A... arma cu care am tras este Walther PP.
Incident de tragere
Moderators: Alin C., radu.b, Administrator
Incident de tragere
Salutare la toata lumea. Am deschis acest topic dupa o intamplare neplacuta la o tragere "de rutina". Doresc ca acest subiect sa fie analizat de veteranii in domeniul armelor si sa fie o invatatura pentru amatori. Nu va speriati, din fericire nu este vorba de ranirea cuiva dar nici nu este exclusa daca procedati ca si mine. Treaba e simpla. Dupa 5 cartuse de zgomot trase, am vrut sa trag unul cu bila. In momentul in care am tras, am simtit in mana un recul mai tare decat normal. Am verificat arma, si am constatat ca bila a ramas intepenita in teava, imediat cum a iesit din tub.
Astfel toata energia s-a descarcat impingand culata in spate. In acest timp, gheara extractoare a fost aruncata din locasul ei, impreuna cu un stift micut si arculetul care impinge gheara. Din fericire, am gasit toate piesele imprastiate. Ca prin minune, toata arma a ramas intreaga si functionala. Bineinteles, cel mai important lucru este ca am ramas eu "functional".
Am curatat teava cu peria si ulei dupa care am tras din nou cu bila fara nici o problema. Asadar daca trageti cu cartuse de zgomot, nu folositi cartuse cu bila pana nu curatati teava armei. Acesta este sfatul meu. Am mai tras tot asa cateva de zgomot dupa care cu bila si nu s-a intamplat nimic. Acum insa mizeria si fumul depuse pe teava de la cartuse de zgomot au reusit sa blocheze bila. La cartuse de zgomot nu mai trece bila prin teava sa stearga depunerile. Acestea doar se depun mai mult dupa fiecare cartus tras. Astept si parerile altora. Toate cele bune si trageri fara incidente.
Walther PP Cal. 10X22T
imi pare rau pentru situatia prin care ai trecut; bine ca nu au fost consecinte mai grave; astfel de cazuri s-au mai petrecut; situatia e cunoscuta si de obicei la magazin te avertizeaza asupra acestui caz; dupa tragerea cu blank-uri exista posibilitatea sa ramana pe teava aschii din dopul de plastic de la blank care impreuna cu stratul de funingine sa infraneze bila. acum eu ma mir ca la noul model de PP cu teava pe care o are mai rar se poate intampla asa ceva; dar ce model de PP ai? cel vechi cu 4 sicane sau cel nou cu o singura sicana? si ce munitie cu bila ai folosit?
Modelul este cel nou cu o singura sicana. Munitia a fost Stop-Power din cutia rosie. Adevarul e ca acolo sus cineva sigur ma iubeste. Dupa pozele care au fost prezentate in alte topicuri, eu ma mir ca la acel soc a rezistat culata si nu s-a crapat. Daca ar fi cedat partea din fata a culatei sigur m-ar fi lovit drept in fata. Oricum, important acum este ceea ce trebuie sa tinem minte din toate acestea. O zi cat mai placuta tuturor!
Walther PP Cal. 10X22T
Janko wrote:........Munitia a fost Stop-Power din cutia rosie. .......................
este cea mai proasta munitie dupa piata; incearca sa te feresti de ea. are pulbere putina si proasta si bila negrafitata. cauta POBJEDA sau STOP-POWER cu cutie albastra. cea cu cutie verde nu o laud si nu o critic pana nu o probam.
UN AN NOU FERICIT !!!
Buna ziua si La multi ani!Janko wrote:Modelul este cel nou cu o singura sicana. Munitia a fost Stop-Power din cutia rosie. Adevarul e ca acolo sus cineva sigur ma iubeste. Dupa pozele care au fost prezentate in alte topicuri, eu ma mir ca la acel soc a rezistat culata si nu s-a crapat. Daca ar fi cedat partea din fata a culatei sigur m-ar fi lovit drept in fata. Oricum, important acum este ceea ce trebuie sa tinem minte din toate acestea. O zi cat mai placuta tuturor!
Ne bucuram ca incidentul nu a avut urmari tragice.
Totusi am cateva intrebari. Ce calibru aveau cartusele de zgomot? Nu cumva erau calibru 9 mm, avand in vedere ca pistolul este 10x22T ? De unde le-ati luat ? Daca sunt din magazinul nostru va rog spuneti-mi din care ?In orice caz, ca este al nostru sau nu va rog sa mergeti inapoi sa reclamati acest incident, sa duceti cartusele ramase si sa va dea banii inapoi.
Problema are doua aspecte. Una legala si alta tehnica, pe amandoua le-am discutat si in alte topic-uri.
Dati-mi de stire cum ati rezolvat problema.
O zi buna si tinem legatura.
Cu respect.
Radu
Buna ziua si La Multi Ani tuturor. Intradevar, contrar recomandarilor dvs. din celelalte topicuri, am folosit munitita de 9mm PAK. In trecut am tras multe cartuse UAG din cutia rosie si n-am avut nici o problema. De fiecare data insa, teva pistolului a fost curata si bine unsa. Mai am cinci cartuse din acel lot si nu cred ca este necesar sa mai fac reclamatii pentru acestea. Cartusele au fost cumparate din magazinul dvs. din Arad. Ultimele care le-am luat acum sunt din cutia verde, despre care oricum inca nu se stiu prea multe. Oricum greseala cea mai mare este ca nu am curatat teava inainte de a trage din nou cu bila. Cu stima, Janko.
Walther PP Cal. 10X22T
Buna ziua.Janko wrote:Buna ziua si La Multi Ani tuturor. Intradevar, contrar recomandarilor dvs. din celelalte topicuri, am folosit munitita de 9mm PAK. In trecut am tras multe cartuse UAG din cutia rosie si n-am avut nici o problema. De fiecare data insa, teva pistolului a fost curata si bine unsa. Mai am cinci cartuse din acel lot si nu cred ca este necesar sa mai fac reclamatii pentru acestea. Cartusele au fost cumparate din magazinul dvs. din Arad. Ultimele care le-am luat acum sunt din cutia verde, despre care oricum inca nu se stiu prea multe. Oricum greseala cea mai mare este ca nu am curatat teava inainte de a trage din nou cu bila. Cu stima, Janko.
In Arad nu avem decat distribuitori si nu magazin propriu (mi-a venit inima la loc
Pricipalul este ca nu s-a accidentat nimeni.
Cu respect.
Radu
Pentru ca acest tip de munitie nu este trecut in certificat de detinnator, este normal sa fii luat la intrebari pentru detinerea ei. Ciduat m-i se pare insa ca noi toti, cei care detinem arme neletale nu avem posibiliatea sa ne cumparam cartuse de zgomot pentru acest calibru. Sau nu cunosc eu destule. Pe de alta parte, daca gandind logic, un individ care detine pistol cu gaze care are calibrul de 9mm, este gasit cu cartuse cu bila la el, este normal sa fie luat la intrebari. Noi insa care putem sa tragem cu bila iar noi nu vrem din diferite motive, vrem sa facem doar zgomot, la fel putem fi cercetati pentru detinere ilegala de munitie. Care munitie? Care este inofensiva fata de munitia cu bila. Ciudat, nu? Din punct de vedere al legalitati sunt de acord dar logic nu are nici o explicatie acesta prevedere. Parerea mea...
Si apropo de magazinele din Arad. Care magazin din cele doua este al vostru? Cel de la podgoria sau cel din aradul nou? Eu arma am cumparat-o din aradul nou. La fel si munitia. Din ce motive, nu vreau sa povestesc pana nu este absoluta nevoie. Toate cele bune! Janko
Si apropo de magazinele din Arad. Care magazin din cele doua este al vostru? Cel de la podgoria sau cel din aradul nou? Eu arma am cumparat-o din aradul nou. La fel si munitia. Din ce motive, nu vreau sa povestesc pana nu este absoluta nevoie. Toate cele bune! Janko
Walther PP Cal. 10X22T
Buna ziua.Janko wrote:Pentru ca acest tip de munitie nu este trecut in certificat de detinnator, este normal sa fii luat la intrebari pentru detinerea ei. Ciduat m-i se pare insa ca noi toti, cei care detinem arme neletale nu avem posibiliatea sa ne cumparam cartuse de zgomot pentru acest calibru. Sau nu cunosc eu destule. Pe de alta parte, daca gandind logic, un individ care detine pistol cu gaze care are calibrul de 9mm, este gasit cu cartuse cu bila la el, este normal sa fie luat la intrebari. Noi insa care putem sa tragem cu bila iar noi nu vrem din diferite motive, vrem sa facem doar zgomot, la fel putem fi cercetati pentru detinere ilegala de munitie. Care munitie? Care este inofensiva fata de munitia cu bila. Ciudat, nu? Din punct de vedere al legalitati sunt de acord dar logic nu are nici o explicatie acesta prevedere. Parerea mea...
Noi nu avem magazin in Arad.Se poate sa fie unul din distribuitorii nostri. Nu cunosc foarte bine orasul sa va dau un raspuns exact.
In privinta munitiei aveti dreptate. Nu se gasesc cartuse blanck cal.10X22T.Am incercat sa importam dar nu am reusit. Exista cred ca o explicatie tehnica, legata de arma.
Legal vorbind, nu avem ce face. Stiu om care (vanator fiind) a fost gasit cu un (!!) cartus 22LR pe birou la firma (gasit cine stie pe unde la o partida de vanatoare) si s-a intocmit dosar penal pentru ca in permisul de arma nu avea trecuta arma de acest calibru. Asa ca orice comentariu cred ca este de prisos.
Cu respect.
Radu
-
catalin_suzeanu
La multi ani in Noul An (inainte de a posta orice legat de arme)...
Revenind la subiectul acestui topic, nu sunt probleme legale atata timp cat munitia folosita se incadreaza in cea trecuta in certificatul de detinator.... Eu am cartus cu glont si nu sunt in afara legii daca folosesc cartus "blank" inainte de a "composta" potentialul agresor (chiar daca in permis e trecut doar "cartus cu glont" ...Ba chiar recomandarea primita de la ofiterul ce "ma gestioneaza" e ca primul cartus sa fie de manevra pentru a incerca intimidarea agresorului....daca nu merge...atunci , cum spun americanii, sa ma ajute Dumnezeu (sau poate sa-l ajute pe agresor...)...
Sunt sigur ca un politist (chiar daca e "plin" de zel) va intelege argumentul utilizarii cartuselor blank ca fiind o incercare de intimidare inainte de a folosi un proiectil, fie el si de cauciuc...(asta dovedind inca o data pacifismul romanului ce nu a fost niciodata macinat de dorinte cotropitoare...
)
Cu respect,
Cata
Revenind la subiectul acestui topic, nu sunt probleme legale atata timp cat munitia folosita se incadreaza in cea trecuta in certificatul de detinator.... Eu am cartus cu glont si nu sunt in afara legii daca folosesc cartus "blank" inainte de a "composta" potentialul agresor (chiar daca in permis e trecut doar "cartus cu glont" ...Ba chiar recomandarea primita de la ofiterul ce "ma gestioneaza" e ca primul cartus sa fie de manevra pentru a incerca intimidarea agresorului....daca nu merge...atunci , cum spun americanii, sa ma ajute Dumnezeu (sau poate sa-l ajute pe agresor...)...
Sunt sigur ca un politist (chiar daca e "plin" de zel) va intelege argumentul utilizarii cartuselor blank ca fiind o incercare de intimidare inainte de a folosi un proiectil, fie el si de cauciuc...(asta dovedind inca o data pacifismul romanului ce nu a fost niciodata macinat de dorinte cotropitoare...
Cu respect,
Cata
Pistol "BUL M-5 Ultra-X" cal.9mm (cartus cu glont)-2009
Pistol "Glock G26" cal.9mm (cartus CQT-teflon)-2007
Revolver "Reck Cobra" cal.380 knall (cartus cu gaz)-1996 (perioada cand bila era interzisa)
Pistol "Glock G26" cal.9mm (cartus CQT-teflon)-2007
Revolver "Reck Cobra" cal.380 knall (cartus cu gaz)-1996 (perioada cand bila era interzisa)
da sefu', dar matale ai 9mm si la cartusul cu glont si la blank, ori daca am doar un neletal cu bila de cauciuc de 10x22T ce cauta la mine cartuse de alt calibru? poate sa detin legal si unul cu gaze de 9mm ar fi altceva, nu? caci atunci am ambele calibre trecute in certificat. alta treaba.catalin_suzeanu wrote:......................Eu am cartus cu glont si nu sunt in afara legii daca folosesc cartus "blank" inainte de a "composta" potentialul agresor (chiar daca in permis e trecut doar "cartus cu glont" ..........................................
3. muniţie - ansamblu format din proiectil şi, după caz, încărcătură de azvârlire, capsa de aprindere, precum şi celelalte elemente de asamblare care îi asigură funcţionarea şi realizarea scopului urmărit;
Dupa litera legii, oarbele nu indeplinesc criteriile pentru a intra in categoria munitiilor
Dupa litera legii, oarbele nu indeplinesc criteriile pentru a intra in categoria munitiilor
Atunci cand vei fi pus in situatia de a-ti preda arma, sa stii ca a venit ceasul sa pui mana pe ea!
Nu e mai simplu ca acel prim cartus sa fie tot cu glont..si in caz de nevoie sa fie tras in aer? intreb asta pt ca te poti afla in situatia potentiala de a avea nevoie chiar de acel prim cartus..catalin_suzeanu wrote: folosesc cartus "blank" inainte de a "composta" potentialul agresor (chiar daca in permis e trecut doar "cartus cu glont" ...Ba chiar recomandarea primita de la ofiterul ce "ma gestioneaza" e ca primul cartus sa fie de manevra pentru a incerca intimidarea agresorului....daca nu merge...atunci , cum spun americanii, sa ma ajute Dumnezeu (sau poate sa-l ajute pe agresor...)...
Walther PP Nickel