Depunere acte pentru obtinerea permisului de port arma

Intrebari cu caracter general despre armele si accesoriile folosite pentru autoaparare.

Moderators: Alin C., radu.b, Administrator

Aerius

Depunere acte pentru obtinerea permisului de port arma

Post by Aerius »

Buna ziua. Nu foarte tarziu am avut o conversatie cu un prieten despre permisul pentru port arma neletala ingaduita in ale autoapararii. Mi s-a spus ca nu exista 'arma neletala' (teoretic, mai mult sub forma de cerere) si cel mai bine ar fi sa ma duc la politie si sa-i intreb pe ei ce acte imi sunt necesare. Am citit pe site-ul politiei toate actele necesare in vederea obtinerii permisului si anume:
În vederea autorizării procurării armelor neletale prevăzute la categoria E din anexa Legii, arme cu aer comprimat şi cu bilă de cauciuc, cetăţeanul român sau străinul cu domiciliul ori cu reşedinţa în România, trebuie să depună la organul de poliţie competent din cadrul inspectoratelor de poliţie judeţene, respectiv Direcţia Generală de Poliţie a Municipiului Bucureşti, în a căror rază teritorială domiciliază sau, după caz, îşi are reşedinţa, un dosar care trebuie să cuprindă următoarele documente care să ateste îndeplinirea condiţiilor prevăzute la art. 58 alin. (2) din Lege:

a) cerere-tip, al cărei model este prezentat în anexa nr. 1; cererea de armă letală

b) actul de identitate al solicitantului, în original şi în copie;

c) un certificat medical eliberat de o unitate sanitară specializată cu cel mult 6 luni înaintea depunerii cererii, din care să rezulte că nu suferă de una dintre afecţiunile stabilite de Ministerul Sănătăţii, care fac imposibilă autorizarea pentru a deţine sau, după caz, a purta şi a folosi arme şi muniţii, şi că este apt să deţină astfel de arme şi muniţii;

d) certificat de cazier judiciar;

e) aviz psihologic din care să rezulte că solicitantul este apt să deţină, să poarte şi să folosească arme şi muniţii, eliberat cu cel mult 12 luni înaintea depunerii cererii, de un psiholog autorizat pentru efectuarea unor astfel de teste, atestat în condiţiile legii;

f) două fotografii color cu dimensiunea 4 x 5 cm;

g) dovada achitării taxelor pentru autorizare, prevăzute de legislaţia în vigoare; aceleaşi ca pentru armele letale

- Termenul de eliberare al autorizaţiei de procurare este 30 de zile lucrătoare, iar valabilitatea autorizaţiei este de 90 de zile, termen ce poate fi prelungit o singură dată pentru aceeaşi perioadă ;

- Pentru fiecare armă din categoria E este permisă cumpărarea a 100 bucăţi muniţie;

- Intrarea în România cu arme din categoria E este interzisă, exceptând cazurile de participare la concursuri de tir sportiv sau atunci când un colecţionar de arme român face invitaţie.

Persoanele fizice care deţin înscrise în certificatul de deţinător arme dintre cele prevăzute la categoria E din anexa Legii, la data intrării în vigoare a O.U.nr.26 pentru modificarea şi completarea Legii nr.295/2004 privind regimul armelor şi al muniţiilor, precum şi cele care obţin documentul după intrarea în vigoare a actului normativ, au obligaţia ca în termen de 6 luni de la data intrării în vigoare a O.U.nr.26 pentru modificarea şi completarea Legii nr.295/2004 privind regimul armelor şi al muniţiilor, respectiv 17 martie 2008 să se prezinte la organul de poliţie care îi are în evidenţă, în vederea obţinerii permisului de armă.

Pentru obţinerea permisului de armă posesorii armelor neletale prevăzute la categoria E din anexa Legii, vor depune un dosar cuprinzând următoarele documente care să ateste îndeplinirea condiţiilor prevăzute la art. 58 alin. (2) din Lege:

a) cerere de eliberare a permisului de armă;

b) actul de identitate al solicitantului, în original şi în copie;

c) un certificat medical eliberat de o unitate sanitară specializată cu cel mult 6 luni înaintea depunerii cererii, din care să rezulte că nu suferă de una dintre afecţiunile stabilite de Ministerul Sănătăţii, care fac imposibilă autorizarea pentru a deţine sau, după caz, a purta şi a folosi arme şi muniţii şi că este apt să deţină astfel de arme şi muniţii;

d) certificat de cazier judiciar;

e) aviz psihologic din care să rezulte că solicitantul este apt să deţină, să poarte şi să folosească arme şi muniţii, eliberat, cu cel mult 12 luni înaintea depunerii cererii, de un psiholog autorizat pentru efectuarea unor astfel de teste, atestat în condiţiile legii;

f) două fotografii color cu dimensiunea 4 x 5 cm;

g) dovada achitării taxelor pentru autorizare, prevăzute de legislaţia în vigoare;

h) certificatul de deţinător al armelor neletale în care sunt înscrise armele pentru care se solicită eliberarea permisului;

Dacă solicitantul este titular al dreptului de deţinere, respectiv de port şi folosire al armelor letale, acesta va depune la autoritatea competentă o cerere însoţită de permisul de armă, în original şi în copie, C.I. în original şi copie, dovada achitării taxelor pentru înscrierea armei în permis (10 RON) şi certificatul de deţinător.

După expirarea termenului de 6 luni de la intrarea în vigoare a O.U.nr.26 pentru modificarea şi completarea Legii nr.295/2004 privind regimul armelor şi al muniţiilor, persoanele care nu s au prezentat la structura de poliţie competentă in vederea preschimbării Certificatului de Deţinător raman numai cu dreptul de deţinere al armelor înscrise in respectivul document .

In vederea redobândirii dreptului de port şi folosire al armelor neletale supuse autorizării titularii Certificatelor de Deţinător se vor prezenta structurile de poliţie competente cu o solicitare însoţită de documentele prevăzute la literele a) – h)
Deasemenea si acest blog post ce face un rezumat al pasilor necesari pentru a obtine toate hartiile si documentele in dosar, dosar ce va fi predat mai tarziu pentru a face rost de acel 'haida du-te de ia-ti arma sa o inregistrezi'.

Sincer, nu mai inteleg nimic, pana la urma trebuie sa depun toate acele hartii citate mai sus (de pe site-ul politie)? Si daca da, ce ar trebuii sa completez la cererea tipizata ( http://www.politiaromana.ro/Cerere_auto ... ala(1).xls )? Deasemenea daca imi puteti da sfaturi, ar fi bine venite si as ramane recunoscator.

Multumesc anticipat.
Last edited by Aerius on Fri Dec 17, 2010 12:34 pm, edited 1 time in total.
BARTHY 2

Re: Depunere acte pentru obtinerea permisului de port arma

Post by BARTHY 2 »

Informatiile mentionate de tine privind documentele ce trebuie sa insoteasca cererea la depunere sunt corecte. Intradevar se constituie un dosar.
Cererea daca este tipizata, inseamna ca are niste rubrici goale pe care tu trebuie sa le completezi cu pixul. Incearca sa completezi sau sa corectezi sfaturile prietenilor cu prevederile legale caci dupa alea vei fi judecat in caz de.....
Invata legea armelor asa cum si soferii invata codul rutier.
Rhöm RG88 cal. 10x22T (steel barrel ) ; Carpaţi cal. 9mm PAK
Image
“feci sed iure feci"

Încrede-te în Dumnezeu şi ţine-ţi praful de puşcă la adăpost de umezeală (Oliver Cromwell)
dandana

Post by dandana »

este simplu:
- cererea o completezi cu majuscule
- fisa medicala sunt aceleasi controale ca cea de la scoala de soferi.......la BV se face in aceasi cladire unde pe hol sunt 4 usi si intri de la una la alta (50 RON)
- examen psihologic la un cabinet autorizat (60 RON)
- cazier (10 RON)
- 2 poze
- taxa (100 RON)

si cu toate astea te duci la politie si in termen de 30 de zile ti se elibereaza autorizatia de cumparare valabila 90 de zile
Nimeni nu este in mod fundamental rautacios. Exista o logica in spatele fiecarui comportament. Scopul esential al activitatii umane este obtinerea starii de fericire, dar exista oameni care nu stiu ce tip de comportament le-ar fi mai folositor.
dcrist

Post by dcrist »

Cererea este pentru arme neletale pentru letale este alt model, ti-se va da de catre cei de la AEST. Si termenul in care iti cumperi arma este de (90 zile) modificat, merci Barthy :wink:
Last edited by dcrist on Tue Dec 14, 2010 6:15 pm, edited 1 time in total.
Opreste-ti vizitatorii nepoftiti! Ramai calm si lasa-i reci....pe urma suna la 112;)
BARTHY 2

Post by BARTHY 2 »

dcrist wrote:Cererea este pentru arme neletale pentru letale este alt model, ti-se va da de catre cei de la AEST. Si termenul in care iti cumperi arma este de 30 zile, 90 zile este pentru letale.
pentru neletalele supuse autorizarii valabilitatea este la fel ca la letale ( 90 de zile cu drept de prelungire ). pentru cele supuse notificarii este 30.
Last edited by BARTHY 2 on Wed Dec 15, 2010 10:57 am, edited 1 time in total.
Image
“feci sed iure feci"

Încrede-te în Dumnezeu şi ţine-ţi praful de puşcă la adăpost de umezeală (Oliver Cromwell)
nedumeritu

Post by nedumeritu »

BARTHY 2 wrote:
dcrist wrote:Cererea este pentru arme neletale pentru letale este alt model, ti-se va da de catre cei de la AEST. Si termenul in care iti cumperi arma este de 30 zile, 90 zile este pentru letale.
pentru neletalele supuse autorizarii valabilitatea este la fel ca la letale 9 90 de zile cu drept de prelungire ). pentru cele supuse notificarii este 30.
WOW!!!
990 de zile!!! :shock:
Oare cei de la NRA ce parere isi fac despre noi?
Ca tara second hand este deja sintagma perimata.
Cu stima.
Dan Zaharia
"Se pare că nimic nu supără mai tare decât opiniile altora."
Somebody Else
BARTHY 2

Post by BARTHY 2 »

nedumeritu wrote:
BARTHY 2 wrote:
pentru neletalele supuse autorizarii valabilitatea este la fel ca la letale 9 90 de zile cu drept de prelungire ). pentru cele supuse notificarii este 30.
WOW!!!
990 de zile!!! :shock:
Oare cei de la NRA ce parere isi fac despre noi?
Ca tara second hand este deja sintagma perimata.
PUPA-TE ! :P
Image
“feci sed iure feci"

Aerius

Post by Aerius »

Multumesc pentru lamurire, acum am inteles intr-un final.
Voi tine cont de sfatul cu, invatarea legilor armelor.
dandana

Post by dandana »

multe nu ai ce invata din lege. Cel mai important lucru este sa nu "defilezi" cu el, sa nu vada lumea ca ai asa ceva asupra ta si sa nu il folosesti decit in poligoane autorizate sau undeva unde sa nu te vada si aude nimeni. Ghindestete ca si daca esti agresatsi il folosesti se va intoarce impotriva ta. Nu generalizez, dar cam asa e.
Nimeni nu este in mod fundamental rautacios. Exista o logica in spatele fiecarui comportament. Scopul esential al activitatii umane este obtinerea starii de fericire, dar exista oameni care nu stiu ce tip de comportament le-ar fi mai folositor.
Safe&Sound

Post by Safe&Sound »

dandana wrote:multe nu ai ce invata din lege. Cel mai important lucru este sa nu "defilezi" cu el, sa nu vada lumea ca ai asa ceva asupra ta si sa nu il folosesti decit in poligoane autorizate sau undeva unde sa nu te vada si aude nimeni. Ghindestete ca si daca esti agresatsi il folosesti se va intoarce impotriva ta. Nu generalizez, dar cam asa e.
Aproape tot ce ai nevoie sa stii in materie de detinere, port, folosire arme de foc si munitii afli si inveti din legea 295 si normele ei de aplicare, restul gasesti in codul penal si in legi speciale. Studiul riguros al capitolelor ce fac referire la autorizare, detine, port si folosire, etc. din "legea armelor" e o chestiune care tine de nivelul individual de responsabilitate si bun simt.
dandana

Post by dandana »

Safe&Sound wrote:
dandana wrote:multe nu ai ce invata din lege. Cel mai important lucru este sa nu "defilezi" cu el, sa nu vada lumea ca ai asa ceva asupra ta si sa nu il folosesti decit in poligoane autorizate sau undeva unde sa nu te vada si aude nimeni. Ghindestete ca si daca esti agresatsi il folosesti se va intoarce impotriva ta. Nu generalizez, dar cam asa e.
Aproape tot ce ai nevoie sa stii in materie de detinere, port, folosire arme de foc si munitii afli si inveti din legea 295 si normele ei de aplicare, restul gasesti in codul penal si in legi speciale. Studiul riguros al capitolelor ce fac referire la autorizare, detine, port si folosire, etc. din "legea armelor" e o chestiune care tine de nivelul individual de responsabilitate si bun simt.
poate nu m-am facut inteles. Ideea pe scurt este ca oricit ai invata legile ca si virgula sa sti unde este pusa.......... important este ce am spus mai sus.
anubis2612

Post by anubis2612 »

Buna tuturor, sunt nou pe forum si am cateva nelamuriri, orice ajutor este mai mult decat binevenit.
Am inceput demersurile pt obtinerea permisului de port arma, pana acum am la dosar cazierul, avizul psihologic, 2 poze, si copia dupa buletin.

Din cate am inteles aici, ar mai trebui sa am o fisa medicala de la un cabinet autorizat, si taxa aceea la trezorerie... Doar ca atunci cand am mers aici in cluj la finante, si am spus ca vreau sa platesc taxa pt permis de port arma, doamna de la ghiseu a zis sec... "10 ron", in loc de 100 ron cat scrie peste tot pe internet, chiar si aici pe forum. Intrebarea mea este, cum sa fac cu acea taxa, nu am platit-o unde trebuie, si mai am altceva de pus la dosar pe langa toate cele mentionate de mine mai sus?

Multumesc anticipat!
slim_daddy40

Post by slim_daddy40 »

parerea mea ca trebuia sa platesti cei 10 ron..si daca politistul intreba de ce e suma asa mica spuneai ca a batut doamna gresit:) ....asta este!! altadata fi mai inspirat :D si asa e viata grea
anubis2612

Post by anubis2612 »

pai inca nu am predat dosarul, pot sa o si las asa(am chitanta cu 10 Ron) , doar ca nu as vrea sa ma poarte iar pana la trezorerie si inapoi.

deci, inafara de actele enumerate de mine, nu mai am nevoie de nimic? pot sa ma duc la politie si sa depun dosarul?
dandana

Post by dandana »

iti mai trebuie fisa medicala si cererea, pe care le iei de la politie sau le mai gasesti pe net

pe chitanta de 10 RON scrie ca este pentru permisul de port arma? daca "da" atunci dute si mai plateste diferenta
Post Reply