Ce tip de munitie este .22 LR ?

Intrebari cu caracter general despre armele si accesoriile folosite pentru autoaparare.

Moderators: Alin C., radu.b, Administrator

basty80

Ce tip de munitie este .22 LR ?

Post by basty80 »

As vrea sa-i intreb pe oamenii care se pricep in domeniul armelor, de pe acest forum ,ce tip de munitie este munitia .22 LR ? Ce tip de arma este cel care foloseste aceasta munitie si incadrarea ei (letala, non-letala, tir) si daca se poate detine in Romania ? Multumesc anticipat celor ce vor raspunde intrebarilor !
BARTHY 2

Re: Ce tip de munitie este .22 LR ?

Post by BARTHY 2 »

22LR (long rifle) este calibrul 5,6 mm; glontul este din plumb si este necamasuit, adica nu este imbracat in invelis de cupru sau tombac. armele sunt letale, de regula folosite la tir. intr-o perioada erau folosite si la vanatoare, apoi interzise si apoi nu mai stiu.
ideal ar fi sa vada violiv mesajul tau ca este cel mai in masura sa te lamureasca. cert este ca in romania politia cam stramba din nas cand se solicita autorizatie pentru astfel de arme si se lasa greu pana o elibereaza.
Rhöm RG88 cal. 10x22T (steel barrel ) ; Carpaţi cal. 9mm PAK
Image
“feci sed iure feci"

Încrede-te în Dumnezeu şi ţine-ţi praful de puşcă la adăpost de umezeală (Oliver Cromwell)
haiosu

Post by haiosu »

este interzisa in continuare la vanatoare/pest control...dar se pare ca exista variante asemanatoare...asemanatoare nu identice
adevarat si aici violiv este doctor, asa ca asteapta raspunsul sau mai cauta ca stiu sigur ca a mai raspuns, desi parca pe alt forum...
BARTHY 2

Post by BARTHY 2 »

22 hornet este permis la vanatoare la animale mici. asta are glontul camasuit, tubul mai mare si percutia centrala, nu pe rama ca 22 lr. plus ca e diferenta mare la zgomot.
Rhöm RG88 cal. 10x22T (steel barrel ) ; Carpaţi cal. 9mm PAK
Image
“feci sed iure feci"

Încrede-te în Dumnezeu şi ţine-ţi praful de puşcă la adăpost de umezeală (Oliver Cromwell)
tevez

Post by tevez »

Din spusele unui vanator, aceasta munitie si armele care trag cu ea
sunt preferatele braconierilor, probabil de aceea atitudinea oamenilor
legii.
Mi se pare ca arma de tir facuta de UMC si care in "folclor" obisnuim
s-o numim Geco, dupa producatorul de la care s-a cumparat licenta
trage cu munitie din aceasta.
basty80

Post by basty80 »

Va multumesc pentru raspunsuri ! Am gasit o multime de arme ce funtioneaza cu acest calibru de vanzare in Austria si Germania. Mie mi se par senzationale daca ai o pasiune pentru arme si daca te poti lipsi de o suma cuprinsa intre 250 si 600 euro. Priviti si voi :

http://www.austrojagd.com/katalog/

http://www.germansportguns.de/index.php ... d=14&p_id= Interesant

Asta asa de gust...o simpla cautare pe Google va poate aduce in fata ochilor minunatii de arme la preturi (in Romania) de pistol cu bila :mrgreen:

Have fun !
dcrist

Post by dcrist »

basty80 wrote:Va multumesc pentru raspunsuri ! Am gasit o multime de arme ce funtioneaza cu acest calibru de vanzare in Austria si Germania. Mie mi se par senzationale daca ai o pasiune pentru arme si daca te poti lipsi de o suma cuprinsa intre 250 si 600 euro. Priviti si voi :

http://www.austrojagd.com/katalog/

http://www.germansportguns.de/index.php ... d=14&p_id= Interesant

Asta asa de gust...o simpla cautare pe Google va poate aduce in fata ochilor minunatii de arme la preturi (in Romania) de pistol cu bila :mrgreen:

Have fun !
Raminem cu vazutul doar, cine a apucat sa le aiba pe permisul de vinatoare mai demult au ramas cu ele, restul le pot lua destul de greu si numai pentru tir, munitia fiind f ieftina ~15-16 ron cutia de 50 de bucati.
Opreste-ti vizitatorii nepoftiti! Ramai calm si lasa-i reci....pe urma suna la 112;)
macarici

Post by macarici »

http://en.wikipedia.org/wiki/.22LR
Gasaesti o gramada de informatii aici.
Image
Guest

Post by Guest »

macarici wrote:http://en.wikipedia.org/wiki/.22LR
Gasaesti o gramada de informatii aici.
Sau aici
http://www.vinatorul.ro/public/forum/vi ... =73&t=1433
Atunci cand vei fi pus in situatia de a-ti preda arma, sa stii ca a venit ceasul sa pui mana pe ea!
basty80

Post by basty80 »

Mutumesc Guest ! Un link care mi-a fost de mare ajutor ! Senq !
radu.b

Post by radu.b »

tevez wrote:Din spusele unui vanator, aceasta munitie si armele care trag cu ea
sunt preferatele braconierilor, probabil de aceea atitudinea oamenilor
legii.
Mi se pare ca arma de tir facuta de UMC si care in "folclor" obisnuim
s-o numim Geco, dupa producatorul de la care s-a cumparat licenta
trage cu munitie din aceasta.
Buna ziua.
Nu neaparat de braconieri. Este adevarat ca acest calibru se foloseste pentru animale mici si la cocosul de munte. A fost restrictionat tocmai datorita tendintei de a folosi acest calibru si pentru animale de talie medie si in foarte multe cazuri animalul era doar ranit ceea ce nu este deontologic, pe drept cuvant. De aceea s-au modificat majoritatea armelor existente s-a marit camera cartusului pentru cal. 22LR Mag . Calibrul 22LR este recomandat pentru tir.
Daca doriti caracteristici tehnice ale acestui model de cartus si cu tipuri de proiectil intrati pe www.sellier-bellot.cz, cehii au foarte bine prezentate aceste date.
Cu respect.
violiv

Post by violiv »

22 lr sau long-rifle sau 5,6 zis si "geco" pe la noi. Cel mai raspandit si mai tras cartus din lume daca dam la o parte spatiul carpato-dunareano-pontic :mrgreen:
diametrul proiectilului este acelasi ca pentru multe 22-uri sau 222-uri dar numai in ~2/3 anterioare, 1/3 posterioara fiind mai ingusta si inghitita de tubul cartus. Acesta are diametrul exterior ca al varfului, un pic peste 15 mm lungime, inghite un varf de cutit de pulbere iar capsa este turnata "calda" direct pe fundul tubului. Tubul este prevazut cu rama, ca la cartusele cu alice sau cele de revolver. Percutia se realizeaza prin strivirea ramei si sunt catalogate din aceasta cauza "cu percutie pe rama".
Este cel mai cunoscut cartus pentru tir la toate nivelurile, singurul acceptat la Olimpiada in momentul de fata din toate categoriile de arme (lungi sau scurte).
Distanta lui optima este 50 m.
Nu-i adevarat ca are numai varfuri de plumb, exista sute de configuratii chiar pentru acest pispirica.
Este un cartus deosebit de placut la tras, fara niciun recul din arme lungi, cu o precizie intrinseca foarte buna.

Legea actuala din Ro il interzice la vanatoare, armele in acest calibru pot fi detinute numai ca arme de tir (obligatoriu lungi) sau colectie (lungi si scurte) categorie care n-are voie sa iasa din casa.
Nu este chiar asa de dificil de procurat o arma in acest calibru, sunt multe-multe chiar si pe la noi (altfel n-ar mai fi munitie de atatea feluri in magazine) - eu am avut 4 si am vandut una unui amic dupa ce n-am mai rezistat rugamintilor lui. E drept ca nu se poate trage decat in poligon cu ele dar au marele avantaj ca odata ajuns in poligon tragi pana se innopteaza - de plictisit nu te plictisesti niciodata, munitia e ieftina-ieftina si poti cumpara cateva sute in drum spre poligon.
Ce se poate face cu ele in poligon e incredibil de variat si tine doar de imaginatia fiecaruia. Precizia din arme chiar foarte ieftine, mai ieftine chiar ca AC-uri ieftine de tot este foarte buna si senzatia nu se compara cu niciun AC.

Asa ceva este aproape la indemana oricui sa realizeze, chiar la distante mai mari decat cei ~50 m la care s-a tras numai pe catare si inaltator:

Image

Il recomand cu caldura oricui poate sa-si achizitioneze o arma in acest calibru. Reprezinta un antrenament excelent pentru orice fel de trageri, in special de trecere catre calibre mai mari ba chiar se poate trage si la talere cu el....

22 mag este acelasi varfulet, de data asta "cilindru intreg", continut intr-un tub mai gros si mai lung. Viteza mai mare la gura tevii, distanta eficace mai mare, zgomot mai mare, chiar si un picut de recul dar percutie tot pe rama si supus acelorasi interdictii.
catauk

Post by catauk »

violiv wrote:22 lr sau long-rifle sau 5,6 zis si "geco" pe la noi. Cel mai raspandit si mai tras cartus din lume daca dam la o parte spatiul carpato-dunareano-pontic :mrgreen:
diametrul proiectilului este acelasi ca pentru multe 22-uri sau 222-uri dar numai in ~2/3 anterioare, 1/3 posterioara fiind mai ingusta si inghitita de tubul cartus. Acesta are diametrul exterior ca al varfului, un pic peste 15 mm lungime, inghite un varf de cutit de pulbere iar capsa este turnata "calda" direct pe fundul tubului. Tubul este prevazut cu rama, ca la cartusele cu alice sau cele de revolver. Percutia se realizeaza prin strivirea ramei si sunt catalogate din aceasta cauza "cu percutie pe rama".
Este cel mai cunoscut cartus pentru tir la toate nivelurile, singurul acceptat la Olimpiada in momentul de fata din toate categoriile de arme (lungi sau scurte).
Distanta lui optima este 50 m.
Nu-i adevarat ca are numai varfuri de plumb, exista sute de configuratii chiar pentru acest pispirica.
Este un cartus deosebit de placut la tras, fara niciun recul din arme lungi, cu o precizie intrinseca foarte buna.

Legea actuala din Ro il interzice la vanatoare, armele in acest calibru pot fi detinute numai ca arme de tir (obligatoriu lungi) sau colectie (lungi si scurte) categorie care n-are voie sa iasa din casa.
Nu este chiar asa de dificil de procurat o arma in acest calibru, sunt multe-multe chiar si pe la noi (altfel n-ar mai fi munitie de atatea feluri in magazine) - eu am avut 4 si am vandut una unui amic dupa ce n-am mai rezistat rugamintilor lui. E drept ca nu se poate trage decat in poligon cu ele dar au marele avantaj ca odata ajuns in poligon tragi pana se innopteaza - de plictisit nu te plictisesti niciodata, munitia e ieftina-ieftina si poti cumpara cateva sute in drum spre poligon.
Ce se poate face cu ele in poligon e incredibil de variat si tine doar de imaginatia fiecaruia. Precizia din arme chiar foarte ieftine, mai ieftine chiar ca AC-uri ieftine de tot este foarte buna si senzatia nu se compara cu niciun AC.

Asa ceva este aproape la indemana oricui sa realizeze, chiar la distante mai mari decat cei ~50 m la care s-a tras numai pe catare si inaltator:

Image

Il recomand cu caldura oricui poate sa-si achizitioneze o arma in acest calibru. Reprezinta un antrenament excelent pentru orice fel de trageri, in special de trecere catre calibre mai mari ba chiar se poate trage si la talere cu el....

22 mag este acelasi varfulet, de data asta "cilindru intreg", continut intr-un tub mai gros si mai lung. Viteza mai mare la gura tevii, distanta eficace mai mare, zgomot mai mare, chiar si un picut de recul dar percutie tot pe rama si supus acelorasi interdictii.
Violiv o intrebare ( vad ca te pricepi ) :D sau pt cunoscatorii ?

Stii cumva in ce conditi se poate achizitiona o pusca geco , in ce categorie este incadrata , letala , vanatoare , tir ???
Are un prieten de vanzare una este super am tras de cateva ori cu ia si m-am indragostit de ia , si omul vrea sa o vinda , si ma gandeam sa o cumpar eu
Guest

Post by Guest »

Daca esti vanator, o poti lua ca arma de tir si tragi cu ea la poligon. Daca nu esti vanator, trebuie sa te faci colectionar de arme. Dupa toata procedura o poti cumpara ca arma de colectie. Apoi o treci ca arma de aparare in cadrul colectiei si poti detine 10 cartuse, si sa tragi cu ea in poligon.
Atunci cand vei fi pus in situatia de a-ti preda arma, sa stii ca a venit ceasul sa pui mana pe ea!
tevez

Post by tevez »

Si mai e si varianta de a fi legitimat la un club de tir, dar am impresia ca nu
se da prea usor permisul pentru practicantii de tir. Prietenul care-o vinde cum
o detine? Ca vanator, tirist sau ca si colectionar?
Post Reply