O chestie care merita stiuta...Iau ca exemplu pistolul de productie ucrainiana pentru ca are date si viteza si greutatea bilei,dar se aplica la oricare arma cu glont de cauciuc.
Energia bilei de cauciuc se calculeaza dupa formula de aici:
http://en.wikipedia.org/wiki/Muzzle_energy
cu singura adaugire ca nu este 1/2 ci 1/2000 pentru ca ei zic acolo masa in kg,iar noi o avem in grame.
Munitia este banuiesc tot de 0,7 grame si calculam energia folosind viteza de 320m/s ,cea de 300m/s si cea de 280m/s...
La prima da 35,05J,a doua 31,5J iar ultima da 27,441J,toate trei sub sau cu mult sub valoarea prezentata.
Repet,asta merge pentru orice model de pistol,din pacate site-urile noastre nu sunt asa de darnice cand vine vorba de detalii tehnice,ca sa putem sa calculam si pentru modelele autohtone.
Ideea pe care vreau sa o subliniez pe exemplu(pe langa faptul ca te fura din start de 15J) este ca probabil aceasta manevra este folosita de toate firmele producatoare,si seamana cu ce am vazut pe forumurile de AC,unde ti se da o viteza a pellet-ului foarte mare,dar doar daca se foloseste munitie foarte usoara. La fel si in cazul armelor pe cauciuc,dar aici se da o viteza mare a proiectilului(probabil cea mai mare obtinuta din cine stie cate focuri) si pe baza acestei viteze mari,nu pe baza unei medii intre viteze, se afiseaza energia(dupa cum reiese din exeplu).
Eu sunt de parere ca asta ar trebui sa traga un semnal de alarma si sa fim foarte atenti la afisari de genul 50J,pentru ca atata timp cat pui viteza cu o marja de eroare,cel mai corect e sa afisezi energiile pentru MINIM,MEDIE si MAXIM, nu numai valoarea maxima. Mi se pare nedrept,si ei singuri isi fac publicitate proasta astfel(din nou...vorbesc in general,nu neaparat pe exemplu),crezand probabil ca nu sta nimeni sa verifice,si ca vorba aia...ce inseamna 20m/s in plus sau in minus...dar iata ca inseamna mult(diferenta de la 27 la 35J este mai mult decat considerabila...).