Posibile schimbari in legislatie
Moderators: Alin C., radu.b, Administrator
Posibile schimbari in legislatie
Numeroasele incidente violente in care au fost implicate in ultimele cateva luni asa-numitele arme neletale au determinat Politia Romana sa iasa din expectativa si sa ceara modificarea mult prea permisivului cadru legislativ din domeniu. Picatura care a umplut paharul pare sa fi fost recentul caz al unui fan manele care a scapat doar cu o amenda dupa ce a folosit un pistol cu gaze in incercarea de a-i agresa pe cativa tineri care nu-i impartaseau gusturile muzicale. Povestea, relatata pe larg in ziarul Gandul, a pus in lumina hibele actualei forme a Legii 295, care prevedea ca incalcarea prevederilor referitoare la uzul de arma neletala se pedepseste doar cu amenda contraventionala si cu confiscarea armei, daca nu s-au produs vatamari corporale sau pagube materiale.
Pentru prevenirea si limitarea situatiilor de utilizare nelegala a armelor neletale, Directia Arme, Explozivi si Substante Toxice din cadrul Inspectoratului General al Politiei Romane a propus modificarea Legii nr. 295 / 2004, in sensul inaspririi sanctiunilor aplicate in aceste cazuri, prin transformarea sanctiunii contraventionale in infractiune, care va fi pedepsita cu inchisoare de la 6 luni la 3 ani.
In cazul in care aceasta modificare va fi adoptata, procurarea armelor neletale va ramane la fel de usoara ca si pana acum, in concordanta cu normele europene in domeniu.
In schimb, utilizarea in scopuri agresive a acestor arme va lasa urme adanci in cazierul romanilor cu vocatie de pistolari. Modificarea vizeaza pistoalele si pustile cu bile de cauciuc, gaze sau aer comprimat ale caror caracteristici permit incadrarea in categoria armelor neletale.
http://www.gandul.info/articol_21264/fo ... tiune.html
Pentru prevenirea si limitarea situatiilor de utilizare nelegala a armelor neletale, Directia Arme, Explozivi si Substante Toxice din cadrul Inspectoratului General al Politiei Romane a propus modificarea Legii nr. 295 / 2004, in sensul inaspririi sanctiunilor aplicate in aceste cazuri, prin transformarea sanctiunii contraventionale in infractiune, care va fi pedepsita cu inchisoare de la 6 luni la 3 ani.
In cazul in care aceasta modificare va fi adoptata, procurarea armelor neletale va ramane la fel de usoara ca si pana acum, in concordanta cu normele europene in domeniu.
In schimb, utilizarea in scopuri agresive a acestor arme va lasa urme adanci in cazierul romanilor cu vocatie de pistolari. Modificarea vizeaza pistoalele si pustile cu bile de cauciuc, gaze sau aer comprimat ale caror caracteristici permit incadrarea in categoria armelor neletale.
http://www.gandul.info/articol_21264/fo ... tiune.html
oau...acum chiar ma simt in siguranta...ajunge sa iti fie frica sa scoti pistolul daca te ataca unu' pe strada...nu de-alta da poate "organul" trage concluzia ca nu era necesar...ca saracu' hot avea intentii pasnice,ca nu vroia sa foloseasca cutitul din dotare si ca doar vroia sa te sperie cu el...si uite asa ajungi sa platesti amenda sau mai rau sa faci inchisoare din cauza unor nenorociti...

-
alexm212121
Tara lu' Papura Voda
Bai nu-mi vine sa cred ce lume proasta. Pur si simplu nu-mi vine sa cred...
Mie mi se pare foarte suficient amenda si confiscarea armei in cazul in care a fost folosita in scop agresiv, FARA a cauza vatamari sau pagube.
Deci daca e vreun dobitoc care foloseste arma neletala in scop argesiv, ia amenda si ramane fara ea, in cazul in care n-a ranit pe nimeni, e suficient atat.
Asta, subliniez, in cazul in care n-a ranit pe nimeni...
Oricum, daca se cauzeaza vatamari prin agresiune, este infractiune indiferent de arma folosita, chiar in legea existenta! Adica indiferent daca un dobitoc ii scoate la unul ochiul prin agresiune cu arma cu bila de cauciuc, sau cu scobitoarea, tot face puscarie si are cazier.
Dar astia vor ca orice incercare ( Tentativa ) de agresiune, FARA vatamari sau pagube, cu arma neletala sa fie puscarie si cazier?
Doamne ce cretini. Pai in cazul asta, e un risk sa detii arma neletala! Oricare are chef sa-ti faca o boacana, poate merge la politie sa le zica ( mintind ) ca i-ai tras un cartus cu gaz in nas, si ca ai INCERCAT sa-l agresezi.
Si cu ceva ghinion politia il crede si te baga in puscarie cativa ani ( pana la 3 ).
Sau, te ataca 3 insi, dimineatza devreme cand nu-i multa lume pe strada, scoti arma sa te aperi, si apoi ei se inteleg sa mearga la politie sa declare ca unul din ei a fost atacat si ceilalti 2 martori, si ca tu ai incercat sa-i agresezi cu arma neletala, si ca desii nu le-ai provocat nici o vatamare, va trebui sa faci puscarie!
Si cum declaratiile celor 2 vor fi considerate dovezi, intrii in puscarie ca Popa!
Doamne ce cretini!
Daca modifica astia legea, o sa fie un risk imens sa folosesti arma neletala in scop de autoaparare, ca risti sa fi acuzat de atacator, si sa faci puscarie fara a provoca macar o zgarietura.
Cat despre articolul ala, din text, tipul a "folosit un pistol cu gaze in incercarea de a-i agresa" pe tineri... deci n-a reusit sa-i agreseze, ci doar a "incercat"... caci daca i-ar fi agresat, textul ar fi sunat "folosit un pistol cu gaze pentru a-i agresa..."
Citez din articol: "mult prea permisivului cadru legislativ din domeniu" ?
Wow ce mult prea permisiv este cadrul legistlativ din domeniu! Niculaie ala de a scris articolul e chiar cretin.
Mie mi se pare foarte suficient amenda si confiscarea armei in cazul in care a fost folosita in scop agresiv, FARA a cauza vatamari sau pagube.
Deci daca e vreun dobitoc care foloseste arma neletala in scop argesiv, ia amenda si ramane fara ea, in cazul in care n-a ranit pe nimeni, e suficient atat.
Asta, subliniez, in cazul in care n-a ranit pe nimeni...
Oricum, daca se cauzeaza vatamari prin agresiune, este infractiune indiferent de arma folosita, chiar in legea existenta! Adica indiferent daca un dobitoc ii scoate la unul ochiul prin agresiune cu arma cu bila de cauciuc, sau cu scobitoarea, tot face puscarie si are cazier.
Dar astia vor ca orice incercare ( Tentativa ) de agresiune, FARA vatamari sau pagube, cu arma neletala sa fie puscarie si cazier?
Doamne ce cretini. Pai in cazul asta, e un risk sa detii arma neletala! Oricare are chef sa-ti faca o boacana, poate merge la politie sa le zica ( mintind ) ca i-ai tras un cartus cu gaz in nas, si ca ai INCERCAT sa-l agresezi.
Si cu ceva ghinion politia il crede si te baga in puscarie cativa ani ( pana la 3 ).
Sau, te ataca 3 insi, dimineatza devreme cand nu-i multa lume pe strada, scoti arma sa te aperi, si apoi ei se inteleg sa mearga la politie sa declare ca unul din ei a fost atacat si ceilalti 2 martori, si ca tu ai incercat sa-i agresezi cu arma neletala, si ca desii nu le-ai provocat nici o vatamare, va trebui sa faci puscarie!
Si cum declaratiile celor 2 vor fi considerate dovezi, intrii in puscarie ca Popa!
Doamne ce cretini!
Daca modifica astia legea, o sa fie un risk imens sa folosesti arma neletala in scop de autoaparare, ca risti sa fi acuzat de atacator, si sa faci puscarie fara a provoca macar o zgarietura.
Cat despre articolul ala, din text, tipul a "folosit un pistol cu gaze in incercarea de a-i agresa" pe tineri... deci n-a reusit sa-i agreseze, ci doar a "incercat"... caci daca i-ar fi agresat, textul ar fi sunat "folosit un pistol cu gaze pentru a-i agresa..."
Citez din articol: "mult prea permisivului cadru legislativ din domeniu" ?
Wow ce mult prea permisiv este cadrul legistlativ din domeniu! Niculaie ala de a scris articolul e chiar cretin.
Mercenarii-ziaristi care scriu despre astfel de incidente in majoritatea cazurilor sunt pe dinafara: juridic, tehnic al armelor... niste scribalai, ex-corigenti la bun simt in scoala.
Ca de obicei in ROmania in loc sa-si faca treaba Militienii nostrii si sa stea pe strada pentru a prevenii asfel de cazuri e mai simplu sa ceara interzicerea drepturilor cetateniilor. De toata jena.
Ca de obicei in ROmania in loc sa-si faca treaba Militienii nostrii si sa stea pe strada pentru a prevenii asfel de cazuri e mai simplu sa ceara interzicerea drepturilor cetateniilor. De toata jena.
Sustin ideea respectarii si apararii proprietatii private si a dreptului la autoaparare prin orice mijloace - aviz amatorilor !
niste prapaditi care scormonesc in(nu zic unde) dupa stiri de senzatie...astia sunt genul care daca il vad pe unul ca trage un vant pot dupa aia sa se jure ca s-a format si o tornada!!!Luciano wrote:Mercenarii-ziaristi care scriu despre astfel de incidente in majoritatea cazurilor sunt pe dinafara: juridic, tehnic al armelor... niste scribalai, ex-corigenti la bun simt in scoala.
In seara aceasta pe Prima TV au dat un reportaj despre faptul ca toti detinatorii de arme trebuie sa faca un curs de 10 zile care costa 600 ron. Ziceau ei ca pt cei care aveau deja arme a fost un ragaz de 2 ani in care trebuia facut acest curs.
Cursul asta obligatoriu e pt toate categoriile de arme sau doar pt cele cu glont?
Cursul asta obligatoriu e pt toate categoriile de arme sau doar pt cele cu glont?
si-l mai condamnam pe base ca le-a zis "ga...zari" !!!

dar deocamdata nu e cazul sa ne alarmam; asta este o stire din noiembrie 2006 care afost preluata de toti asazisii ziaristi care nu aveau subiecte in acea zi ( 18, mi se pare ); proiectul de modifcare a legii s-a intors bine mersi la IGP, pentru "diverse rectificari" si in cursul lui 2007, pana acum cel putin nu s-a mai auzit de el; cercetand pe site-ul camerei deputatilor am gasit o singura modificare la aceasta lege ( care a si fost promulgata de "tov. pres." ) si facea referire la marirea numarului de situatii in care agentii firmelor de paza pot efectua serviciul cu arme letale; eu unul cred ca cineva acolo sus este interesat ca legea, in cazul armelor neletale, sa ramana deocamdata in forma actuala; sa tinem cont ca nu degeaba s-a creeat precedentul cu cazul iovan .
dar deocamdata nu e cazul sa ne alarmam; asta este o stire din noiembrie 2006 care afost preluata de toti asazisii ziaristi care nu aveau subiecte in acea zi ( 18, mi se pare ); proiectul de modifcare a legii s-a intors bine mersi la IGP, pentru "diverse rectificari" si in cursul lui 2007, pana acum cel putin nu s-a mai auzit de el; cercetand pe site-ul camerei deputatilor am gasit o singura modificare la aceasta lege ( care a si fost promulgata de "tov. pres." ) si facea referire la marirea numarului de situatii in care agentii firmelor de paza pot efectua serviciul cu arme letale; eu unul cred ca cineva acolo sus este interesat ca legea, in cazul armelor neletale, sa ramana deocamdata in forma actuala; sa tinem cont ca nu degeaba s-a creeat precedentul cu cazul iovan .
Buna ziua.BARTHY 2 wrote:si-l mai condamnam pe base ca le-a zis "ga...zari" !!!![]()
![]()
Deocamdata cred ca nu sunt motive de ingrijorare. In legea 295 acest curs este necesar doar pentru cei ce doresc sa devina posesori de arme letale. Pana se modifica cred ca mai trece un an timp in care se apropie alegerile si devine o problema neimportanta. Asa ca... .
Sa auzim numai de bine.
Cu respect.
Radu
Ba tocmai ca in lege e prevazut sa-l faca toti, chiar si vechii posesori de arme letale. deocamdata a ramas in suspans din punctul de vedere al politiei si pe vechii posesori nu ne-au obligat sa-l facem, in asteptarea unei modificari in lege care sa prevada asta. Chiar si politia a considerat absurd sa cheme un vanator de 60 de ani, cu 40 de ani de experienta sa faca un curs de 'initiere', mai ales ca acel curs se desfasura de ani multi, intr-o maniera un pic diferita in cadrul anului de pregatire pentru a deveni vanator. Asteptam si om vedea. Da' tare-mi e ca ne vom intalni la curs pentru ca intentia politiei este sa modifice legea astfel incat TOTI posesorii de arme de foc, indiferent de categoria lor, sa faca acest curs.
Buna ziua.haiosu wrote:sunt curios: cursurile se vor face la politie sau vre-o firma particulara cu baieti destepti va castiga licitatia ...![]()
Cursurile se tin din 2005 si exista acum mai multe firme care organizeaza aceste cursuri(am scris despre acest subiect in alt topic). Taxele variaza si ele functie de zona. Eu si colegii mei care "efectueaza operatiuni cu arme si munitii"( v-a placut formularea?) l-am facut de la inceput cand cursul era 1000RON, acum stiu ca au mai scazut preturile. Momentan obligativitatea este doar pentru cei care doresc sa devina proprietari de arme de foc letale. Ce-o sa fie nu se stie. Discutiile despre vanatorii vechi stiu ca au mai fost si pana acum nu a precizat nimeni ca se va aplica si pentru ei.
Cu respect.
Radu