Un proiectil FMJ poate trece prin tesuturi "ca laserul" si sa cedeze doar o mica parte din energia ce-o poarta....de aia nu se folosesc la vanatoare FMJ-uri decat in rare ocazii. O bila de cauciuc cedeaza o fractie aproape de 100% in corpul agresorului. Poate ca o imprastie pe o suprafata mai mare, poate ca nu si penetreaza in tesuturi dar atinge limite periculoase. Pe mine nu poate decat sa ma bucure asta. Daca poti avea o "biluta" cu efect de stopare mai bun ca al unui glont dar cu probabilitate mai mica sa omoare tinta atunci e cam ceea ce se spera sau se doreste de la o astfel de arma. Insa ramane acel micut risc de care spuneam.
Nicio persoana cu scaun la cap nu s-ar baga voit intr-o chestie potential periculoasa pentru integritatea lui insa o eventuala confruntare nu va avea loc cu o astfel de persoana ci cu niste oligofreni, imbecilizati complet si care nu dau doi bani pe viata lor sau a celor din jur. Crede-ma ca am operat un pusti de nici 16 ani injunghiat in inima de un coleg cu un an mai mare din absolut nimic.....ca dobitocul care a manuit cutitul nu realiza ce-a facut si nu prea dadea semne de remuscari mai poate fi inteles in contextul multor astfel de fapte din ziua de azi dar ca nici victima nu era in stare sa realizeze prin ce a trecut si de ce micut milimetru de noroc a atarnat viata lui asta chiar n-am reusit s-o pricep.
O eventuala confruntare astfel de oponent va opune bietei bilute si atunci chiar trebe sa stii exact ce poate face nu sa ramai masca dupa ce-ai descarcat o magazie si el nu se opreste neam. Eu am trait ceva experiente de genul acesta, cand am trimis niste proiectile de 3-4000 J si cu stopping-power super catre animalute de 200 kg, le-am mai si lovit exact unde-i mai rau si nu s-au oprit neam....nu-ti spun cum e sa ramai cu magazia goala dupa ce-ai vazut proiectilele cum intra efectiv in namila si ea nici macar nu se scutura iar daca traseul lor ar fi fost pe langa mine n-ar fi fost nicio problema dar, ca un facut, in ambele situatii se indreptau exact spre mine.
Inima asta

a apartinut unei astfel de namile si prin ea a trecut un proiectil de 32 g si vreo 350 m/s la impact..

..si era al doilea proiectil de acest fel receptionat, primul fiind primit sub "gusa"....in poza sunt cele recuperate din animal
si cam asta vedeam eu galopand spre mine ....noroc c-a schimbat brusc directia si-a mai alergat inca 80 m in timp ce ma gandeam de care copac sa rup pusca in bucati

In momente de astea iti doresti sa ai banda de 200 de cartuse si arma de un calibru .50 cel putin. Si nu uita ca era o situatie "cautata cu lumanarea" de impricinat (adica eu) iar cel cu care ma confruntam nu trezea sentimente "umane" in mine. Nici nu vreau sa ma gandesc cum ar fi sa descarci 7-8-9 bilute intr-o jigodie si sa ramai masca vazand ca nu se opreste neam. Apropo, stii cat intra in cartea de telefon un astfel de proiectil tras la 25 m? Cam 2 volume.
De asta sustin un pic de rezerva in aprecierea testelor in poligon....realitatea este de cele mai multe ori complet diferita. Proiectilul din poza este creditat dupa teste cu cel mai mare stopping-power folosit la distanta mica da' eu am ajuns la concluzia ca uneori iti trebe o bila din cele folosite la demolari ca sa opresti 100 kg ce se deplaseaza spre tine cu 10 m/s.