intrebare legata de prucurarea armei de vanatoare ...
Moderators: Alin C., radu.b, Administrator
-
bogdan_daniel
intrebare legata de prucurarea armei de vanatoare ...
cu scuzele de rigoare(dupa postarea la "raionul" pescuit)!:))
buna ziua, sunt de cateva saptamani vanator cu acte in regula, astept ca in cateva zile (o sapt - doua) sa imi iasa autorizatia de cumparare a armei si in cosecinta as vrea sa achizitionez de la magazinul dumneavostra din Brasov un Baikal mp153 12/76 cu pat sintetic.
Pe pagina magazinului varianta 12/76 este trecuta doar cu pat de lemn la pretul de 1811.95 RON, iar varianta cu pat sintetic este doar cea supermagnum 12/89 la 1875.52 RON . intrebarea mea este daca voi gasi la un magazin din reteaua ARROW(de preferat BRASOV) un mp 153 12/76 cu pat sintetic si la ce pret? cumva la acelasi pret ca cel cu patul din lemn? :p
si legat de accize ... eu ultima data cand am vorbit cu un vanzator de la magazinul arrow (acum 1 luna jumatate) am intrebat si daca vor veni "cumva" si nitzcai accize si a fost tare convingator si linistitor spunadu-mi ca nici nu se pune problema, S-AU SCHIMBAT LUCRURILE INTRE TIMP? SI DACA DA CAM IN CE FEL?
va multumesc !
buna ziua, sunt de cateva saptamani vanator cu acte in regula, astept ca in cateva zile (o sapt - doua) sa imi iasa autorizatia de cumparare a armei si in cosecinta as vrea sa achizitionez de la magazinul dumneavostra din Brasov un Baikal mp153 12/76 cu pat sintetic.
Pe pagina magazinului varianta 12/76 este trecuta doar cu pat de lemn la pretul de 1811.95 RON, iar varianta cu pat sintetic este doar cea supermagnum 12/89 la 1875.52 RON . intrebarea mea este daca voi gasi la un magazin din reteaua ARROW(de preferat BRASOV) un mp 153 12/76 cu pat sintetic si la ce pret? cumva la acelasi pret ca cel cu patul din lemn? :p
si legat de accize ... eu ultima data cand am vorbit cu un vanzator de la magazinul arrow (acum 1 luna jumatate) am intrebat si daca vor veni "cumva" si nitzcai accize si a fost tare convingator si linistitor spunadu-mi ca nici nu se pune problema, S-AU SCHIMBAT LUCRURILE INTRE TIMP? SI DACA DA CAM IN CE FEL?
va multumesc !
Re: intrebare legata de prucurarea armei de vanatoare ...
Salut, felicitari si bine ai venit in randurile noastre.
Pai daca tot au mp-ul in varianta supermagnum, de ce nu ti-l cumperi? cu ce te deranjeaza camera de 89, daca nu vrei, nu tragi cu supermagnum, oricum poti sa tragi cu orice gasesti pe piata noastra. Iar in privinta accizelor, din cate stiu nu se mai pune problema . Proiectul acelei hotarari de guvern continea intr-adevar reintroducerea accizelor de 100% la armele "civile" incepand cu 1 Iul.2010, insa cei de la comisia UE au trmis un advertisment serios pe care idiotii de la noi pana la urma au binevoit sa-l ia in seama. Insa, stii cum e la noi, never say never
.
Spor la cumparaturi.
Pai daca tot au mp-ul in varianta supermagnum, de ce nu ti-l cumperi? cu ce te deranjeaza camera de 89, daca nu vrei, nu tragi cu supermagnum, oricum poti sa tragi cu orice gasesti pe piata noastra. Iar in privinta accizelor, din cate stiu nu se mai pune problema . Proiectul acelei hotarari de guvern continea intr-adevar reintroducerea accizelor de 100% la armele "civile" incepand cu 1 Iul.2010, insa cei de la comisia UE au trmis un advertisment serios pe care idiotii de la noi pana la urma au binevoit sa-l ia in seama. Insa, stii cum e la noi, never say never
Spor la cumparaturi.
-
bogdan_daniel
sincer nu prea stiu ce sa fac? dar e o varinta la care m-am gandit. nu ar fi exclus sa ma pricopsesc cu un 12/89 doar ca aveam o curiozitate, aceste supermagnumuri sunt cu ceva diferit de restul (12/70 sau 12/76) din familia lor? in afara de marimea camerei pentru proiectil, adica incarcatura mai mare duce si la modificarea parametrilor constructivi?
"aceste supermagnumuri sunt cu ceva diferit de restul (12/70 sau 12/76) din familia lor? in afara de marimea camerei pentru proiectil, adica incarcatura mai mare duce si la modificarea parametrilor constructivi?"
Pai ceva diferente ar trebui sa fie, in sensul ca teava este una probata la presiuni mai mari decat cele obisnuite pentru a rezista si la supermagnum-uri. Violiv este cel care se pricepe f. bine la chestii de genul asta, in special la mp-ul 153 (cred ca are unul).
Pai ceva diferente ar trebui sa fie, in sensul ca teava este una probata la presiuni mai mari decat cele obisnuite pentru a rezista si la supermagnum-uri. Violiv este cel care se pricepe f. bine la chestii de genul asta, in special la mp-ul 153 (cred ca are unul).
Al meu e cu lemn si numa 12/76. L-am pus alaturi de unul cu plastic 12/89 si l-am comparat pe toate partile. Inafara de faptul ca "plasticul" provine de la o firma specializata in paturi sintetice din Italia si lermnul de la un tamplar rus cam chior singura diferenta pe care am gasit-o a fost o fereastra de ejectie un pict mai lunga la 12/89. A mea are vreo 4 ani...la 12/76 de azi am gasit carcasa ca de 12/89 adica sunt practic identice. Nu toate piesele sunt interschimbabile pentru ca la rusi standardul de fabricatie e mai lax si inca mai imprecheaza si finiseaza la mana anume componente dar diferente semnificative conceptuale sau de realizare nu exista. Se pare ca tevile 89 sunt toate cromate dur pe interior ceva mai gros si rabda fara griji si alicele de otel in timp ce nu toate 76 au acest atu.
Cei ce le-au cautat cu microscopul au gasit si un diametru nominal un picut mai mare la teava 12/89, mai mare decat cel scris pe arma de rusi. Asta face ca presiunile de exercitiu sa fie un picut mai mici si sa suporte mai bine super-grelele 89. In practica, prietenul cu 12/89 a tras vreo 4-5 cartuse de acest tip si s-a lasat pagubas iar arma merge la fel de bine ca a mea si cu 24 g la talere.
Nu vad de ce n-ar fi o alegere foarte buna 12/89 - in fond face tot ce face 76 si ceva in plus.
12/70 nu exista la MP.
Cei ce le-au cautat cu microscopul au gasit si un diametru nominal un picut mai mare la teava 12/89, mai mare decat cel scris pe arma de rusi. Asta face ca presiunile de exercitiu sa fie un picut mai mici si sa suporte mai bine super-grelele 89. In practica, prietenul cu 12/89 a tras vreo 4-5 cartuse de acest tip si s-a lasat pagubas iar arma merge la fel de bine ca a mea si cu 24 g la talere.
Nu vad de ce n-ar fi o alegere foarte buna 12/89 - in fond face tot ce face 76 si ceva in plus.
12/70 nu exista la MP.
-
bogdan_daniel
multumesc pentru lamuriri! si inca ceva Violiv ... cum e cu trecerea de la diametrul camerei cartusului la cel al tevii, cu acel umar mai exact? cartusul fiind mai scurt decat camera (70 sau 76 fata de 89) alicele sau proiectilele unice nu vor lovi in acea "treapta", afectand in vreun fel sau altul atat performantele cartuselor cat si interiorul tevii?
Nu exista niciun umar sau treapta. Exista o bucata de teava "de legatura" al carei profil interior e conic (con de racordaj) de diametru mai mare spre camera cartusului si care se strange progresiv spre teava.
Burele de astazi sunt construite lungi si cu partea posterioara ca un piston de pompa de aer, evazata spre posterior si care se deschide sub actiunea gazelor pana la limita peretetui tevii. Pe traseul intre tub si teava propriu-zisa produc etansare eficienta.
Burele de astazi sunt construite lungi si cu partea posterioara ca un piston de pompa de aer, evazata spre posterior si care se deschide sub actiunea gazelor pana la limita peretetui tevii. Pe traseul intre tub si teava propriu-zisa produc etansare eficienta.
Buna ziua.bogdan_daniel wrote:multumesc pentru lamuriri! si inca ceva Violiv ... cum e cu trecerea de la diametrul camerei cartusului la cel al tevii, cu acel umar mai exact? cartusul fiind mai scurt decat camera (70 sau 76 fata de 89) alicele sau proiectilele unice nu vor lovi in acea "treapta", afectand in vreun fel sau altul atat performantele cartuselor cat si interiorul tevii?
In afara marimii camerei cartusului si a materialului din care este confectionat patul, teava armei cu camera de 89 rezista la alice ecologice(de otel).
Cu respect.
-
bogdan_daniel
va multumesc mult! acum sunt "luminat", am inteles cum sta treaba. eu aveam in minte arma cu care am invatat sa "vanatoresc" un IJ de cal 16, o lisa cu teava juxtapusa(a unchiului meu) pe care o curatam dupa fiecare iesire, ca un adevarat ucenic
, si care avea acel "umar" de care v-am intrebat si care acu imi dadea mari batai de cap si totodata datorita faptului ca nu vazusem niciodata o teava de semi demontata cu atat mai putin de mp 153, chiar nu am stiut de acel con de racodare. SA TRAIASCA DOMNU VIOLIV ! 
Acel "umar" il vedeai ca pe o treapta cand te uitai pe teava. De fapt, si la vechiul Ij este tot un con dar croit in maniera mai veche, adica avand o lungime ceva mai mica decat cele din ziua de azi, adica undeva intre 11-13 mm lungime intre portiunea de diametru mai mare, a camerei si cea de diametru mai mic, a tevii.
La unele arme, la care prelucrarea era deficitara, era posibil sa apara cu adevarat un mic umar dar numai pe o mica portiune a circumferintei - ceva dezaxare intre cilindri....asta nu era un lucru normal.
Fa un mulaj interior al tevii si-o sa te convingi.
La unele arme, la care prelucrarea era deficitara, era posibil sa apara cu adevarat un mic umar dar numai pe o mica portiune a circumferintei - ceva dezaxare intre cilindri....asta nu era un lucru normal.
Fa un mulaj interior al tevii si-o sa te convingi.