Pentru adm.

Intrebari despre produsele comercializate de ARROW INTERNATIONAL. s.r.l.

Moderators: Alin C., radu.b, Administrator

Post Reply
add

Pentru adm.

Post by add »

ce parere aveti despre ij27 cu camera magnum,un tragaci si socuri.este mai bun decat precedentul,cel cu tragaci dublu si soc fix.ce parere aveti despre mecanismul tragaciului,am inteles ca nu e prea reusit si se strica repede.totodata as dori sa imi spuneti ce inseamna mai exact camera magnum.va interb pt ca vreau sa imi iau o arma si nu stiu ce sa aleg.ij-ul cel nou sau cel vechi.va multumesc.
violiv

Post by violiv »

Salut!
Sa incerc sa-ti raspund eu la intrebari, cat ma pricep.
Camera magnum inseamna o camera a cartusului cu lungimea de 76 mm, fata de 70 mm cele uzuale, si o teava ce suporta presiunile de exercitiu (cam cu 50% mai mari, adica 900 bar fata de 650) ale cartuselor mini/semi/magnum (incarcaturi de alice de 36 g, 40-42 g, 53 g fata de 32 g clasice intr-un cartus 12/70). Cu aceasta arma poti trage aproape toata gama de cartuse existenta pentru calibrul 12, de la 24 g la 53 g. Nu poti trage cartuse supermagnum 12/89 cu 60 g alice si peste.
Din ce spune presa de specialitate shock-urile fixe sunt mai bune decat cele mobile, adica efectul asupra snopului de alice se manifesta cal mai bine, in ordine descrescatoare, la shock fix, shock mobil intern, shock mobil extern. Totusi, diferentele sesizate de cei ce au facut testele sunt minimale. Shock-ul mobil ar avea avantajul ca poate fi ales si montat dupa dorinta tragatorului, functie de tipul de vanatoare.
Mecanismul cu tragaci unic de la IJ-ul 'cel nou' functioneaza presetat intai teava de jos apoi teava de sus apasand de doua ori pe tragaci. Prin impingerea tragaciului inainte se selecteaza teava de sus pentru primul foc apoi vine automat cea de jos. "Deficientele" acestui mecanism ar fi ca, odata selectata teava de sus prima, nu mai poti reveni la setarea initiala decat deschizand pusca. Ejectorul este selectiv, adica arunca doar cartusul tras dar, in cazul selectarii tevii de sus prima, este pacalit uneori de mecanism si arunca si cartusul din teava de jos chiar daca nu a fost tras.
Sa se strice asa usor nu am auzit dar, poate-ti dau mai multe amanunte cei da la arw.
Ce o sa-ti iei pana la urma nu decizi decat tu.
Bafta, Vio!
add

Post by add »

DE LA ARW NU VREA NIMENI SA RASPUNDA?
arrow
Site Admin

Post by arrow »

Exista IJ-uri model nou din ambele categorii (cu mobilchoke si un tragaci, precum si cu doua tragace si choke fix. Ambele sunt facute de aceeasi fabrica in aceeasi perioada, adica anul asta sau anul trecut.
Nu prea avem defecte din nici una din cele doua categorii.
Tehnic, e greu sa mai adaug ceva la cele scrise de Violiv, care chiar se pricepe. De aceea n-am raspuns, presupunand ca nu mai e nimic de completat.
Teoretic avantajele si dezavantajele ar fi:
1. La Ij-u cu doua tragace si mobil choke
- dezavantaje - pretul si complexitatea mai mare a mecanismelor (ceea ce poate conduce, tot teoretic, la riscul unor defectiuni);
-avantaje - posibilitatea de a alege choke-ul dorit in functie de tipul de vanat, distanta de tragere sau proiectilul unic folosit, si timpul mai scurt de apasare pe tragaci, nemai fiind nevoie de a se muta degetul pe al doi-lea tragaci.
2 La Ij-ul cu doua tragace si socuri fixe
-avantaje - pretul si simplitatea mecanismelor
-dezavantaje, vezi avantajele celuilalt model. :wink:

Numai bine,
Marius
add

Post by add »

am cumparat un ij 27M 12/76 cu tragaci dublu fara socuri.am tras de la 80m cu cartus RC de 36 g si alica de 4 mm intr-o usa de 1m/1m si au intrat in acea usa cca 20 de alice.am tras pe teava de jos.cum vi se pare,bine, rau avand in vedere si experienta mea care lipseste.pot sa trag cu aceasta pusca si cartuse magnum?pana la ce gramaj fara sa am probleme?
add

Post by add »

am uitat sa va spun ca mai scrie in camera cartusului in afara de 12/76 si 90 ba sau ceva de genul asta oricum ceva cu 90
arrow
Site Admin

Post by arrow »

Felicitari pt. pusca, s-o stapanesti sanatos!

Din orice arma cu camera de 76mm se pot trage cartuse magnum (cele care au lungimea tubului nesertizat 76mm) si desigur, cartuse "normale" de 70mm. In general, gramajul acestora nu depaseste 52 grame.
Nu se pot trage cartuse de 89mm.

Testul la 80m nu e relevant, intrucat nu aceasta este distanta optima de tragere si nu prea exista date pt. comparatie.
Testul de grupaj se face la 35m, parca cu alice de 3,5mm. Mai multe poti afla intreband pe forumul de pe www.vinatorul.ro unde s-a mai discutat problema.

Marius
violiv

Post by violiv »

S-o stapanesti sanatos si sa-ti fie 'sanatoasa'!
Poti trage toata gama de cartuse din comertul nostru - cele cu tub de 67-70 mm (nesertizat), cu incarcaturi de la 24 la 42 g (usoare, normale, semi sau minimagnum) chiar daca pe cartuse exista atentionari de genul 1050 bar!, sau 'nu se vor trage aceste cartuse din arme ce nu au trecut testul de presiune la 1350 bar' ca si cartusele magnum cu incarcatura de 52 g si aceeasi atentionare.
Pe tevi e notat 90 MPa (megapascali) ~ 900 bar dar, daca citesti cu atentie carticica tehnica vei gasi un paragraf unde spune cam asa: este permis a se trage din aceasta arma cartuse cu mentiunea de mai sus apropo de 1350 bar. Nu poti trage cartuse super-magnum 12/89, incarcatura de 60 g si peste.
Testul de grupaj se face tragand la 35 m (distanta standard) in tinta de 1/1 m cu cercuri concentrice de 35 si 75 cm. 'Fara shock-uri' din descrierea ta inseamna cu shock-uri fixe, de obicei 1/2 teava de jos si 1 (full shock) pe teava de sus. Cartusele folosite sunt initial cele normale, de 32 g, alica de 3 sau 3,5 mm (mai mica numeri la alice de innebunesti, mai mare inseamna balistica diferita si testul nu e concludent). La un numar dat de alice in cartus (desfaci un cartus si le numeri) ar trebui sa obtii urmatoarele rezultate: teava de jos - minim 55-60% din alicele cartusului ar trebui sa ajunga in cercul de 75 cm, repartizate preponderent in inelul de cerc exterior iar cu teava de sus minim 70% din alice in cercul de 75 cm repartizate egal in cercul de 35 si in inel sau cu preponderenta in cercul intern. Rezultatele depind mult si de tipul de cartus, de constructia acestuia (cu bura cu contenitor sau bura de pasla, etc) asa ca ar trebui incercat cu mai multe feluri de cartuse, In privinta aprecierii uniformitatii grupajului ar trebui sa decupezi dintr-o folie transparenta o silueta de rata in zbor (sa zicem) si s-o plimbi pe tinta - oricum ai aseza-o in interiorul cercului de 75 cm ar trebui sa fie 'lovita' de 5 alice sau mai mult. Rusii zic ca trebuie trase 3 cartuse de fiecare teava si, daca obtii aceste rezultate cu cel putin unul din ele, atunci e O.K.
Ar trebui sa tragi dintr-o pozitie stabila, rezemat, ochind foarte atent centrul.
Daca asa esti satisfacut poti incerca si alte dimensiuni de alica si alte distante ca sa vezi cam pana unde te poti intinde.
Pentru testul de penetratie la distanta poti trage in sticle de plastic de 1,5 l plasate la distante progresiv crescatoare apoi numeri cate alice au strabatut sticla cate au strabatut doar peretele anterior si au ramas in sticla - cam acestea sunt alicele ce ar atinge o piesa de vanat. Distanta la care nicio alica nu mai strabate peretele posterior dar mai gasesti cateva in sticla ar fi distanta maxima utila. Si asta depinde foarte mult de tipul de cartus folosit si de dimensiunea alicei.
Oricum, armele cu tevi lise sunt construite si reglate sa traga cu eficenta maxima la distanta de 35-36 m - peste aceasta distanta intervine si hazardul!
Merita, oricum, sa 'strici' asa 50 cartuse dar sa te inveti cu arma si sa stii cam ce poate ea in conditii optime. Restul, depinde de tine!
Bafta!
add

Post by add »

MULTUMESC VIOLIV.AS MAI AVEA O INTREBARE.CU BRENNEK PE CARE TEAVA TREBUIE SA TRAG.AM INTELES CA NUMAI PE CEA DE JOS.DA ARE SHOCK-URI FIXE
violiv

Post by violiv »

Cu proiectil Brenneke original n-ar trebui tras din tevi cu shock mai mare de 1/4 dar merge si 1/2. Pe shock full, cum banuiesc ca este teava de sus nu se trage in niciun caz.
In schimb poti trage cu proiectil Gualandi (cartuse S&B sau B&P, Cheditte, etc -- scrie pe cutie ce fel de proiectil are cartusul) fara probleme pentru ca proiectilul este asa construit incat sa se stranga la iesirea prin shock.
Mai bune sunt proiectilele Sauvestre - dar si mult mai scumpe - care sunt dotate cu un sabot (invelis) de plastic si pot fi trase din orice tevi.
Merita testat inainte pentru ca pot aparea traiectorii mai ciudate atunci cand se trage cu proiectil unic.
Recomand combinatia: Gualandi jos pentru distante pana in 50 m si Sauvestre sus pentru distante ce pot ajunge linistit la 75 m (normal ca dupa testarea combinatiei la tinta).
Post Reply