40x50
Slavia 630 cal .177, Tasco 3-9x40 IR
JSB Jumbo Exact 5.51
JSB Exact 4.51
JSB Jumbo Exact 5.51
JSB Exact 4.51
.argusz wrote:problema e ca nu stiu de ce trebuie sa cumparam alice cu CD-ul. pe mine mai ca nu m-a facut prost un politai de la AEST Timisoara cand am intrebat daca imi trebuie autorizatie speciala sa pot importa si comercializa alice pt armele cu aer comprimat. cu legea in mana mi-a demonstrat ca alicele pt armele cu aer comprimat nu sunt munitie conform definitiei legii si in consecinta nu intra sub incidenta legii 295.....
Buna ziua.
Puteti sa-i cereti sa va dea scris ce a spus? Pentru simplul fapt ca in legea 295 definitia este "arma letala (sau neletale) si munitia aferenta". Deci de la bun inceput este scrisa clar restrictia. Apoi nu se diferentiaza arma cu AC si pistoalele cu bila, amandoua sunt incadrate la arme neletale. Deci nu se acorda nici o dispensa in acest caz.
Pentru ca dumneavoastra sa puteti fi linistit cereti aceasta clarificare in scris a.i. sa va puteti prezenta la magazin sa cumparati munitia fara certificat.
Pana atunci, daca aveti nevoie de munitie va rog sa mergeti cu originalul. De ce? v-am scris mai devreme. Si va rog sa ma credeti ca exista cazuri reale cu ce v-am povestit.
Cu respect.
Radu
Buna ziua.gligorescu wrote:politaiul iti spune sa faci o copie sa insoteasca arma cind mergi sa tragi sau o transporti la armurier ,politia nu iti cere sa legalizezi copia ,de altfel daca il ai la tine mereu se jerpeleste si cind te vede cu el asa urit atunci cind mergi cu el sa inscri o noua arma cred ca iti da cu C.D.-ul jerpelit in cap
Copie dupa C.D. puteti avea in momentul in care folositi sau doar purtati arma fara probleme, in schimb originalul din pacate trebuie sa fie prezentat la magazin.
Cu respect si tinem legatura.
Radu
Dar totodata in legea 295/2004 este definita munitia ca fiind:radu.b wrote:............. Pentru simplul fapt ca in legea 295 definitia este "arma letala (sau neletale) si munitia aferenta". Deci de la bun inceput este scrisa clar restrictia. Apoi nu se diferentiaza arma cu AC si pistoalele cu bila, amandoua sunt incadrate la arme neletale. Deci nu se acorda nici o dispensa in acest caz.
..........
,,munitie - ansamblu format din proiectil si, dupa caz, incarcatura de azvarlire, capsa de aprindere, precum si celelalte elemente de asamblare care ii asigura functionarea si realizarea scopului urmarit"
Din cate inteleg eu si luand in ajutor dex-ul gasesc la explicarea cuvantului ,,ansamblu" urmatoarea definitie: ,,Unitate alcătuită din mai multe elemente izolate care aparţin aceluiaşi domeniu", adica (zic eu) o imbinare de cel putin doua elemente, fapt luat in considerare in legea sus mentionata deoarece se mentioneaza urmatoarele ,,combinatii" posibile delimitate prin conjunctia ,,si":
proiectil - incarcatura de azvarlire
proiectil - capsa de aprindere
proiectil - celelalte elemente de asamblare care ii asigura functionarea si realizarea scopului urmarit
Sunt intrutotul de acord ca pelletul reprezinta proiectilul din componenta ansamblului dar lipseste cu desavarsire celalalt sau celelalte elemente care sa-i asigure respectivului ansamblu statutul de munitie (cel putin pana cand este introdus in arma).
Daca din intamplare la un magazin de pescuit se vand sfere de plumb cu diametre de 4.5 mm, cu destinatia de a fi folosite la realizarea montuilor de pescuit, aia nu se cheama ca se vinde munitie (desi poate ca acestea sunt perfecte pt. a fi utilizate la o arma AC de calibrul corespunzator), tocmai pt. ca acestora le lipseste ceva (cartusul, capsa de aprindere, cauciucul de prastie etc.).
Proiectil in sine este si un bolovan de pe strada aruncat cu mana in capul cuiva dar asta nu inseamna ca s-a folosit munitie in acceptiunea legii mentionate mai sus.
Problema e ca, dupa cum am scris mai sus, am fost sa ma interesez la Politie ce acte imi trebuie sa infiintez un SRL cu scopul de a importa si comercializa munitie pt armele cu aer comprimat(printre alte activitati, fara sa import arme de nici un fel). Dansii mi-au spus verbal ce am scris mai sus. Banuiesc ca n-au avut un scop ascuns de a ma lasa sa incep ca sa aiba pe cine "lega". Dar totusi, dupa cum mi-ati sugerat, am sa merg si am sa le cer sa-mi dea in scris. Prevederea este mama "sanatatii"....radu.b wrote:.argusz wrote:problema e ca nu stiu de ce trebuie sa cumparam alice cu CD-ul. pe mine mai ca nu m-a facut prost un politai de la AEST Timisoara cand am intrebat daca imi trebuie autorizatie speciala sa pot importa si comercializa alice pt armele cu aer comprimat. cu legea in mana mi-a demonstrat ca alicele pt armele cu aer comprimat nu sunt munitie conform definitiei legii si in consecinta nu intra sub incidenta legii 295.....
Buna ziua.
Puteti sa-i cereti sa va dea scris ce a spus? Pentru simplul fapt ca in legea 295 definitia este "arma letala (sau neletale) si munitia aferenta". Deci de la bun inceput este scrisa clar restrictia. Apoi nu se diferentiaza arma cu AC si pistoalele cu bila, amandoua sunt incadrate la arme neletale. Deci nu se acorda nici o dispensa in acest caz.
Pentru ca dumneavoastra sa puteti fi linistit cereti aceasta clarificare in scris a.i. sa va puteti prezenta la magazin sa cumparati munitia fara certificat.
Pana atunci, daca aveti nevoie de munitie va rog sa mergeti cu originalul. De ce? v-am scris mai devreme. Si va rog sa ma credeti ca exista cazuri reale cu ce v-am povestit.
Cu respect.
Radu
Adrian ROMAN www.clubairguns.ro/forum/
JSB Jumbo Exact 5.51
JSB Exact 4.51
JSB Jumbo Exact 5.51
JSB Exact 4.51
Buna ziua.PARABELUM wrote:Dar totodata in legea 295/2004 este definita munitia ca fiind:radu.b wrote:............. Pentru simplul fapt ca in legea 295 definitia este "arma letala (sau neletale) si munitia aferenta". Deci de la bun inceput este scrisa clar restrictia. Apoi nu se diferentiaza arma cu AC si pistoalele cu bila, amandoua sunt incadrate la arme neletale. Deci nu se acorda nici o dispensa in acest caz.
..........
,,munitie - ansamblu format din proiectil si, dupa caz, incarcatura de azvarlire, capsa de aprindere, precum si celelalte elemente de asamblare care ii asigura functionarea si realizarea scopului urmarit"
Din cate inteleg eu si luand in ajutor dex-ul gasesc la explicarea cuvantului ,,ansamblu" urmatoarea definitie: ,,Unitate alcătuită din mai multe elemente izolate care aparţin aceluiaşi domeniu", adica (zic eu) o imbinare de cel putin doua elemente, fapt luat in considerare in legea sus mentionata deoarece se mentioneaza urmatoarele ,,combinatii" posibile delimitate prin conjunctia ,,si":
proiectil - incarcatura de azvarlire
proiectil - capsa de aprindere
proiectil - celelalte elemente de asamblare care ii asigura functionarea si realizarea scopului urmarit
Sunt intrutotul de acord ca pelletul reprezinta proiectilul din componenta ansamblului dar lipseste cu desavarsire celalalt sau celelalte elemente care sa-i asigure respectivului ansamblu statutul de munitie (cel putin pana cand este introdus in arma).
Daca din intamplare la un magazin de pescuit se vand sfere de plumb cu diametre de 4.5 mm, cu destinatia de a fi folosite la realizarea montuilor de pescuit, aia nu se cheama ca se vinde munitie (desi poate ca acestea sunt perfecte pt. a fi utilizate la o arma AC de calibrul corespunzator), tocmai pt. ca acestora le lipseste ceva (cartusul, capsa de aprindere, cauciucul de prastie etc.).
Proiectil in sine este si un bolovan de pe strada aruncat cu mana in capul cuiva dar asta nu inseamna ca s-a folosit munitie in acceptiunea legii mentionate mai sus.
Din pacate cand se primeste controlul in magazin, nu iti cere Dex-ul ca sa defineasca ce inseamna munitie. Iti cere registrul si iti urmareste miscarea munitiei(letale sau neletale) din stoc. Dupa care iti arata foarte clar scris in lege exact ce v-am spus mai devreme. Nu trebuie sa ma convingeti pe mine si totodata nu fac decat sa subliniez ca politistul nu face decat sa aplice legea, buna sau rea cum vreti sa-i spuneti. Pentru-ca daca noi ne riscam autorizatia de functionare si eventual dosar penal, el la randul lui risca, in caz de supra-control, job-ul si toate consecintele ce decurg.
Cu respect.
Radu
O cerere scrisa si inregistrata catre IGP in care sa fie intrebati in baza carui articol alicele AC sunt incadrate la munitie!
Atunci trebuie sa apara si un raspuns legal, scris! De ce oare sunt convins ca nici un comersant nu va face o asemenea delegatie? 
Atunci cand vei fi pus in situatia de a-ti preda arma, sa stii ca a venit ceasul sa pui mana pe ea!
-
gligorescu
hai sa fim seriosi,eu cumpar de ceva timp peleturi si nu mi s-a cerut nici C.D.-ul, nici copia, la magazinul de profil.De altfel nu am vazut sa noteze in registrul ala mare cind cumpara cineva peleturi deci ...Problema se pune la munitie pt.pistoalele cu gaz sau bila din rindul armelor neletale ,se cere acest act pt ca desi sunt cunoscut cu vinzatorul nici nu a vrut sa auda sa-mi dea si mie 2-3 cartuse cu bila sau oarbe
Last edited by gligorescu on Sun Nov 18, 2007 4:20 pm, edited 1 time in total.
-
Dabija
Oameni buni cum de aveti pretentia sa se dezvolte comertul cu arme cu aer comprimat - si "munitia"aferenta cand nici macar cel care importa si comercializeaza aceste obiecte nu e interesat sa faca clarificari si se ghideaza dupa un paragraf total gresit din lege - lege care la clasificarea armelor e o varza totala. - dar e mai usor sa accepti toate magariile sistemului decat sa te lupti sa corectezi erorile.
traim in romania si asta ne dispera tot timpul
noroc ca la nici un magazin nu mi-a fost cerut nici un fel de act atunci cand am cumparat "munitie" pentru pusca sau pentru pistolul cu aer comprimat.
acum va anunt ca si eu comercializez "munitie" conform logici domnului radu B.
adica vand alice de plumb de diferite dimensiuni
pentru pescuit
da o sa ma mobilizez si o sa le cer pescarilor sa-mi prezinte certificatul de detinator de undita vizat de politie 
ca e posibil sa lanseze monturile pe la 20-30 de metrii
ceva mai mult decat merge pistolul meu cu aer comprimat 
noroc ca la nici un magazin nu mi-a fost cerut nici un fel de act atunci cand am cumparat "munitie" pentru pusca sau pentru pistolul cu aer comprimat.
adica vand alice de plumb de diferite dimensiuni
ca e posibil sa lanseze monturile pe la 20-30 de metrii
Buna ziua.Dabija wrote:Oameni buni cum de aveti pretentia sa se dezvolte comertul cu arme cu aer comprimat - si "munitia"aferenta cand nici macar cel care importa si comercializeaza aceste obiecte nu e interesat sa faca clarificari si se ghideaza dupa un paragraf total gresit din lege - lege care la clasificarea armelor e o varza totala. - dar e mai usor sa accepti toate magariile sistemului decat sa te lupti sa corectezi erorile.
acum va anunt ca si eu comercializez "munitie" conform logici domnului radu B.
![]()
adica vand alice de plumb de diferite dimensiunipentru pescuit
da o sa ma mobilizez si o sa le cer pescarilor sa-mi prezinte certificatul de detinator de undita vizat de politie
ca e posibil sa lanseze monturile pe la 20-30 de metriiceva mai mult decat merge pistolul meu cu aer comprimat
Fara suparare, ce am spus cred ca este de bun simt si legea nu este a mea, nu am facut-o eu este lege votata de Parlamentul Romaniei este lege pe care trebuie sa o respectam toti, buna sau rea.
Puteti sa va puneti in locul nostru si cu legea in fata, impreuna cu normativele, sa incercati sa puneti in functiune un magazin cu articole de vanatoare. Dupa ce obtineti toate autorizarile, dupa ce aflati toate incidentele existente( cand intri in hora afli si de cele bune dar si de cele rele ), ca s-au intocmit dosare penale si pentru mai putin fata de ce reclamati dumneavoastra(si daca chiar doriti le pot spune pe toate cate le cunosc, fiind implicati cunoscuti directi-adica nu vorbesc din auzite) si daca va ganditi ca aveti in spate 80 de oameni carora trebuie sa le asiguri job-ul, cred ca ajungeti la aceleasi masuri de prevedere.
Mai este un aspect pe care l-am scris mai sus(daca ati avut rabdare sa cititi), acel certificat de detinator trebuie sa-l aveti doar la achizitionarea munitiei din magazin(motivul l-am spus cat se poate de clar) in rest puteti sa aveti copie ca nu sunt probleme.
O zi buna.
Radu