ALL GUNS ROUNDUP

Intrebari cu caracter general despre armele si accesoriile folosite pentru autoaparare.

Moderators: Alin C., radu.b, Administrator

Post Reply

Ce arma cu glont de cauciuc detineti?

Rohm RG88
23
25%
Mauser HSC90
4
4%
Walther PP
7
8%
Walther P22
3
3%
Walther P99
4
4%
Reck Mod.60
3
3%
Me 38
0
No votes
Detin o arma fabricata in Rusia/Turcia si sunt pe acest forum doar sa va fac in ciuda :)
6
7%
Doresc sa-mi cumpar in viitorul apropiat
41
45%

Total votes: 91

Babanu

ALL GUNS ROUNDUP

Post by Babanu »

OVERVIEW

In cele ce urmeaza o sa incercam sa raspundem la cateva intrebari foarte importante despre armele de autoaparare vandute in Romania. In discutie o sa fie exclusiv armele cu gloante de cauciuc deoarece acesta par sa fie cele mai la "moda" la ora actuala. Probabil v-ati intrebat si voi "cat de eficiente sunt aceste arme cu gloante de cauciuc in fata unui eventual agresor?" ...ei bine, nu va pot raspunde la aceasta intrebare :) deoarece intr-un caz de autoaparare cu o astfel de arma sunt prea multi factori imprevizibili si imposibil de calculat - cat de hotarat este agresorul, cat de determinat sunteti sa va aparati, cat de bine va puteti stapani sa trageti in asa fel incat sa nimeriti tinta intr-o situatie tensionata, daca sunteti luat prin surprindere cat de repede puteti scoate arma (daca purtati arma intr-o geanta sau pe sub o haina inchisa in mod cert va va lua peste 3 secunde sa reactionati si este foarte posibil sa fie deja mult prea tarziu). De asemenea daca purtati arma fara glont pe teava trebuie sa realizati ca inainte de a executa foc va trebui sa o armati, timp in care agresorul poate incepe deja un atac. Niciodata nu poti fi sigur ca o astfel de arma te va scapa din orice situatie, ce e drept, iti da un mare avantaj dar DOAR DACA poti reactiona intr-un timp ultra scurt si foarte hotarat. Sa cunosti arma este iarasi un aspect foarte important si acest lucru se invata doar mergand la poligon si facand un antrenament frecvent. Nu va ganditi ca daca ati cumparat o astfel de arma si ati tras 3 cartuse in "spatele casei la bunicu' in curte" deja va puteti apara cu ea. Cel mai probabil intr-o situatie de criza o sa va pierdeti si o sa uitati si cum se scoate piedica la arma, rezultatul ulterior fiind foarte trist :wink:
Inainte de a cumpara o astfel de arma trebuie sa va ganditi foarte bine daca intradevar va este necesara si daca intradevar aveti curajul sa o si folositi la nevoie. "Puterea" pe care ti-o confera o astfel de arma este proportionala cu responsabilitatea. O astfel de arma lasata nesupravegheata prin casa sau chiar prin masina personala poate cadea in mainile cui nu trebuie cu rezultatele legale aferente incalcarii regimului armelor. O statistica facuta in America spunea ca avand o arma de foc in casa va supune unui risc de 41% sa raniti accidental un membru al familiei sau un prieten (sau chiar pe dumneavoastra) decat un eventual agresor.
Acum sa trecem mai departe si sa incercam sa raspundem la doua mari intrebari: 1 cat de puternica este o astfel de arma si 2 care este cea mai puternica... Mai intai de toate tin sa multumesc in mod special domnul Radu, reprezentantul firmei Arrow, cat si domnului Adrian, pentru amabilitatea de a-mi imprumuta un cronograf cu care am efectuat testele. Mentionez ca nu am fost "mituit" de firma Arrow sa prezint lucrurile intr-o anumita lumina favorabila lor si deci, nu vreau sa aud pe nimeni sa faca vre-o astfel de acuza la adresa mea :evil: . Testele au fost cat se poate de obiective iar voi sunteti liberi sa cumparati de la orice firma doriti. Mai departe doresc sa multumesc participantilor la teste- Iacubov(RG88), Barthy(RG88), Nikky(P22), Macarici(Mod.60) si de ce nu, si mie Babanu(PP) :lol:
Testele au fost realizate legal la poligonul Joita (www.tunari.ro) unde va recomand cu incredere sa mergeti, o sa gasiti acolo niste oameni extraordinari care fac o treaba excelenta.

Atasez acestui thread si un Poll in care va rog sa votati daca detineti o arma de autoaparare cu glont de cauciuc
Fort 17R MOD - 9mm PA (FOR SALE)
Ekol Viper - 9mm R (FOR SALE)
Babanu

Post by Babanu »

CONTENDERS

Revolver RECK Mod.60 calibru .380GUM

Image Image

Pistol semiautomat ROHM RG88 calibru 10x22T (la teste am avut doua modele identice)

Image

Pistol semiautomat Walther P22 calibru 10x22T

Image

Pistol semiautomat Walther PP calibru 10x22T

Image Image
Last edited by Babanu on Sun Jul 22, 2007 7:02 am, edited 1 time in total.
Babanu

Post by Babanu »

TESTBED

Pentru a afla energia dezvoltata de aceste arme am folosit formula 0.5 x m x V x V, unde m este masa proiectilului si V este viteza.

Cantar
Pentru a afla masa bilei de cauciuc am masurat-o cu un cantar electronic portabil. Prolema cea mai mare a fost ca de multe ori nu am mai reusit sa recuperam bila de cauciuc dupa ce a fost trasa la tinta. Totusi pe cele recuperate le-am masurat pe cantar si am reusit sa avem un rezultat concret. Masurand mai multe bile am facut o medie pe care am folosit-o la calculul aproximativ in cazul bilelor nerecuperate.
Image

Cronograf
Pentru a afla viteza bilei am folosit un cronograf. Pentru cei care nu cunosc acest tip de aparat am sa explic in linii mari cum functioneaza. Principiul este destul de simplu, cronograful are doi senzori care sunt foarte dependenti de lumina. In momentul cand un proiectil trece pe deasupra senzorilor acesta creaza evident o umbra care este detectata de acesti doi senzori. Mai departe in ecuatie intra distanta dintre cei doi senzori impreuna cu timpul dintre cele doua impulsuri generate de senzori si rezulta viteza proiectilului. Destul de ingenios, nu? :wink:
Atasez o poza cu acest cronograf sa va faceti o idee mai clara:
Image
Puteti vedea in poza cei doi senzori ai cronografului si ecranul frontal unde este afisata viteza ultimului proiectil tras. Tijele metalice in forma de "V" sunt doar pentru ghidaj si trebuie sa tragi "printre" ele pentru ca proiectilul sa treaca prin fata senzorilor.

Munitie
Pentru teste am folosit in cazul revolverului munitie PTS cal.380GUM.
In cazul pistoalelor din pacate nu am avut decat 4 gloante Pobjeda PG (10x22T) pe care le-am tras doua din PP si cate unul din P22 si RG88. In rest, am folosit UAG din cutie rosie si UAG din cutie albastra (la munitia UAG albastru, bila pare a fi suflata cu un strat fin de grafit)
Atasez o poza in care puteti vedea prezentarea la munitita UAG:
Image Image
Vreau sa mentionez ca in poze se poate observa o stampila pe interiorul cutiei cu munitie care pare a fi o data de fabricatie? 1/04/03 la cea rosie si 1/05/03 la cea albastra. Muntia a fost cumparata de la magazinul Arrow din strada Mosilor. Daca veti dori sa cumparati munitie UAG puteti foarte usor sa recunoasteti daca este "albastra" sau "rosie" dupa pelicula fina de grafit prezenta la bila celor "albastre". Pelicula are o culoare usoara de albastru-bleu. In cazul munitiei UAG "rosu" bila este complet neagra. Studiati cu atentie poza in care am prezentat cele patru cartuse scoase din cutie. Din pacate nu am reusit sa fac si o poza munitiei PG (Pobjeda) dar va pot spune ca se remarca imediat ca bila este mult mai flexibila, de culoare neagra.
Am sa notez in continuare munitia UAG rosu cu "UAG R", UAG albastru cu "UAG A" si Pobjeda cu "PG").
Preturi: UAG R, UAG A - 4,5 lei la Arrow. PG am inteles ca ar fi 3,3 lei dar nu stiu exact sa va spun magazinul unde o veti gasi deoarece eu nu am cumparat-o direct din magazin. Am impresia ca Novarm o vinde dar nu stiu sigur... Munitie PG nu este disponibila la vanzare in magazinele Arrow, sa speram ca va aparea pana la urma. O sa vedeti in continuarea testului de ce spun "sa speram ca va aparea" si la Arrow 8)
Babanu

Post by Babanu »

RESULTS

OK, acum momentul mult asteptat :twisted:
Dupa multe telefoane date, alergatura prin oras, 10 litrii de motorina consumati, calduri de peste 35 de grade suportate, doua pungi de snacks-uri consumate, 2 sticle de cola consumate, 2 pachete de tigari fumate, 2 cartele de metrou folosite, munitie consumata de aproximativ 500.000lei, 6 ore de stat efectiv in soare, un spray de apa termala pentru arsuri solare consumat, 4 zile de izolare in casa +chinurile aferente datorate insolatiei, aceasta noapte "pierduta" in fata calculatorului pentru a face aranjamentul final de forum... AVEM IN SFARSIT REZULTATELE :twisted: :twisted: :twisted:

Am sa le prezint la fiecare arma in parte, viteza fiind data in FPS(feet per second):

Reck Mod.60 cal.380GUM
1- munitie PTS standard, greutatea bilei masurata ulterior 0.79g Viteza:744 Energie: 20.3J
2- munitie PTS cu "buza taiata" (o sa discutam acest lucru pe larg mai incolo), greutatea bilei masurata ulterior 0.79g Viteza:719 Energie:18.9J

Walther P22 cal. 10x22T
1- UAG R, bila 0.70g, viteza 937 Energie 28.5J Trebuie mentionat ca acesta a fost primul foc si arma nu a ejectat cartusul consumat. La urmatoarele doua focuri cu UAR arma s-a comportat bine. Dupa cateva ore, s-a tras si un PG care s-a blocat la ejectie. Ca si curiozitate la acest P22, in general la primul foc arma se blocheaza, urmatoarele in schimb se rearmeaza perfect. Daca arma sta apoi o perioada de timp iarasi primul foc face probleme, urmatoarele fiind ok, ca si cand atunci cand arma este rece nu reactioneaza bine. Este un fenomen pe care nu am reusit sa-l explicam...
2- UAG A, bila 0.74, viteza 1009 Energie 35J Fiind al doi-lea cartus tras la interval scurt, arma a ejectat ok.
3- UAG A, bila nerecuperata (am trecut "din oficiu" 0.74g, media la munitia UAG A), viteza 1028 Energie ~36.3J Arma a ejectat ok.
4- UAG R, bila nerecuperata (am trecut "din oficiu" 0.70g, media la munitiea UAG R), viteza 913 Energie ~27.1J Arma a ejectat ok.
5- PG, bila nerecuperata (din oficiu, 0.59g), viteza 1234 Energie ~41.7J Acest cartus a fost tras la un interval de cateva ore fata de primele 4, pe arma "rece". Arma s-a blocat la ejectie.

Rohm RG88 cal.10x22T (Barthy)
1- UAG R, bila nerecuperata (din oficiu 0.70g), viteza 521 Energie ~8.8J Viteza ciudat de mica inregistrata de cronograf (tragerile cu aceasta arma au fost facute primele in jurul orei 11 dimineata cand unghiul facut de razele solare cu cronograful nu erau in jurul valorii optime de 90grade) Consideram rezultatul neconcludent.
2- UAG A, bila nerecuperata (din oficiu 0.74g), viteza 594 Energie ~12.1J Aceiasi poveste cu ora la care s-a efectuat tragerea. Consideram rezultatul neconcludent.
3- UAG A, bila 0.77, viteza 613 Energie 13.4J Aceiasi poveste cu ora la care s-a efectuat tragerea. Consideram rezultatul neconcludent.
4- UAG R, bila 0.70, viteza 920 Energie 27.5J Rezultat concludent
5- UAG A, bila 0.74, viteza 1072 Energie 39.5J Rezultat concludent
6- UAG A, bila nerecuperata (din oficiu 0.74g), viteza 1049 Energie ~37.8J
7- UAG R, bila nerecuperata (din oficiu 0.70g), viteza 946 Energie ~29.1J
8- PG, bila nerecuperata (din oficiu 0.59g), viteza 1322 Energie 48J
9- UAG R, bila nerecuperata (din oficiu 0.70g), viteza 927 Energie ~27.9J

Rohm RG88 cal 10x22T (Iacubov) (Arma noua, 0 cartuse trase)
1- UAG R, bila nerecuperata (din oficiu 0.70g), viteza 929 Energie ~28J
2- UAG R, bila nerecuperata (din oficiu 0.70g), viteza 1011 Energie ~33.2J (cel mai bun rezultat obtinut dintre toate armele cu munitie UAG R)
3- UAG A, bila nerecuperata (din oficiu 0.74g), viteza 1064 Energie 38.9J
MENTIUNE: S-a incercat o tragere de 4 cartuse unul dupa celalalt (aceasta s-a vrut sa fie o tragere "asa, de distractie" si nu a fost masurata prin cronograf iar din pacate nu am notat exact ce combinatie de munitie a fost, ce e cert, au fost 4 cartuse UAG, dar nu stiu care au fost rosii sau care albastre sau in ce ordine). Ce este de mentionat, arma a tras primul cartus si a rearmat perfect, l-a tras si pe al doi-lea dar tubul cartusului s-a blocat, arma fiind in imposibilitate de a continua seria. Arma a fost deblocata si reincarcata cu 4 gloante in sector. De aceasta data arma nu s-a mai blocat, a rearmat ok dupa fiecare foc.
Puteti vedea filmarea aici: http://www.youtube.com/watch?v=O4hA2a0B1gk

Walther PP cal.10x22T
1- UAG R, bila nerecuperata (din oficiu 0.70g), viteza 864 Energie ~24.2J
2- UAG A, bila nerecuperata (din oficiu 0.74g), viteza 1083 Energie ~40.3J (cel mai bun rezultat obtinut dintre toate armele cu munitie UAG A)
3- PG, bila nerecuperata (din oficiu 0.59g), viteza 1407 Energie ~54J (cel mai bun rezultat obtinut dintre toate armele cu munitie PG)
4- UAG R, bila nerecuperata (din oficiu 0.70g), viteza 951 Energie ~29.4J
5- UAG R, bila nerecuperata (din oficiu 0.70g), viteza 960 Energie ~29.9J
6- UAG R, bila nerecuperata (din oficiu 0.70g), viteza 875 Energie ~24.9J
In continuare am sa prezint cateva experimente. Am adaugat un al doi-lea arc recuperator pe langa cel original si am tras astfel cu doua arcuri suprapuse.
7- UAG R, bila 0.68g, viteza 878 Energie 24.3J
8- UAG A, bila 0.74g, viteza 1035 Energie 38.8J
9- PG, singura bila PG recuperata si cantarita la 0.49g. Totusi se vedea pe ea ca nu era 100%completa si in continuare am considerat-o in calcule ca avand 0.59g (atat a masurat Barthy o bila PG scoasa dintr-un cartus netras) viteza 1419 Energie ~55.2J
Mai departe, am scos al doi-lea arc recuperator si am lasat arma standard.
10- UAG A, bila nerecuperata (din oficiu 0.74g), viteza 989 Energie ~33.6J Acestui glont i-am umplut varful cu putina vaselina si l-am tras asa. Ideea era sa realizez o ungere mai buna la inaintarea bilei prin teava. Se vede totusi ca rezultatul nu este bun, bila inregistrand o viteza mica.
11- UAG A, bila nerecuperata (din oficiu 0.74g), viteza 325 Energie ~3.5J Acest glont a avut buza taiata in ideea in care ar intampina o rezistenta mai mica in momentul parasirii tubului. Se vede ca rezultatul este foarte slab, ideea de a taia buza glontului nu este buna.
12- UAG R, bila nerecuperata (din oficiu 0.70g), viteza 563 Energie ~10.3J Acest glont a avut buza taiata in ideea in care ar intampina o rezistenta mai mica in momentul parasirii tubului. Se vede ca rezultatul este foarte slab, ideea de a taia buza glontului nu este buna. Va prezint o poza cu acest cartus modificat:
Image
La finalul rezultatelor va prezint si o poza cu tinta. Nu am vrut in aceste teste sa fac nici o referire despre prezicia acestor arme deoarece aceste pistoale nu sunt de tir sportiv iar intr-un caz de autoaparare este foarte posibil sa folositi arma de la sub 2m, distanta la care cu putina atentie si antrenament nu ai cum sa nu nimeresti "tinta". Totusi am sa mentionez ca munitia UAG este parca mai precisa decat PG la o distanta de ~4m.
Image
sorin mok

Post by sorin mok »

Bravo domnilor! :lol: :lol:
Multe felicitari si aprecieri pentru datele pe care le puneti la dispozitia publicului!!
Ar trebui sa fiti premiati..... :cry:
Babanu

Post by Babanu »

CONCLUSIONS

Recapitulez pe scurt rezultatele:
Reck Mod.60
Cu munite PTS, .....energie aproximativa 20J
Walther P22
Cu munitie UAG R, .energie aproximativa 28J
Cu munitie UAG A, .energie aproximativa 36J
Cu munitie PG, ......energie aproximativa 41J
Rohm RG88
Cu munitie UAG R, .energie aproximativa 28J
Cu munitie UAG A, .energie aproximativa 39J
Cu munitie PG, ......energie aproximativa 48J
Walther PP
Cu munitie UAG R, .energie aproximativa 26J
Cu munitie UAG A, .energie aproximativa 39J
Cu munitie PG, ......energie aproximativa 54J

Clasament relativ:

La munita UAG R
locul 1 la egalitate P22 cu RG88
locul 2 PP

La munitia UAG A
locul 1 la egalitate RG88 cu PP
locul 2 P22

La munitia PG
locul 1 PP
locul 2 RG88
locul 3 P22

Mentiuni finale referitoare la modificarea unui PP:
Test cu arc recuperator dublu. In primul rand aceasta modificare am gandit-o ca fiind utila pentru a "menaja" culata la rearmare sperand ca o forta mai mare opusa reactiunii culatei o va "salva" sa nu se sparga in momentul executarii focului. In al doi-lea rand am fost foarte curios daca arma va ejecta si va rearma in conditii bune. Pana sa testez eram convins ca nu va mai rearma si ideea unui al doi-lea arc nu e buna. Am fost surprins de faptul ca arma a functionat perfect, ba chiar parea ca ii place mai mult cu doua arcuri :lol: Din rezultate nu se poate spune ca la nivel de energie s-ar fi modificat ceva semnificativ si nici nu putem trage o concluzie categorica dupa doar 6 cartuse trase. Daca vreti neaparat putem spune ca la munitia PG a fost o usoara crestere de energie cu 1.2J in cazul folosirii a doua arcuri recuperatoare. Eu totusi sunt rezervat sa sustin aceasta crestere de putere dupa doar doua gloante de comparatie. Intrebarea vine acum... As recomanda folosirea a doua arcuri recuperatoare intr-un PP? -DA, as recomanda acest lucru, nu neaparat pentru cresterea puterii cat pentru a da un plus de protectie culatei sa nu se sparga. Cine va vrea sa "adopte" aceasta modificare sa efectueze cateva trageri si sa observe daca arma rearmeaza fara probleme. Daca da, atunci totul e ok, nu are ce sa pateasca nimic rau, ba chiar ii veti proteja culata.
Test cu glont umplut in varf cu vaselina.
Acestui glont i-am umplut varful cu putina vaselina si l-am tras asa. Ideea era sa realizez o ungere mai buna la inaintarea bilei prin teava. Se vede totusi ca rezultatul a fost slab, bila inregistrand o viteza mica iar puterea a fost de aproximativ 33.6J cand in mod normal ar fi trebuit sa fie in jurul valorii de 39J. Daca recomand aceasta modificare?... Evident, NU :lol:
Test cu glont avand buza taiata.
Am tras doua gloante care au avut buza taiata in ideea in care ar intampina o rezistenta mai mica in momentul parasirii tubului. Cineva spunea aici pe forum ca in acest fel risc sa generez "arderea maxima" a prafului in interiorul tevii si arma se va sparge. Nici vorba, arma nu a patit absolut nimic. Se vede totusi ca rezultatul este foarte slab la ambele cartuse, valori de 3.3J sau 10.3J nu sunt acceptabile in nici un caz. Chiar si in cazul revolverului, glontul cu buza taiata a scos o viteza mai mica decat cel standard. Daca recomand aceasta modificare?... Evident, NU :lol: Ideea de a taia buza glontului nu este deloc buna datorita pierderii de putere.
Test cu modificarea "garzii" la PP
In timpul testelor am avut o modificare la garda PP-ului meu. In locul unde culata se loveste de garda am lipit o bucata foarte mica de cauciuc dur pentru a amortiza mai bine impactul culatei la rearmare. Intre timp am scos aceasta bucata de cauciuc pentru a lipi alta mai bine si nu am momentan poze sa va arat. In cateva zile o sa refac modificarea si o sa va prezint poze. Grosimea cauciucului va fi de aproximativ 1.5-2mm astfel incat sa nu obstructioneze culata sa faca lungimea cursei necesare pentru a rearma dar totusi sa ii amortizeze impactul final cu garda. Daca recomand aceasta modificare?... CATEGORIC! :wink:

Concluzia mea finala:
Din ce observam cu totii in cazul armelor de autoaparare cel mai determinant lucru este munitita folosita si nu cum am crezut cu totii pana acum ca determinant ar fi forma si numarul opritoarelor din teava. Ce se poate spune clar ar fi ca o munitie mai puternica = o energie mai mare a glontului indiferent de constructia tevii. Pentru cei care se gandesc sa modifice teava la o astfel de arma... -Nu are rost gandindu-ne la eventualele probleme legale ce pot aparea :wink: ... daca vreti mai multa putere e simplu, folositi munitie PG :twisted: . Modificarile in vederea menajarii armei sunt in schimb ok dupa parerea mea avand in vedere ca nu se aduc modificari energiei proiectilului si "in caz de ceva" pot fi usor "indepartate". Discutand acum despre munitia folosita, va sfatuiesc de acum incolo sa evitati UAG R, se vede clar din teste ca nu numai puterea este mica in comparatie cu UAG A sau PG, dar mai si variaza anormal viteza, de unde se deduce calitatea slaba a munitiei UAG R. Avand in vedere ca o arma de autoaparare trebuie sa fie cat mai fiabila si cat mai puternica, acest lucru face ca munitia UAG R sa nu fie o optiune buna. Cumparati UAG A sau si mai bine PG. Acum stiti sa distingeti din poze UAG R de UAG A :wink: (Tin sa mentionez la final posibilitatea ca in cateva zile sa operez niste modificari la rezultatele munitiei PG. Am acasa o bila de PG pe care o s-o cantaresc sa vad exact eu ce valoare masor. In timpul testelor din poligon am reusit sa recuperam doar o singura bila de PG care avea 0.49g dar se vedea ca nu era completa 100%. Calcului la munitia PG l-am facut pe 0.59g dupa spusele lui Barthy. Daca zilele viitoare o sa descopar ca bila de PG are defapt 0.49 am sa aduc modificari rezultatelor, oricum, chiar si la 0.49g PG tot obtine 45J in PP si deci ramane in top)
Sa aduc putin in discutie si "mitul" lui MP471, pistol fabricat in rusia care se lauda cu 100J in calibrul 10x23T. Va spun sincer, am vazut la poligon cum arata urma de impact pe tinta din carton la o bila cu 50J si eu unul personal nu as avea curaj sa trag intr-un om cu 100J fie el si agresor :shock: . La 100J tras la sub un metru penetreaza categoric si este foarte probabil sa il si omori daca il nimeresti intr-o zona mai sensibila :evil: . As trage sincer cu 75-80J dar cu 100J nu! Pur si simplu este prea periculos.
Mitul pistolului spart: se discuta mult despre faptul ca pistoalele acestea se sparg la peste 15J sau mai stiu eu ce bazaconii... vedeti si voi ca rezista la 50J fara nici o problema. Eu personal sustin ca PP si RG88 rezista usor spre 80J chiar si la 100J fara sa se sparga. Oricum stati linistiti, nu o sa gasiti munitie de 100J in Romania iar cu UAG sau PG sigur nu spargeti un RG88 sau un PP... poate doar sa vi se blocheze o bila pe teava si sa trageti inca un cartus, atunci da, exista riscul sa se sparga, dar oricum, sanse foarte mici. Sau sa fie arma foarte rece cand tragi(tinuta iarna afara mai multa vreme)... Totusi imi pastrez opinia si ma repet, cu munitia din Romania prea putin probabil sa spargeti un RG88 sau un PP.
Sa discutam putin si despre "cea mai buna arma care merita cumparata"
Daca ar fi sa gandim problema real, din punctul de vedere al unui cumparator nou de arma cu goante de cauciuc, variantele sunt doar doua... RG88 sau PP. Revolverul are un design "simpatic" si sa va spun asa, mi-as cumpara unul mai ieftin pe gaz (9mm) doar de dragul aspectului, sa il tin acasa si sa ma joc cu el ca un copil mare ce sunt :lol: , dar pentru autoaparare nu as folosi un revolver cal.380 datorita puterii mici in comparatie cu pistoalele semiautomate. Walther P22 de asemenea, arata foarte bine ca aspect si imi place foarte mult ca are piedica ambidextra. Parghia care elibereaza sectorul este si ea tot ambidextra. Totusi pentru autoaparare nu as cumpara un P22 si nu din cauza puterii, remarcam cu totii ca energia este apropiata cu a RG88-ului si deci nu se poate spune ca P22 ar fi "slab". Nu l-as cumpara datorita faptului ca se blocheaza atunci cand iti este "lumea mai draga". Daca am un PP intr-o situatie de criza imi permit sa trag un foc in aer de intimidare ca stiu ca nu se blocheaza... dar cu un P22 primul foc il pastrez sa trag direct in agresor pentru ca este posibil sa fie singurul foc disponibil :D
Revin acum la variantele initiale RG88 si PP 8)
Observati si voi ca la nivel de energie diferentele sunt mici, pentru mine chiar insesizabile asa ca nu pot spune ca PP este mai bun ca RG88 sau ca RG88 este mai bun decat PP. Ambele sunt la fel de puternice, ambele au avantajele si dezavantajele lor (am scris tot eu in alt thread avantajele lor din punctul meu de vedere http://www.arw.ro/forum/viewtopic.php?p ... ight=#7348 ). Imi pare foarte rau ca nu am avut la teste Mauser HSC Mod.90 si Walther P99... poate la niste teste viitoare o sa reusim sa le avem si pe acestea doua... pana atunci, cine vrea sa-si cumpere o arma de autoaparare poate sa isi aleaga dintre RG88 si PP, decizia o puteti face dupa design, daca va place unul sau celalalt mai mult :)

Cam asta a fost tot, sper ca v-a placut expunerea mea si veti gasi utile aceste rezultate in decizia de a cumpara o arma. Si nu uitati, va reamintesc sa cititi inca odata legea armelor si munitiilor :wink:
Salutare tuturor 8)
Last edited by Babanu on Sun Jul 22, 2007 12:43 pm, edited 1 time in total.
cristib

Post by cristib »

Da, felicitari si din partea mea! Efortul a fost f mare si cu cheltuieli minime(ati mancat doar 2 pungi de snaksuri :D ). Cheltuielile celelalte legate de munitie au fost mai serioase dar cand faci ceva din pasiune ce mai conteaza. Acum are fiecare posibilitatea sa se indrepte spre ce model doreste in cunostintaa de cauza. Si chestia cu munitia e f interesanta! Deci poti face si la noi ceea ce fac rusii(50 jouli), si nu e neaparata nevoie sa mergem la ei. Mai ramane aspectul calitatii.
Dar una peste alte se pot trage o multime de concluzii de aici.
Trebuie sa mai zic ca e bina ca babanu sa mai perie un pic posturile sale. Mai sunt unele greseli, dar care pe un neavizat nu il poate deturna(0.5 x m x V x V, unde m este masa proiectilului si V este viteza, TESTBED ,Vreau sa mentionez ca in poze se poate observa o stampila pe interiorul cutiei cu munitie care pare a fi o data de fabricatie? ,etc). Ar fi bine daca cineva priceput ar transforma viteza obtinuta in m/s. Totusi ce e mai important, cati jouli dezvolta fiecare model, a fost mentionat.
Din ce am inteles pistolul lui babanu cu o anumita munitie a dezvoltat puterea cea mai mare dar in acelasi timp se bloca la primul cartus. Manusa e aruncata: ce preferam , un pistol puternic care se blocheaza la primul cartus sau unul cu 6j mai slab dar care nu se blocheaza. Apropo Iacubov de ce nu a tras cu munitie PG?
Babanu

Post by Babanu »

Cristib, blocarea la primul cartus a fost la P22... nu-mi jigni copilu' :twisted: Pana acum eu nu am avut blocari la PP. Daca o sa am pe viitor, nu o sa-mi fie rusine sa va spun.
Spui ceva de niste greseli, oboseala este foarte mare si m-am chinuit sa scriu totul perfect corect desi probabil mi-a mai scapat cate ceva.
In interiorul cutiei chiar este o stampila aplicata, se vede clar in poza. Formula am scris-o asa pentru ca forumul nu permite caractere speciale (V la patrat nu este egal cu V x V?). Testbed este foarte corect scris :D
Iacubov nu a tras PG pentru ca din pacate nu am avut decat 4 cartuse :( Doua le-am tras din PP, unul i l-am dat lui Nikki iar pentru RG88 nu a ramas decat unul singur pe care l-a tras Barthy.
"Manusa e aruncata: ce preferam , un pistol puternic care se blocheaza la primul cartus sau unul cu 6j mai slab dar care nu se blocheaza" S-a creat o neintelegere aici intre PP si P22 :wink:
Oricum, ce-ti doresti tu se numeste Walther PP :wink: 8) :D

Apropo, merci pentru aprecierile pozitive asupra testelor :)
Last edited by Babanu on Sun Jul 22, 2007 1:09 pm, edited 1 time in total.
cristib

Post by cristib »

Atunci toate scuzele mele, unele lucruri poate nu le-am inteles eu!
Totusi nu ai raspuns la ultima intrebare. Era mai relevant la un RG88 nou sa se traga cu PG.
Cat despre aprecieri, jos palaria, ai facut totul intr-un mod mai mult decat profesionist avand in vedere ca pe nici un site de profil din Romania nu gasesti asa ceva. Parerea mea e ca pana vor aparea modele noi de pistoale vei ramane o borna de referinta in achizitionare.
p.s Daca as fi patron la un magazin de arme ti-as da cel putin o cutie de munitie gratis.
cristib

Post by cristib »

cristib wrote:Atunci toate scuzele mele, unele lucruri poate nu le-am inteles eu!
Totusi nu ai raspuns la ultima intrebare. Era mai relevant la un RG88 nou sa se traga cu PG.
Cat despre aprecieri, jos palaria, ai facut totul intr-un mod mai mult decat profesionist avand in vedere ca pe nici un site de profil din Romania nu gasesti asa ceva. Parerea mea e ca pana vor aparea modele noi de pistoale vei ramane o borna de referinta in achizitionare.
p.s Daca as fi patron la un magazin de arme ti-as da cel putin o cutie de munitie gratis.
Am aflat raspunsul: nu ati avut decat 4 cartuse PG.
Babanu

Post by Babanu »

Adevarul este ca mi-ar prinde bine o cutie de munitie :D Mi-ar palcea sa fac un test la poligon mai "agresiv" intre RG88 si PP. As vrea sa trag cursiv cateva incarcatoare si din PP si din RG88 sa vedem exact care se blocheaza si care nu.
Saptamana care vine o sa port o discutie telefonica cu cineva de la Voltran Arms. I-am contactat pe mail in engleza despre faptul ca as vrea sa achizitionez un BLOW Mod92 si m-au invitat la o discutie telefonica. Presupun eu ca or sa-mi spuna ca ei nu-mi pot vinde decat un numar mai mare de pistoale, dar cum eu nu detin nici un magazin de arme... :cry: nu am sa pot achizitiona doar o singura bucata. Poate daca o sa am o conversatie interesanta am sa incerc sa pasez pontul la Arrow si poate printr-o minune o sa vedem in Romania arme complet din otel. Ramane de vazut

ps vezi ca am editat postul meu de mai sus
Adrian_is

Post by Adrian_is »

Felicitari tuturor celor implicati in procesul de testare. Deci s-a verificat acum faptul ca P22 se blocheaza si inca de la primul cartus tras, fapt care nu le-a venit a crede celor de la Arrow. Eu am avut probleme aproape la fiecare sedinta de tragere. In sfarsit, bine ca am scapat de el! :lol: Deci ar veni cam asa: 1-PP,2-RG88,3-P22(cu indulgenta) si la toate munitia UAG albastra! Macar ne-am edificat (cei drept cu efortul deosebit al prietenilor nostri) si cu ajutorul Arrow ce anume sa alegem cand cumparam o arma neletala cu bila.Era bine daca aveam la testare si un Mauser HSC 90. Eu de la p22 am fost f dezamagit asa incat momentan am un Carpati pe gaz, care stiu ca nu crapa nici daca arunc cu el dupa atacator! Bafta multa prieteni si tineti-o tot asa! :)
Fort 12 R, 9mm Rubber
Weapon of Ukraine
cristib

Post by cristib »

Adrian_is wrote:Felicitari tuturor celor implicati in procesul de testare. Deci s-a verificat acum faptul ca P22 se blocheaza si inca de la primul cartus tras, fapt care nu le-a venit a crede celor de la Arrow. Eu am avut probleme aproape la fiecare sedinta de tragere. In sfarsit, bine ca am scapat de el! :lol: Deci ar veni cam asa: 1-PP,2-RG88,3-P22(cu indulgenta) si la toate munitia UAG albastra! Macar ne-am edificat (cei drept cu efortul deosebit al prietenilor nostri) si cu ajutorul Arrow ce anume sa alegem cand cumparam o arma neletala cu bila. Eu de la p22 am fost f dezamagit asa incat momentan am un Carpati pe gaz, care stiu ca nu crapa nici daca arunc cu el dupa atacator! Bafta multa prieteni si tineti-o tot asa! :)
Ai intocmit un clasament dar dupa parerea mea este irelevant. Cel mai impunator model de la ROHM adica MAUSER a lipsit de la tragere. Si daca ar fi fost, miram-as eu ca P22 sa mai fie pe locul 3. Tin sa mentionez ca am vb cu nemtii de la Rohm si dupa discutia cu ei concluzia a fost ca modelul Mauser este cel mai rezistent.
cristib

Post by cristib »

Babanu wrote:Adevarul este ca mi-ar prinde bine o cutie de munitie :D Mi-ar palcea sa fac un test la poligon mai "agresiv" intre RG88 si PP. As vrea sa trag cursiv cateva incarcatoare si din PP si din RG88 sa vedem exact care se blocheaza si care nu.
Saptamana care vine o sa port o discutie telefonica cu cineva de la Voltran Arms. I-am contactat pe mail in engleza despre faptul ca as vrea sa achizitionez un BLOW Mod92 si m-au invitat la o discutie telefonica. Presupun eu ca or sa-mi spuna ca ei nu-mi pot vinde decat un numar mai mare de pistoale, dar cum eu nu detin nici un magazin de arme... :cry: nu am sa pot achizitiona doar o singura bucata. Poate daca o sa am o conversatie interesanta am sa incerc sa pasez pontul la Arrow si poate printr-o minune o sa vedem in Romania arme complet din otel. Ramane de vazut

ps vezi ca am editat postul meu de mai sus
Am vazut editarea, te-am inspirat in ceea ce priveste pistoalele rusesti :D .
Babanu

Post by Babanu »

Nu cred ca are rost sa ne plangem de rezistenta, defapt are rost, dar nu poti spune ca un RG88 nu este rezistent sau ca un PP nu este rezistent. Eu as sublinia problemele cele mai mari ca fiind puterea (ar fi frumos sa avem mai mult) si faptul ca unele se blocheaza. Sincer daca eu as stii 100% ca PP-ul nu se va bloca niciodata nu m-as plange de rezistenta, cum am spus si mai sus, cu munitia din Romania este foarte putin probabil sa spargi un RG88 sau un PP
Inca ceva, cand o sa testam Mauser-ul, si o sa-l testam! :twisted: , eu chiar nu ma astept la ceva spectaculos peste PP. Sustin ideea ca munitita este cea mai importanta in ecuatia energiei si nu constructia tevii. Daca PP scoate cu UAG A in jur de 40J, in mod cert Mauser nu va scoate 80J tot cu UAG A :wink:
Last edited by Babanu on Sun Jul 22, 2007 1:49 pm, edited 1 time in total.
Post Reply