Pentru incepatori

Intrebari cu caracter general despre armele si accesoriile folosite pentru autoaparare.

Moderators: Alin C., radu.b, Administrator

ukmmar

Pentru incepatori

Post by ukmmar »

La sfatul lui Babanu si a lui Macarici am intiat acest topic nou.
Cum vedem ARROW isi ia in serios rolul de lider de piata si deschide calea pentru arme de autoaparare construite din otel.
Cei veniti mai recent asa ca mine nu au de unde sa stie cum sa se orienteze iar forumul este stufos si de multe ori contradictoriu.Nu stii ce si pe cine sa crezi.
cred ca cei ca mine ar dori sa stie urmatoarele:
- modul in care sa iti alegi arma potrivita pentru autoaparare
- masura in care o arma de autoaparare poate fi folosita in poligon (cu conditii de folosire si mod practic)
- ce tip de munitie se potriveste si la ce tip de arma
- sunt diferente majore de forta si precizie la cele cu opritori fata de cele cu teava neteda?
- cit de mult conteaza lungimea tevii in sine?
- avantaje sau dezavantaje la o arma luata la mana a doua (si cat de legal sau ilegal este)

Cam astea ar fi ideile principale.Daca apar si altele imi permit sa revin cu intrebari impreuna cu alti nou veniti.Am si cateva mici observati de facut:
1- sunt nerabdator sa am arma mea de autoaparare dar nu am un motiv anume am descoperit ca este legal si este dreptul meu si vreau sa beneficiez de el si cu autorizatia in mana am descoperit ca sunt nerabdator sa o cumpar ca nu sunt eu omul sa intru in situatii conflictuale si pana acum le-am evitat cu succes pe toate mai ales ca nici nu s-au prea ivit asa ca a fost usor.colegii spun ca pe cit sunt eu mare asa sint de moale si rabdator si ca daca oamenii m-ar cunoaste cum sunt as fi o prada sigura pentru toti cei cu ganduri necurate.si au dreptate chiar nu sunt o fire conflictuala cum zicea si psihologul de mi-a dat profilul psihologic dar simplu fapt ca sunt mai mare poate irita pe unii violenti din fire.
2- am avut ocazia sa tin in palma un WASP.in cazul meu pot tine aproape doua in palma bine deschisa fara glume deci nu intra in discutie.in rest arma este excelent finisata si poate fi purtata in poseta sau ca in filme la portjartier sub fusta.repet este neasteptat de bine lucrata chiar daca mie imi incape pe patul pistolului doar degetul mijociu si ala pe jumatate.
P.S. este primul forum pe care scriu si inca nu sunt familiarizat cu asezarea textului dar cresc eu mare si invat si cum se face asta.
Tanfoglio FT10x22 şi autorizatie pentru al doilea care sta sa ajunga! Nu dau inca marca - otel - cu teava lisa!
Incarcator cu 14 / 17 sau 21.
hedone

Re: Pentru incepatori

Post by hedone »

Desi nu sunt un mare cunoscator, citirea unor forumuri de specialitate, discutiile purtate cu cei care cunosc bine acest domeniu, m-au lamurit si am reusit sa fac alegeri potrivite, pana acum.
Punctual.
1. Arma pe care ti-o alegi. Poti lua urmatoarele idei, sfaturi. Cea mai scumpa pe care ti-o poti permite. Daca vrei strict autoaparare, poti lua orice. Cate conflicte ai avut pana acuma in care sa fi fost nevoie sa faci uz de arma? Niciunul. Sa speram ca nici nu va fi cazul vreodata. Vrei si poligon? Nicio problema, poti trage cu oricare. Depinde doar... cat poligon vrei. Intens? Sute de focuri pe zi? Atunci ai nevoie de o arma din otel, preferabil cu teava lisa (nu neteda). Dar nu ai asa ceva pe piata din Romania, deocamdata. Dar gandeste-te si la pretul unui cartus. 100 de cartuse inseamna aproximativ 5 milioane lei. Iti permiti sa tragi atata intr-o sesiune de poligon? Eu am rohm rg88. Zamak, teava cat se poate de stramba. Am tras in poligon de doua ori, aprox 20 de cartuse. Atat mi-am permis, nu am avut nicio problema. Am tras, am curatat-o apoi ca la carte, e ca noua si acuma. De cate ori am avut nevoie de ea ptr a ma apara? Niciodata. Cred ca ti-am raspuns la primele doua intrebari.
Ce munitie si la ce tip de arma? Nimic mai simplu. Pe fiecare arma scrie calibrul. Discutand despre neletale ai doar doua variante 9mm si 10x22T (traumatic). Pe 9 mm poate fi cauciuc, blank sau gaz. Restul diferentelor despre care se discuta, vin de la producatori. Unele mai slabe, altele mai puternice, unele lasa reziduuri mai multe, altele mai putine.
Diferente majore intre cele cu teava lisa si cele cu sicane pe teava nu vei observa cu ochiul liber, si nici facand teste obisnuite (tras intr-o carte, bucata de carne, os..etc). Si nici ca precizie. Discutand despre autoaparare si neletale, conteaza ce faci pana in distanta de 5 metri. Restul e can-can. Si aici totul depinde de producatorul de munitie.
Teava mai lunga, inseamna precizie mai buna. Dar tot la munitie si la faptul ca discutam de neletale ne intoarcem.
Cat despre cumparat la mana a doua, nu este nimic ilegal. Tranzactia trebuie sa se desfasoare la un armurier autorizat. Adica.. tu cumparator, mergi cu x vanzator la un magazin de specialitate si faceti tranzactia acolo. Babeste ar fi ca magazinul cumpara arma de la el si ti-o vinde tie. Nu este un secret ca veti declara cea mai mica suma admisa de armurier, ptr ca acesta va percepe o taxa, cota parte din suma tranzactionata.
Sper ca ti-am fost de ajutor. Am explicat romaneste, nu cu termeni de specialitate si alte nebunii, ca sa fie usor. Pt mai multe detalii, exista oameni specializati aici ,Babanu, macarici, haiosu..etc. care-ti pot umple pagina de cifre si schite in 3 minute :D
Rohm RG88
Zoraki Mod. 914

www.romsdc.ro
ukmmar

Post by ukmmar »

@hedone:
Pai ce sa spun decat ca explicatiile acestea le asteptam eu de la bun inceput.Cand nu stii cum si ce sa intrebi nu prea primesti raspunsuri care sa te ajute.in orice caz ai deschis o linie noua de probleme pentru mintea mea.
- aia despre munitia cu reziduuri sau fara reziduuri
Pai exista ambele pe piata noastra?Si in ce calibru exista?Nu de alta dar as cam vrea sa ma feresc de ea ca am citit ca se poate sa produca in timp coroziune pe teava.A si am receptionat ca se zice teava lisa nu neteda.am tot vazut scris pe forum termenul de teava lisa dar nu stiam exact la ce se refera.
Inca odata multumiri hedone- este bine sa te ajute cineva la orice inceput de drum.Astept sa vad cu ce mai completeaza poate ceilalti numiti de tine si mai ales cei care m-au pus sa fac acest topic.
Tanfoglio FT10x22 şi autorizatie pentru al doilea care sta sa ajunga! Nu dau inca marca - otel - cu teava lisa!
hedone

Post by hedone »

In principiu, orice tip de munitie lasa mizerie in arma. Dar nu e o problema, atata timp cat o cureti dupa fiecare tragere, si nu numai. Chiar daca nu mergi la poligon, din cand in cand.. o cureti. Cumperi Balistol (sa vezi ce misto miroase :twisted: ), desfaci arma (e simplu, inveti repede), dai cu spray si freci cu peria (s-ar putea ca arma sa aiba si o perie in cutia ei, daca nu, nu-s o avere). Daca faci asa dupa fiecare tragere, nu ai probleme niciodata. Daca nu... posibil sa ase blocheze repede
Rohm RG88
Zoraki Mod. 914

www.romsdc.ro
aurorauno

Post by aurorauno »

Curatatul armei este o activitate care trebuie facuta des si cu simt de raspundere,daca se vrea ca arma sa functioneze in parametrii corecti si timp indelungat!Cei care au armata facuta stiu despre ce vorbesc.Important este nu doar teava sa fie curatata dar si restul mecanismelor!Acum eu vreau sa ridic alta problema legata de incepatori: avizul psihologic si fisa medicala!!Unde le-ati facut,cat a costat si cat de profesionisti au fost?
Smith&Wesson Military&Police Compact - 9x19mm
"No weapon formed against me shall prosper
And every tongue that rises against me in judgement thou shall condem "
'
BARTHY 2

Post by BARTHY 2 »

aurorauno wrote:Curatatul armei este o activitate care trebuie facuta des si cu simt de raspundere,daca se vrea ca arma sa functioneze in parametrii corecti si timp indelungat!Cei care au armata facuta stiu despre ce vorbesc.Important este nu doar teava sa fie curatata dar si restul mecanismelor!Acum eu vreau sa ridic alta problema legata de incepatori: avizul psihologic si fisa medicala!!Unde le-ati facut,cat a costat si cat de profesionisti au fost?
Daca esti din Bucuresti mergi la policlinica Kretzulescu ( a M.A.I.-ului). Este chiar langa minister. Rezolvi problema in 3-4 zile insa cheltui cam o treime din cat ti-ar lua in alta parte. In 2008 era undeva la 77 lei inclusiv psihologicul. Marea problema o reprezinta chiar psihologul care nu se prea tine de program ( poate ca sa-ti incerce rabdarea :lol: ) si e necesar sa te cam plimbi pe la usa lui.
Bafta!
Rhöm RG88 cal. 10x22T (steel barrel ) ; Carpaţi cal. 9mm PAK
Image
“feci sed iure feci"

Încrede-te în Dumnezeu şi ţine-ţi praful de puşcă la adăpost de umezeală (Oliver Cromwell)
hedone

Post by hedone »

Din nefericire, avizul psihologic este foarte usor de obtinut. Cand am mers eu, am descoperit ca psiholoaga respectiva imi fusese colega de facultate (da, da... am facut psiho :mrgreen: ). Si mi-a mai povestit una alta. Asa cum am spus si pe alt topic, eu as inaspri conditiile. Mai multe teste, mai greu de obtinut permisul
Rohm RG88
Zoraki Mod. 914

www.romsdc.ro
aurorauno

Post by aurorauno »

BARTHY 2 wrote: Daca esti din Bucuresti mergi la policlinica Kretzulescu ( a M.A.I.-ului). Este chiar langa minister. Rezolvi problema in 3-4 zile insa cheltui cam o treime din cat ti-ar lua in alta parte. In 2008 era undeva la 77 lei inclusiv psihologicul. Marea problema o reprezinta chiar psihologul care nu se prea tine de program ( poate ca sa-ti incerce rabdarea :lol: ) si e necesar sa te cam plimbi pe la usa lui.
Bafta!
Serios?Lucrez in sistem dar nu stiam ca la noi la policlinica le rezolv :D ,cautam particulari :) mersi de informatie!Oricum mi se pare un pic ciudata legea,sa am acces la pistol cu glont in timpul serviciului iar in timpul liber sa fac din nou acte pentru un plici cu cauciuc..... :roll:
'
Abigor_iq

Post by Abigor_iq »

aurorauno wrote:sa am acces la pistol cu glont in timpul serviciului iar in timpul liber sa fac din nou acte pentru un plici cu cauciuc..... :roll:
Stii ce ar fi culmea? ... sa pici testul psihologic cand faci actele pentru pliciul cu cauciuc :) :twisted:
folhasek

Post by folhasek »

Putin offtopic...dar foarte putin. Si asta pentru ca am fost sa ma interesez doar de fisa medicala pentru permis port arma la Iasi. Toate analizele costa in jur de 150 Ron , si se fac analizele urmatoare, conform fisei : examen boli interne , examen chirurgie ortopedie , examen neurologie , examen psihologic , examen oftalmologie , examen ORL , examen de sange si examen pulmonar. Acuma, ce mi sa parut mie interesant de tot, e ca inainte sa te prezinti la examenul neurologic sau psihologic, e musai sa treci pe la spitalul municipal de psihiatrie (socola ) si sa aduci o adeverinta de acolo ca nu ai fost internat niciodata acolo.Si aia costa..........50Ron :shock: pai....pai......unele examene din fisa aia nu costa nici 25 Ron, si aia la spitalul de Psihiatrie , iti cer 50 Ron fiindca nu ai fost internat niciodata la un spital de nebuni ?? :lol: :? ..ma rog...eu cam rad pe banii mei din pacate. Mie asha mi sa spus(de un angajat al clinicii care mi-a dat fisa medicala pentru analize ) , cand ma duc personal la spitalul de psihiatrie o sa stiu mai bine.

P.S. plus o adeverinta de la medicul de familie
aurorauno

Post by aurorauno »

Abigor_iq wrote: Stii ce ar fi culmea? ... sa pici testul psihologic cand faci actele pentru pliciul cu cauciuc :) :twisted:
Asta nu mai e culmea,e SF! Cine a facut o scoala militara stie cate teste dai la inscriere apoi pe parcusul ei,plus dupa,in fiecare an!
'
folhasek

Post by folhasek »

:D :D :D :D :D :D :D Am dat telefon la Spitalul cu pricina si toata lumea ma asigurat ca se plateshte adeverinta aia, dar NIMENI nu a stiut exact cat costa :lol: :lol: :lol: :lol:
ukmmar

Post by ukmmar »

Cat despre analize si toate celelalte eu am fost la SMC si mi le-a rezolvat pe toate in doua zile la pret de 195 Lei.
Desigur ca am avut o cunostinta dar asta m-a ajutat numai sa nu vin fix in orele alea in care spunea Barthy ca se fac teste pe nervii celor testati.
BARTHY 2

Post by BARTHY 2 »

aurorauno wrote:....
Serios?Lucrez in sistem ........

SA TRAITI !!! :wink:
Rhöm RG88 cal. 10x22T (steel barrel ) ; Carpaţi cal. 9mm PAK
Image
“feci sed iure feci"

Încrede-te în Dumnezeu şi ţine-ţi praful de puşcă la adăpost de umezeală (Oliver Cromwell)
aurorauno

Post by aurorauno »

BARTHY 2 wrote:
SA TRAITI !!! :wink:
....BINE :?: :roll: :lol: :lol:
'
Post Reply