Posibile schimbari in legislatie

Intrebari cu caracter general despre armele si accesoriile folosite pentru autoaparare.

Moderators: Alin C., radu.b, Administrator

Janko

Post by Janko »

Salutari la toti. Dupa cum am scris intr-un alt topic, am avut un scurt concediu in Austria. Normal nu se putea intampla faptul sa nu vizitez si magazine de arme. Am fost la trei magazine la care am intrebat de munitie 10X22T (vroiam sa aflu pretul) la care, toti s-au uitat la mine de parca le-asi fi cerut prajitura cu frisca. :shock: Nici unul din cei trei nu au auzit de o astfel de munitie. In schimb am vazut variantele cu glont la toate pistoalete cu bila de care s-a vorbit pe forum. O minunatie. Pentru iubitori de arme este ceva extraordinar. Majoritatea pistoalelor era expusa pe un raft roativ la libera atingere. Austriecii stiu o treaba: ori glont ori nu se complica cu bilute ca si noi. Si ca sa va bag in bola de tot, pretul la un PP de 7.65 era in jur de 250 EUR. P22 era de 9mm pretul nu-l stiu, si mai erau si celelate modele. Si totusi ca sa plec cu o amintire, mi-am luat un pistol arbaleta cu 25 EUR. O jucarie a carei sageata a trecut printr-o cutie de carton, placaj de 5mm si s-a infipt in rigips strapungand-ul si pe acela. Asta cam de la 3m. Frumoasa jucarie ha? :twisted:
Si apropo de lege, care-i mai buna a noastra care ne da voie sa ne luam arme cu bila sau a lor care iti da voie sa-ti alegi orice arma cu glont vrei. Si sa stiti ca aveti de unde alege...
Bye, bye.
Walther PP Cal. 10X22T
Nikki

Post by Nikki »

A noastra, pentru ca noi nu avem educatia lor.
Adrian_is

Post by Adrian_is »

Buna remarca,Nikki! Simt nevoia sa fac o precizare: imi plac armele letale, sunt pentru acordarea dreptului de port si folosinta catre populatie, dar cu anumite restrictii. De ce? Pai..am stat eu asa si m-am gandit oleak, intr-o zi, daca imi doresc o arma letala. Bineinteles ca da! Dar ce ma fac daca, intr-o zi, o am la mine, ma enerveaza unul la maxim, ma ascoate din sarite, ii zic sa se linisteasca, nu vrea, ma loveste, il avertizez, da sa traga din nou, scot arma, trag in aer, se enerveaza mai tare, si sunt nevoit sa trag. Ochesc piciorul sau mana, nimeresc in alta parte...si..ajunge la spital de urgenta, cu hemoragie puernica si...moare. Ce-am facut si unde am ajuns?...la puscarie..cred! O sa-mi spuneti: pai cum sa tragi asa, aiurea... Pai nu, eu ma refeream la niste smecherasi de cartier sau la niste golani, care ii mananca undeva si se iau de mine aiurea sau ne luam de la ceva... O sa-mi spuneti ca eu voi fi tot timpul predispus la scoaterea armei. Intr-adevar, cand esti inarmat, ai o oarecare siguranta de sine si parca te simti ceva mai..pregatit de a raspunde cu o forta care sa transeze problema din start. Eu pesonal, sunt foarte constient de ceea ce implica portul si folosinta unei arme neletale si letale, mai ales ca am purtat 6 ani pistol cu glont. Dar oare, ceilalti, sunt la fel de constienti? Nu vreau sa ma credeti carcotas, mai am prieteni care au arme neletale si au fost de acord cu mine ca nu trebuiesc acordate permise de arma asa...la toata lumea. Asta e parerea mea personala!
Nikki

Post by Nikki »

Exact! Decat la toti (unde toti=80% fara cunostinte minime in domeniu, rau intentionati, sau pur si simplu prea prosti ca sa priceapa ce presupune portul unei arme letale) mai bine restrictie. Nu de alta dar cand vine vorba de vieti omenesti si un singur caz in plus la media anuala de impuscati este prea mult. Si sunt convins ca nu ar fi vorba doar de atat.
violiv

Post by violiv »

@Adrian_is
Ai spus ca ai purtat arma cativa ani. De cate ori s-a intamplat sa-ti iesi din sarite, sa sari peste cal (chiar si ca numar de pahare), sa-l scoti din toc macar cu intentia de intimidare? Portul armei, cel putin la categoria de oameni 'NORMALI' implica niste raspunderi (griji chiar) pe care nu le ai nicicum daca nu porti un fier cu tine. Purtatori de arme reale, cu acte in regula, iresponsabili sunt foarte rari. Te-ar costa mult prea mult sa fii doar neglijent, nu agresiv.
@Nikki Chestia cu 'mai bine interzis total' nu o inteleg deloc. Daca am arma de vanatoare de 25 de ani nu prezint suficienta siguranta pentru a avea si un pistol cu glont? Daca sunt proaspat aspirant la a fi vanator si trec de toate verificarile politiei pana dobandesc dreptul de a purta o arma de vanatoare asta nu-i suficient si pentru a-mi da dreptul sa port o arma 'scurta'? Nu sustin ca trebe sa aiba toti tacanitii pistoale dar nu sunt de acord cu interdictia generala.
Cat despre cultura armelor, pierduta in peste 60 de ani de cand tot restrictionati suntem, nu o putem recastiga fara obiectul de studiu (cum naiba inveti sa clampanesti la calculator fara calculator?).
Cu parere de rau, daca si posesori de arma gandesc in termeni de interdictie totala nu mai e mult pana vom avea acces doar la 'cutitul de lemn' (pentru cine nu stie acest instrument este 'indispensabil' la vanatoarea de animale periculoase si serveste la curatarea chilotilor dupa intalnirea cu animalul!)
Luciano

Post by Luciano »

Punctul meu de vedere referitor la dreptul de detinere-folosire armele scurte de catre populatie ar fi:

- Pentru cei "normali" drept de detinere/folosire doar la locul de detinere, ( folosire in scop de autoaparare si in poligon ).
- Pentru cei "foarte normali" in plus drept de port pentru conditii speciale ( transport valori mari, aprobare politie, etc. )
- Pentru vanatori drept de folosire la vanatoare pentru lovitura de gratie animal ranit daca este cazul.
... alte conditii speciale ar fi sportivii; etc.

precizari:
- "normali": omul normal, major, fara cazier sau interzicere drepturi, fara probleme psiho-mentale, curs arme sau stagiu militar... aici includem si colectionarii.
- "foarte normali": vechime minim 2 ani la pct. 1 fara incidente, in plus justificare pentru port in fata judecatorului sau a unei comisii a politiei, examen medical suplimentar, validitate port arma pentru 1 an cu posibilitatea innoirii anuale.
- "vanatori": vechime 1 an...

Pentru toti conditiile de pastrare a armei sunt cele actuale: fiset metalic, etc... munitie la locul de detinere 20 proiectile letale, 100 neletale, munitie ptr port maxim 6 buc letale, neletale 1-2 incarcatoare ( blank, gaz, bila... ).

p.s.
- demnitarii stim cu totii unde ar trebui inclusi...

p.p.s
- nu mi-as dori sa port arma letala scurta, in schimb imi doresc sa o detin acasa cu scop de autoaparare si poligon.

L.
Sustin ideea respectarii si apararii proprietatii private si a dreptului la autoaparare prin orice mijloace - aviz amatorilor !
BARTHY 2

Post by BARTHY 2 »

violiv wrote:......................... Daca am arma de vanatoare de 25 de ani nu prezint suficienta siguranta pentru a avea si un pistol cu glont? .....................................
Ba da , dar cand face tov. presedinte baie de multime poti sa te apropii de el cu pistolul pe sub sacou dar cu pusca de vanatoare nu.
Rhöm RG88 cal. 10x22T (steel barrel ) ; Carpaţi cal. 9mm PAK
Image
“feci sed iure feci"

Încrede-te în Dumnezeu şi ţine-ţi praful de puşcă la adăpost de umezeală (Oliver Cromwell)
sorin mok

Post by sorin mok »

Apropo de Austria: din cate stiu armele scurte cu glont nu se vand la liber. Doar cele cu gaz, numite la ei "arme de semanlizare" si care costa sub 100E.
Magazinele sunt atragatoare, e adevarat. De acee mereu m-am intrebat de ce magazinele din Romania - Arrow Iasi - nu au vitrina, sunt intunecoase si mai degraba reci, au armele in spatele tejghelei si vanzatorului incat nu te imbie deloc sa intri "ca sa te uiti". Dau impresia unor locuri in care intra doar cei care "stiu" si care cumpara.

Cat despre "educatia armelor", credc ca e vorba despre educatie in general si respectarea legilor. Vorba lui Nietzsche: nemtii respecta legile pentru ca au experienta a 300 de ani de executii publice si torturi. cand vezi oameni decapitati, fierti in ulei, trasi pe roata, arsi de vii, incepi sa devii atent cu respectarea chichitelor legii.

Va amintiti de Revolutie? Atunci s-au dat arme cui dorea pe baza de buletin si li s-a spus sa "apere valorile revolutiei". Rezultatul: 0 teroristi ucisi, aprox. 2600 civili ucisi.
johnny

Post by johnny »

Ba da , dar cand face tov. presedinte baie de multime poti sa te apropii de el cu pistolul pe sub sacou dar cu pusca de vanatoare nu.
BARTHY 2,daca ai astfel de intentii,nu trebuie sa detii legal pistolul,poti sa-l ai de pe piata neagra sau poti sa tai tevile pustii si sa o transformi intr-una scurta,usor de purtat sub sacou.......asa ca.....

Bafta 8) 8)
Janko

Post by Janko »

Putem arunca o privire si la vecinii nostri de sud-vest. Actuala Serbia-Muntenegru. Acel popor de cand este inzestrat cu arme fel si fel si tot nu se intampla sa se omoare unul pe altul(exceptand faza cu razboiul). Daca e vreo sarbatoare, se duc toti la birt cu pistoalele cu glont dupa ei, iar la miezul nopti trag cu ele intr-o veselie. Eu cand am fost acolo, cunoscand legile din Romania m-am crucit cand am vazut cat armament am gasit numai intr-o casa. :shock: Mama prietenului meu de-acolo avea ceva pistol mic de poseta, nu cunosc modelul, tata cu fiu-so avea o Zastava de 9mm, iar de la PM si PSL mi-au aratat doar cartusele. Un PM pe vremea aceea se vindea cu 50EUR pe piata neagra. Problema a fost cu adusul acasa si normal cu detinerea legala caci fiind o arma militara nu ai sanse sa primesti in veci aprobare pentru detinere. Mai degraba te ascund baietii inainte sa apuci sa tegandesti la ea. Cu aceste cuvinte il aprob pe Violiv: "daca vrei sa-nveti sa scrii iti trebuie un creion si o hartie in primul rand"
Dintre noi toti detinatorii de arme neletale care ne povestim aici, nici unul n-a creat un incident cu arma. Sunt sigur ca tot la fel ar fi si daca am detine arme letale. Poate am fi si mai stricti cu noi. Si inca n-am fost sortati cu un test psiho care ar fi oricum obligatoriu in cazul armei letale. Din alt punct de vedere la o incaierare cu cineva mai bine as lua-o la fuga decat sa ripostez cu o arma letala caci nu vreau sa am pe nimeni pe constiinta. Insa cu bila sunt sanse mai sa ma apar daca ar fi nevoie.(sper sa nu fie niciodata)
Hai ca v-am plictisit destul. :D
Sanatate la toata lumea!!!
Walther PP Cal. 10X22T
BARTHY 2

Post by BARTHY 2 »

johnny wrote:
BARTHY 2,daca ai astfel de intentii,nu trebuie sa detii legal pistolul,poti sa-l ai de pe piata neagra sau poti sa tai tevile pustii si sa o transformi intr-una scurta,usor de purtat sub sacou.......asa ca.....

Bafta 8) 8)
sal johnny ! asa este ai dreptate dar acolo unde se elaboreaza legea sau unde ceri hartiuta pt. pistol nu se gandeste; se lucreaza cu idei prestabilite;
Rhöm RG88 cal. 10x22T (steel barrel ) ; Carpaţi cal. 9mm PAK
Image
“feci sed iure feci"

Încrede-te în Dumnezeu şi ţine-ţi praful de puşcă la adăpost de umezeală (Oliver Cromwell)
Adrian_is

Post by Adrian_is »

Luciano wrote:Punctul meu de vedere referitor la dreptul de detinere-folosire armele scurte de catre populatie ar fi:

- Pentru cei "normali" drept de detinere/folosire doar la locul de detinere, ( folosire in scop de autoaparare si in poligon ).
- Pentru cei "foarte normali" in plus drept de port pentru conditii speciale ( transport valori mari, aprobare politie, etc. )
- Pentru vanatori drept de folosire la vanatoare pentru lovitura de gratie animal ranit daca este cazul.
... alte conditii speciale ar fi sportivii; etc.

precizari:
- "normali": omul normal, major, fara cazier sau interzicere drepturi, fara probleme psiho-mentale, curs arme sau stagiu militar... aici includem si colectionarii.
- "foarte normali": vechime minim 2 ani la pct. 1 fara incidente, in plus justificare pentru port in fata judecatorului sau a unei comisii a politiei, examen medical suplimentar, validitate port arma pentru 1 an cu posibilitatea innoirii anuale.
- "vanatori": vechime 1 an...

Pentru toti conditiile de pastrare a armei sunt cele actuale: fiset metalic, etc... munitie la locul de detinere 20 proiectile letale, 100 neletale, munitie ptr port maxim 6 buc letale, neletale 1-2 incarcatoare ( blank, gaz, bila... ).

p.s.
- demnitarii stim cu totii unde ar trebui inclusi...

p.p.s
- nu mi-as dori sa port arma letala scurta, in schimb imi doresc sa o detin acasa cu scop de autoaparare si poligon.

L.
foarte bine punctat,luciano! felicitari! ar trebui sa cerem legiuitorului sa ne permita sa cumparam arme letale, in baza examenelor care trebuiesc facute si a cursului respectiv, pentru a detine la domiciliu o arma letala,dom'le! Restrictiile pot ramane, dar sa mareasca plaja de solicitare!
violiv

Post by violiv »

Ca sa tii acasa o arma letala pentru apararea domiciliului nu e interzis nici acum. Faci cerere de atestat de colectionar, treci verificarile, faci cursul de arme, iei examenul, faci cerere pentru cumparea oricarei arme ce-ti trece prin minte (fara automate sau mitraliere) si ti-o cumperi. Dupa 'portitele' legii in vigoare (lasate special la 'colectie') poti cumpara linistit o Beretta CX sau un S&W 357 mag care se gasesc si in magazinele noastre. Ce te faci ca nu ai voie sa detii decat 10 cartuse pline si numai pentru o singura arma LUNGA din colectie, specificata anume in permis. Simplu, iei si una lunga in acelsi calibru cu pistolul. Exista nenumarate tipuri de arme lungi care folosesc munitie de pistol sau revolver si le poti combina. Asa ai acasa un pistol sau un revolver cu 10 cartuse. Poti sa-l tii chiar incarcat pentru ca politia este obligata de lege sa te anunte ca te va controla, tu ai voie sa nu-i permiti accesul daca nu te-a anuntat sau nu are mandat. Un pic de timp, ceva bani si se poate si asta. Nu-i neaparat nevoie de alta lege.
O sa ma intrebati: de ce nu ai facut asa? Pentru ca nu am simtit nevoia de a avea si un pistol 'adevarat' pe langa pustile ce le am deja, nu simt nevoia sa port pe strada un pistol (numa cand ma gandesc ca l-as putea pierde :oops: ). Pentru cine chiar doreste, exista posibilitati LEGALE, doar sa le gasesti prin lege unde au fost ascunse.
Ba chiar, cu arma lunga si cartusele permise in colectie poti iesi si in poligon. Doar cu pistolul nu.
E drept ca ar putea fi mult mai putin complicat si asta-mi doresc si eu poate mai mult decat voi.
sorin mok

Post by sorin mok »

violiv wrote:Ca sa tii acasa o arma letala pentru apararea domiciliului nu e interzis nici acum. Faci cerere de atestat de colectionar, treci verificarile, faci cursul de arme, iei examenul, faci cerere pentru cumparea oricarei arme ce-ti trece prin minte (fara automate sau mitraliere) si ti-o cumperi. Dupa 'portitele' legii in vigoare (lasate special la 'colectie') poti cumpara linistit o Beretta CX sau un S&W 357 mag care se gasesc si in magazinele noastre. Ce te faci ca nu ai voie sa detii decat 10 cartuse pline si numai pentru o singura arma LUNGA din colectie, specificata anume in permis. Simplu, iei si una lunga in acelsi calibru cu pistolul. Exista nenumarate tipuri de arme lungi care folosesc munitie de pistol sau revolver si le poti combina. Asa ai acasa un pistol sau un revolver cu 10 cartuse. Poti sa-l tii chiar incarcat pentru ca politia este obligata de lege sa te anunte ca te va controla, tu ai voie sa nu-i permiti accesul daca nu te-a anuntat sau nu are mandat. Un pic de timp, ceva bani si se poate si asta. Nu-i neaparat nevoie de alta lege.
O sa ma intrebati: de ce nu ai facut asa? Pentru ca nu am simtit nevoia de a avea si un pistol 'adevarat' pe langa pustile ce le am deja, nu simt nevoia sa port pe strada un pistol (numa cand ma gandesc ca l-as putea pierde :oops: ). Pentru cine chiar doreste, exista posibilitati LEGALE, doar sa le gasesti prin lege unde au fost ascunse.
Ba chiar, cu arma lunga si cartusele permise in colectie poti iesi si in poligon. Doar cu pistolul nu.
E drept ca ar putea fi mult mai putin complicat si asta-mi doresc si eu poate mai mult decat voi.

Si asta inseamna ca, de fapt, in conditiile legii actuale, poti detine cam orice arma, in conditiile in care ai bani destui pentru asta.
johnny

Post by johnny »

BARTHY 2 wrote :
sal johnny ! asa este ai dreptate dar acolo unde se elaboreaza legea sau unde ceri hartiuta pt. pistol nu se gandeste; se lucreaza cu idei prestabilite

Sal Barthy2,noi am mai vorbit in trecut despre subiect,si iti dau dreptate,dar depinde unde ceri hartiuta pt. pistol.....pt ca cei de la Capitala,ti-am mai spus ca nu sunt asa,au alta gandire, mult mai deschisa,au si experienta si sunt profesionisti......poate altii care dau hartiute nu sunt,dar cu siguranta cei care elaboreaza legile nu gandesc prea mult,dar sa nu uitam ca nimeni nu face nimic de capul lui in tara asta,corect?,esti de acord?cu siguranta cineva are carma si spune nu,arme letale nu,si restul se supun....."da, sa traiti,am intelesssss"
Am mai discutat cu tine subietul,dar se pare ca nu pre multi il inteleg si nu-l iau in seama......mai oameni buni,daca tot am intrat in UE nu ar fi normal sa intram si cu drepturile,nu doar cu obligatiile? Multi nu inteleg acest lucru,multi il omit,si multora le e frica sa deschida gura pt ca li se inchide imediat. Vai in ce tara traim........defapt,traim in tara pe care o meritam,nu.....

Bafta si tinem legatura 8) 8)
Post Reply