Teste Walther PP 10x22T

Intrebari cu caracter general despre armele si accesoriile folosite pentru autoaparare.

Moderators: Alin C., radu.b, Administrator

Babanu

Teste Walther PP 10x22T

Post by Babanu »

Am deschis acest thread pentru a va arata si voua cateva din testele mele. Din pacate nu am avut la dispozitie un cronograf, deci testele mele nu au momentan o baza exacta. Le-am facut din placerea si curiozitatea mea mai mult. Mai departe am sa va prezint cateva poze si cateva impresii personale. O sa am rugamintea la voi sa nu adaugati la acest thread altceva decat intrebari adresate mie personal si la obiect despre testele mele. Nu as vrea sa degeneram in alte discutii neobiective :D
Va multumesc

Pentru inceput, atasez o poza cu "jucaria" mea: Walther PP 10x22T cumparat in luna martie 2007 de la ARW. Mentionez ca este vorba de modelul PP cu teava de diametrul 6mm si un singur opritor pe teava.
Image
Fort 17R MOD - 9mm PA (FOR SALE)
Ekol Viper - 9mm R (FOR SALE)
Babanu

Post by Babanu »

Aceasta este o poza cu teava armei. Cum am mentionst si mai devreme, este modelul cu diametrul de 6mm si un singur opritor prezent in partea de sus. Opritorul are o inatime de aproximativ 1mm si o lungime de 1cm pe lungimea tevii. (Personal am vazut la cineva un model diferit de PP cu diametrul tevii de 7mm si doua opritoare. Din pacate nu stiu sa va spun care ar fi mai bun, cel de 6mm cu un opritor sau cel de 7mm cu doua opritoare. Poate cand o sa avem un cronograf o sa elucidam acest mister)

Image
Last edited by Babanu on Wed Jun 20, 2007 4:15 am, edited 1 time in total.
Babanu

Post by Babanu »

Recent am avut ocazia sa ma joc cu un Rohm RG88 10x22T. Se poate considera ca RG88-ul este cel mai mare concurent pentru PP la cumpararea unei arme deoarece este mai ieftin cu aproximativ 3 milioane si teoretic se presupune ca ar fi cam la fel de puternice. (Ma repet, cand o sa avem un cronograf o sa aflam si asta :evil: ) Din ce am observat eu RG88-ul este ceva mai complicat ca si constructie decat PP-ul iar dupa parerea mea cu cat sunt mai putine piese cu atat mai putine sanse sa se strice ceva. Un alt avantaj la PP fata de RG88 ar fi faptul ca are doua piedici de siguranta (RG88 are doar una). La Walther PP cand are principala piedica scoasa (gata de tragere) cocosul nu intra in contact cu cuiul percutor datorita celei de-a doua piedici controlate de tragaci. Abia in momentul in care tragaciul este tras la maxim cocosul poate actiona asupra cuiului percutor. Deci in teorie un PP cu piedica scoasa este perfect "safe" atata timp cat tragaciul nu este apasat la maxim. In cazul RG88-ului deoarece are o singura piedica in momentul in care aceasta este scoasa cocosul intra deja in contact cu cuiul percutor si se "reazama" deja direct pe el. Dupa parerea mea acest lucru este cam periculos in special in cazul in care presupunem ca purtati RG88-ul direct in pantaloni fara un toc :wink: . Piedica se poate scoate accidental in timpul zilei cand purtati RG88-ul direct in pantaloni si mai departe va imaginati la ce riscuri va supuneti urmasii :twisted: . Ma rog, acest lucru se poate evita daca purtati RG88-ul intr-un toc adecvat (din pacate la pantaloni scurti pe timp de vara neavand curea este mai greu sa purtati RG-ul intr-un toc)

Concluzia mea PP vs RG

Avantaje PP:
- constructie simpla, mai putine piese, mai putine sanse de a se strica
- mai sigur datorita celor doua piedici
- design celebru
- se poate modifica teava mai usor datorita formei opritorului (*ilegal)
- finisaje bune
Dezavantaje PP:
- pret

Avantaje RG88:
- pret
- finisaje bune
Dezavantaje RG88:
- constructie complicata, mai multe piese mai multe sanse de a se strica
- siguranta mai scazuta, are o singura piedica
- design anonim
- se modifica greu teava datorita formei celor doua opritoare (*ilegal)

Atasez o poza sa va faceti o idee despre simplitatea constructiei PP-ului
Image
Last edited by Babanu on Wed Jun 20, 2007 4:15 am, edited 1 time in total.
Babanu

Post by Babanu »

Si acum sa trec la testul de tragere efectiv. Acum cateva zile Barthy a afirmat ca Walther PP are probleme cu rearmarea la munitia Pobjeda. In testul meu am folosit munitie Pobjeda 10x22T dar nu am avut probleme cu rearmarea. Sigura problema (totusi foarte grava) pe care am avut-o a fost ca in double action prima data cartusul nu a percutat :evil: . Am apasat inca odata pe tragaci (tot in double action cu acelas cartus problematic) si de data aceasta arma s-a descarcat cum trebuie si a rearmat perfect ok. Sunt sigur ca daca trageam din prima in single action cartusul ar fi percutat. Ce as putea sa mentionez la munitia Pobjeda ca si diferenta fata de UAG ar fi ca face un zgomot mai mare si emana un miros cu mult mai slab fata de UAG. Cand am tras cu UAG am umplut casa de miros de praf de pusca pe care cu greu am reusit sa il evacuez cu toate geamurile deschise :lol:
Tinta in care am tras a fost o bucata de slanina de porc invelita intr-o punga. Grosimea "tintei" a fost de aproximativ 4cm iar distanta de tragere a fost de la 2m. Am ales slanina de porc gandindu-ma ca era cel mai apopiat "material" ca textura cu pielea umana pe care l-am avut la indemana. Totusi consider ca pielea umana ar opune o rezistenta ceva mai mare si am sa mai fac si alte teste pe alte tesuturi animale urmand sa le prezint ulterior.
Prima poza:
Image

Pentru cei nefamiliarizati cu termenii "single action" (SA) si "double action" (DA) pot citi mai multe aici:
http://www.answers.com/topic/trigger-firearms
Last edited by Babanu on Wed Jun 20, 2007 4:32 am, edited 6 times in total.
Babanu

Post by Babanu »

Bila de cauciuc a penetrat aproximativ 3,5cm din cei 4cm "disponibili". Ce ar fi de mentionat este ca bila s-a aplatizat in zona de contact cu tinta.
Image
Bila de Pobjeda este ceva mai flexibila decat cea de UAG si sunt convins ca daca as fi tras cu UAG bila nu ar fi fost aplatizata. Tind eu sa cred ca bila de UAG este teoretic mai periculoasa ca cea de Pobjeda si are un potential de penetrare mai mare.
Ce urmari am remarcat asupra "tintei" ar fi ca in zona de impact tesutul era lichefiat si a fost improscat in multe locuri pe peretii. Se poate vedea mai bine in urmatoarea poza urmele improscate pe perete:
Image
Babanu

Post by Babanu »

As vrea sa abordez si celebra problema a armelor sparte datorita faptului ca sania (culata) este facuta din aliaj in loc de otel. Din ce am tras eu pana acum nu cred ca PP-ul meu va avea astfel de probleme, sau cel putin nu cu munitite UAG sau Pobjeda. Dupa fiecare tragere imi verific arma dupa urme de fisuri sau defecte aparute. Pana acum nu am remarcat nimic alarmant, culata este in perfecta stare fara nici o fisura:
Image

Pe viitor am sa fac niste modificari armei pentru a preveni spargerea culatei. Am cateva idei pe care am sa le prezint imediat ce am sa le pun in practica :twisted:

Pana data viitoare va salut pe toti si va sfatuiesc si eu sa cititi bine legea :wink:
BARTHY 2

Post by BARTHY 2 »

:evil: "design anonim", aiii, carcotasule ! lasa ca vezi tu la cronograf!
:wink:

de ce nu ai tras si pe partea cu soriciul?
Rhöm RG88 cal. 10x22T (steel barrel ) ; Carpaţi cal. 9mm PAK
Image
“feci sed iure feci"

Încrede-te în Dumnezeu şi ţine-ţi praful de puşcă la adăpost de umezeală (Oliver Cromwell)
johnny

hey

Post by johnny »

Ok,nu vreau sa deviez tema topicului,doar vreau sa-i spun lui Babanu felicitari,si multam mult pentru acest topic ,teste,poze,lucru pe care-l asteptam de mult timp,vezi topicul postat de mine TESTE WALTHER PP 10X22T,si tu esti primul care sare cu teste si poze cu PP,multam si asteptam mai multe :D

Pt. BARTHY 2 ,tu esti barty,nu?,daca da,ne cunoastem....
Frate, "de ce nu ai tras si pe partea cu soriciul?" asta a fost super tare (inca mai rad ,esti haios rau)...... intrebarea ta e justificata,dar nu prea multi au soric pe ceafa....poate burti interminabile,dar soric pe ceafa nu prea,dar a fost tare faza. :) . Oricum,lasa omul in pace cu partea cu soricul,bine ca a postat ceva,e primul care posteaza despre PP......si speram la cat mai multi. SI INCA CEVA, BARTHY 2,si sper sa nu te superi,am vrut s-o spun de mult dar m-am tot abtinut......ai spus "design anonim", cu referire la remarca lui Babanu despre RG88 10x22T..... daca ai observat si tu,pe site-ul original al lui RG88 cu bila,exista numai varianta pe negru,cea nichelata,nu,asa ca nu stiu cum se face ca producatorul original nu face si nichelat,dar la noi a aparut.Si mai sunt si alte diferente vizibile intre cel de la noi si cel de la nemti,dar vezi si tu link-ul. Sper ca nu te-ai suparat pt remarca.
http://www.roehm-rg.de/215.html?&L=1&tx ... 974afa1c69

Bafta tuturor si mai vb 8) 8)
Babanu

Post by Babanu »

Johnny merci pentru aprecierile pozitive :D
Barthy nu am vrut sa ofensez pe nimeni :twisted: mi-am exprimat parerea personala si am incercat sa fiu cat de cat obiectiv, desi subiectul design-ului in general este unul subiectiv :wink: Uite tousi sa te mai imbunez :wink: Rohm totusi face si un pistol cu un design cunoscut, Mauser HSC si recunosc, i-as da calificativ "design celebru"
M-am gandit initial ca daca as trage in sorici am poate sanse nici sa nu se observe locul impactului si am zis sa trag pe partea cealalta in speranta ca o sa vad o mica urma apasata. In nici un caz nu ma asteptam ca bila sa penetreze, am fost socat initial :twisted:
Si da, sper sa ne vedem la cronograf sa rezolvam "disputa" :D

PS: ma gandesc deja foarte serios sa fac o comanda in state dupa un cronograf
Adrian_is

Post by Adrian_is »

Frumos Babanu! Felicitari! Asa da teste ,imagini,detalii,etc! Sunt impresionat si ma bucur sincer ca am asa parteneri de discutii la aceasta sectiune. Eu personal nu prea ma pot baga prea mult in discutiile voastre pentru ca acum nu mai detin o arma cu bile, ci numai una pe gaze, si anume un Carpati de 9mm. Am avut un P22 de care am fost f. dezamagit si de atunci nu mi-am mai luat cu bila. Oricum bafta la discutii cat mai interesante si sunt numai ochi si urechi! :) :wink:
Fort 12 R, 9mm Rubber
Weapon of Ukraine
Babanu

Post by Babanu »

Merci Adrian_is pentru aprecieri :)
Printre altele fac un studiu si despre P22 si as vrea sa te intreb ce probleme ai avut la el de l-ai dat? Cumva celebrul fapt ca nu ejecteaza cartusul dupa tragere si se blocheaza? Am vazut si eu acest lucru pe "live" la un P22. Eu cred ca este totusi o problema cu incarcatorul deoarece si PP-ul meu cand nu are incarcatorul parca as zice ca ejecteaza mai slab cartusul. Cand incarcatorul are 6 gloante si este introdus in arma parca as spune ca presiunea exercitata de primul glont din incarcator (datorita arcului) ajuta la ejectarea mai puternica a cartusului consumat. Nu stiu inca exact daca am dreptate, cine are P22 ar putea sa studieze acest fenomen mai bine si eventual daca se poate imbunatati incarcatorul. Ar fi interesant de stiut de la cineva care are P22 cal.9mm gaz daca a avut probleme la ejectare.
violiv

Post by violiv »

Bravo pentru test!
Ma bucur cand va vad cat de pasionati sunteti de jucarioarele voastre.
Ma intristez insa cand vad atatea discutii despre ce energie dezvolta nu mai stiu ce pistol, munitie. De ce? Pentru ca este atat de mica incat este quasi anodina. Doar de curiozitate, intrati pe orice site de producatori de munitie adevarata si vedeti ce energii dezvolta, chiar si un .22 short sau un .410 pentru lise. Limita asta de 7,5 J a fost aleasa astfel incat sa nu provoace nicio dauna unei fiinte umane, aproape indiferent de unde ar fi lovita. Pentru amatorii de date, nici 15 J, nici macar 50 J nu inseamna cine stie ce. De pe la 100, mai bine 200 J putem vorbi de ranire, stopare, etc. Sunt multe calibre de glont care nu dezvolta 100 J (mai vechile Flobert sau calibrele de pistoale 'de salon') si care, un pic mai la vest de noi, sunt permise fara permis de arma tocmai pt ca se considera ca energia dezvoltata este prea mica pentru a fi periculoasa si asta in conditiile in care trag cu proiectile de plumb, din tevi fara sicane. Nici macar un glont de Carpati tras la intamplare nu stopeaza o persoana desi o raneste evident, ba chiar, tintit bine, poate sa o si omoare.
Ca fapt divers, pentru stabilirea energiilor necesare doborarii unei specii de vanat s-au facut numeroase teste si s-a studiat ani multi - pentru un caprior de 25-30 Kg, animal foarte sensibil la foc, energia unui proiectil pentru a fi admis la vanatoarea acestei specii este de 1000 J!!!!.
Cu bilute suntem foarte-foarte departe de a poseda o arma cu putere de stopare adevarata. De asta am si renuntat la ideea de a cumpara unul. Mult mai eficienta este o lanterna cu soc electric, chiar daca necesita contact cu agresorul il pune la pamant si pe Schwartzeneger (in zilele lui bune) din 3 descarcari, nu necesita nicio hartie de la politie, nu e prevazut in lege ca n-ai voie s-o porti in majoritatea situatiilor de viata zilnice, e de 5 ori mai ieftina, nu costa munitia nimic (se incarca la priza) s.a.m.d.
Nu vrea sa supar pe nimeni dar aceste 'arme' nu sunt decat jucarioare scumpe si mai periculoase pentru posesor decat pentru agresor.
P.S. incercati sa repetati testul folosind o prastie obisnuita, nu din cele pentru vanatoare, folosind aceleasi bilute de cauciuc dar si niste piulite metric 6 sau 7. veti fi foarte surprinsi de rezultate!
johnny

Post by johnny »

violiv:
P.S. incercati sa repetati testul folosind o prastie obisnuita, nu din cele pentru vanatoare, folosind aceleasi bilute de cauciuc dar si niste piulite metric 6 sau 7. veti fi foarte surprinsi de rezultate!
De ce nu incerci tu violiv sa tragi cu prastia (profesionala sau nu) o bila de cauciuc de 10mm,una care a rezultat dintr-un cartus 10x22T si sa vedem daca reusesti sa provoci aceasi distrugere/penetrare intr-un material asemanator cu cel in care a tras Babanu. Eu zic 100% ca nu vei reusi.
Totusi sa luam in seama ca acel poiectil de cauciuc e propulsat prin explozie de praf de pusca.
Cand vorbim de efectul acestor poiectile de cauciuc ar trebui sa luam in calcul nu numai viteza proiectilului de la gura tevii ci si socul,nu socul psihologic,ci socul de impact. Hai sa ma explic un pic: de exemplu,un croseu dat fulger de un boxer cu pumnul nu f mare poate pune la podea a matahala de 150kg f usor.Explicatia e ca dupa impact pumnul nu trebuie sa se duca peste el si sa-l impinga pana-l pune jos,e suficient impactul fulgerator........pumnul ricoseaza,se retrage. Eu spun asta din proprie experienta ca practicant al boxului si kickboxing-ului de mult timp,dar poti sa intrebi pe cine vrei. Carcotasii o sa ma intrebe sigur acum...."pai bai nene,daca stii box,la ce draq iti mai trebe pistol" Si pot sa raspund f usor.... sunt situatii in care nu ai timp,sau spatiu necesar sa te desfasori,atacatori mai multi.....dar motivul dominant e PASIUNEA......toti avem,sau aproape toti, pasiuni,hobby-uri......de ce unii isi iau trenulete de jucarie,sau masinute,etc..... nu le iau sa le foloseasca in mod practic,o fac doar din pasiune.
E pasiunea de a te juca cu o arma,pitol,pusca,de a o desface,curata,etc.
Sunt destul de convins din cate am citit pe aici ca cei care au arme (autoaparere,vanatoare,AC) a fac din pasiune,nu din teribilism,si cum te iei la cearta un pic cu ei scot pistolul......vorbesc de majoritatea celor care scriu pe acest forum,nu de cei care scot pistolul una-doua sa-l falfaie si sa se dea puternici in mod frecvent......aia nici nu au destula minte incat sa poata rationa ceva sau sa scrie,dar asta e alta discutie.
Da violiv,si electrosocurile sunt f bune,si dupa parerea mea(si eu posed astfel de dispozitive) cred ca electrosocurile ar trebui sa fie si ele trecute in Certificatul de detinator. Dupa 5 cartuse/bile trase in cineva(daca nu sunt trase in carotida sau ochi),nu moare sigur,dar dupa 5-10 secunde de electrosocuri nu se stie.
Oricum...... arme letale in Romania cred ca peste 50 de ani cel putin,dar la ce bun,ca oricum detinatorii nu vor avea voie sa le tina decat in casa (in SUA sunt doar 2-3 state in care ai voie sa porti pe strada arma letala),asa ca daca vreodata vom avea voie sa detinem arme letale,pe strada vom putea purta tot cele de autoaparare(gaz,bila).....e adevarat ca piata in acest domeniu al armelor de autoaparare ar trebui sa se mai dezvolte si diversifice considerabil.

Pt. Babanu : daca mai faci teste,poate faci inregistrare video,ar fi mult mai misto,nu? Bineinteles daca ai posibilitatea.
Ai avut deptate,ai cerul sa se vorbeasca despre un anumit subiect pe acest topic si discutia a degenerat,ca pe toate topicurile,inclusiv pe cel pe care l-am postat si eu,si nu inteleg de ce. Imi cer scuze pe aceasta cale fata de tine pentru ca, cu acest mesaj am contribuit si eu la devierea discutiei,dar am facut-o incercand sa explic ceva.

Parerea mea e ca ar trebui sa respectam rugamintile lui Babanu (omul e de apreciat,nu.....si-a luat din timpul lui si a facut niste teste....nu asta e problema,ca a facut-o si din pasiune,dar a avut bunavointa de a impartasi si cu noi toti testele facute de el......putea sa faca poze si sa le tina pt el,dar a vrut sa vedem si noi...si ca el nu sunt prea multi,ii numaram pe degete.....reactor, barthy, babanu) si sa posteze pe acest topic cei care au ceva in legatura cu testele(poze,filme),mai multe putem vb pe discutii diverse,PM,sau mess.

Bafta tuturor 8) 8) 8)
sorin mok

Post by sorin mok »

violiv wrote:Bravo pentru test!
Ma bucur cand va vad cat de pasionati sunteti de jucarioarele voastre.
Ma intristez insa cand vad atatea discutii despre ce energie dezvolta nu mai stiu ce pistol, munitie. De ce? Pentru ca este atat de mica incat este quasi anodina. Doar de curiozitate, intrati pe orice site de producatori de munitie adevarata si vedeti ce energii dezvolta, chiar si un .22 short sau un .410 pentru lise. Limita asta de 7,5 J a fost aleasa astfel incat sa nu provoace nicio dauna unei fiinte umane, aproape indiferent de unde ar fi lovita. Pentru amatorii de date, nici 15 J, nici macar 50 J nu inseamna cine stie ce. De pe la 100, mai bine 200 J putem vorbi de ranire, stopare, etc. Sunt multe calibre de glont care nu dezvolta 100 J (mai vechile Flobert sau calibrele de pistoale 'de salon') si care, un pic mai la vest de noi, sunt permise fara permis de arma tocmai pt ca se considera ca energia dezvoltata este prea mica pentru a fi periculoasa si asta in conditiile in care trag cu proiectile de plumb, din tevi fara sicane. Nici macar un glont de Carpati tras la intamplare nu stopeaza o persoana desi o raneste evident, ba chiar, tintit bine, poate sa o si omoare.
Ca fapt divers, pentru stabilirea energiilor necesare doborarii unei specii de vanat s-au facut numeroase teste si s-a studiat ani multi - pentru un caprior de 25-30 Kg, animal foarte sensibil la foc, energia unui proiectil pentru a fi admis la vanatoarea acestei specii este de 1000 J!!!!.
In sfarsit, o parere avizata! Multe multumiri si pentru asta si pentru articolele destinate incepatorilor de pe celalalt forum.
:lol: :lol:
Babanu

Post by Babanu »

Violiv tehnic iti dau dreptate in mare parte desi nu prea avem cum sa comparam o arma de vanatoare cu una neletala de autoaprare. La cea de vanatoare scopul este sa omare cu un singur foc pe cand la cele neletale eu as spune ca scopul principal este intimidarea. Daca ajungi sa fii obligat sa tragi cu o arma neletala in autoaprare deja te afli intr-o situatie dificila si foare grava. Ideal este sa poti rezolva incidentul doar prin intimidare. Poate ca intradevar nu o sa impresionezi un caprior daca de la 10 de metrii ii arati ca ai un pistol neletal :lol: dar in mod cert unui om daca ii arati o astfel de arma sunt convins ca in majoritatea cazurilor o sa fie intimidat.
Inca un lucru pe care nu l-ai mentionat si ar fi trebuit; care este distanta in general la care tragi dupa un caprior? 30-50 de metrii? Da, se justifica 1000J petru o astfel de distanta sa fii sigur ca il dobori din prima. La armele neletale distanta la care in general se trage este sub 3 metri. Probabil o sa spui ca in unele cazuri cu o arma neletala tragi si la 10 metri dar eu nu sunt convins, sau cel putin eu unul nu as trage la o distanta de 10 metri intr-un agresor din simplul motiv ca va fi foarte greu sa demonstrez cazul de autoaparare la distanta aia...
De cand am aceasta arma am avut o singura ocazie in care probabil as fi fost indreptatit sa scot pistolul dar am evitat acest lucru. Totusi daca ar fi trebuit sa il scot neaparat atunci nu as fi stat pe ganduri, as fi tras direct la fata si sa nu-mi spui ca nu ar fi avut nici un efect.
Ma rog, pe viitor propun sa facem o diferentiere intre armele de vanatoare si cele neletale sa nu ajungem sa comparam un BMW cu 300 de cai putere cu un ATV de 30 cai putere :D Fiecare are aplicatia lui in care se dovedeste cel mai util, cu BMW-ul nu urci pe munte asa cum urci un un ATV cum nici cu ATV-ul nu te duci la curse pe circuit cum poti face cu un BMW :)
Post Reply