Babanu wrote:corect si asta dar tot imi pare aiurea ca daca vrei sa fi "gata de orice" si sa ai glont pe teava atunci va trebui sa stai tot timpul in SA cu cocsul tras iar chestia asta mie nu-mi da deloc un sentiment de siguranta. Daca era Colt mai ziceam dar asa...
Foarte interesante si utile discutiile,dar pentru cei mai noi pe forum sau mai putin documentati SA,DA,suna a SF-uri,asa ca nu ar strica sa explicam un pic ce-i cu SA si DA,nu? Si cum o imagine face mai mult decat o suta de cuvinte,un filmulet face mai mult decat o mie de cuvinte,asa ca.....
SA = tragi cocosul apoi apesi tragaciul, tragaciul face o singura treaba adica elibereaza cocosul - Single Action
DA = fara sa mai tragi cocosul, apesi pe tragaci, tragaciul face doua lucruri adica armeaza si elibereaza cocosul - Duble Action
Normal ca in sistem DA, degetul de pe tragaci trebe sa apese cu o forta mult mai mare necesara si invingerii arcului percutor. Precizia la tragere scade dar creste viteza. In cazul pistoalelor prevazute cu aceasta posibilitate, este valabila doar pentru primul foc, ulterioarele fiind trase in SA - cocosul se armeaza automat; in cazul revolverelor fiecare foc e la fel.
Mai nou, exista sisteme numite semi-DA sau "tragaci-rapid", adica, prin miscarea de incarcare a pistolului se produce armarea pe circa jumatate de cursa a percutorului. Armarea pana la capat si eliberarea percutorului se face apasand pe tragaci. In acest fel, se poate purta pistolul cu glont pe teava in deplina siguranta, chiar fara piedica pusa sau fara sa existe o piedica in adevaratul sens al cuvantului. Chiar daca scapa, percutorul nu poate determina aprinderea capsei neavand suficienta forta. In acelasi timp, armarea pe jumate a percutorului usureaza munca tragaciului in regim "aproape" DA. Si in acest caz exista posibilitatea constructiva ca acest regim sa se pastreze pentru toate focurile trase sau, dupa primul foc tras, arma sa intre in regim SA clasic.
Dupa o astfel de explicatie docta nu cred ca mai raman multe de spus!
Pe vremuri aveam la Politehnica un profesor ajuns aproape de pensionare.
Preda Teoria Propagarii in Ghiduri de Unda si era o materie deosebit
de arida si ocolita de mai toata lumea.
Incercand la un moment dat sa ne explice o subtilitate de calcul matematic
dupa vreo cateva incercari, uitandu-se in ochii nostri, in sala, si-a dat
seama ca eram paraleli cu problema in discutie.
Isi trage omul rasuflarea [era si cald, avea si astm, si aproape 70 de ani]
si ne zice:
- hai mai copii, nu se poate! atat v-am explicat incat...
si aici se opreste sa ia aer
eu, in linistea creata, profit si intervin cu voce destul de tare:
- ... incat ati inteles si dumneavoastra!
Rezultatul:
- am luat toti pauza mai devreme
- m-am dus la RE, RE, direct in toamna si am picat toate partialele
de pe parcurs.
Prof. G. Rulea il chema pe respectivul si era de prin Ludus de origine.
Luati totul sub beneficiul de gluma povestita jenant de reala.
Explicatia prezenta, SA ws/ DA este cum spuneam una completa si docta
si este modelul de interventie numai buna de introdus intr-un manual
dedicat hobby-ului nostru!
Cu stima. Dan Zaharia "Se pare că nimic nu supără mai tare decât opiniile altora." Somebody Else