e legal sa intervii intr-un jaf?

Intrebari cu caracter general despre armele si accesoriile folosite pentru autoaparare.

Moderators: Alin C., radu.b, Administrator

dak

e legal sa intervii intr-un jaf?

Post by dak »

Intrebarea e simpla, mergi pe strada , zi sau noapte si esti martorul unui jaf, sa zicem un infractor zmulge poseta unei femei. Poti scoate arma si soma infractorul? Sau singura varianta corecta e sa suni la 112?
CZ83 9mm P.A. Rubber
Fabarm XLR composite
paul

Re: e legal sa intervii intr-un jaf?

Post by paul »

o scoti si-l somezi....atat, ca-n rest ce sa-i faci :D ala oricum e pe picior de fuga. daca il poti pune la pamant din doi pasi e ok altfel daca alergi dupa el s-ar putea sa dai peste vreun complice...
sith

Post by sith »

Crezi ca in cazul descris de tine este o stare de necesitate, se pune in pericol viata cuiva?
Daca faci uz de arma si ala este pe fuga, cu spatele, este legitima aparare?
Sfatul ar fi sa suni la 112 si atat.
Arma las-o in pace, altfel te vedem la stirile de la ora 5 si dupa ...
Owning a nice firearm and not shooting it is like being married to a supermodel and not sleeping with her.
my favorite gun
telesystems
paul

Post by paul »

sau cel mai bine strigi ''politia,stai ca trag'' ca poate arunca ala geanta, si uite asa faci o fapta buna , poate te alegi cu recompensa,mai stii? :D
Bruteforce

Post by Bruteforce »

Code: Select all

sau cel mai bine strigi ''politia,stai ca trag'' ca poate arunca ala geanta, si uite asa faci o fapta buna , poate te alegi cu recompensa,mai stii? :D
Uzurparea de calitati oficiale
1. Continutul legal
Sub aceasta denumire, potrivit art. 240 C. pen., este incriminata si folosirea fara drept a unei calitati oficiale, însotita sau urmata de îndeplinirea vreunui act legat de acea calitate
:(
Форт 12РМ ,45-калибра
tevez

Post by tevez »

Somaţia legală este: "am un pistol cu bile şi nu mi-e frică să-l folosesc!" :lol:
paul

Post by paul »

nu vrei sa stii raspunsul :D :D
vikkktor

Post by vikkktor »

se poate socoti legitima aparare interventia domniei voastre
,,Este in stare de legitima aparare acela care savarseste fapta pentru a inlatura un atac material, direct, imediat si injust, indreptat impotriva sa, impotriva altuia sau impotriva unui interes public si care pune in pericol grav persoana sau drepturile celui atacat ori interesul public. ,, ....dar nu in cazul unei genti umflate din mers :roll: :cry: cam indoielnica justetea interventiei cu mana armata...merge in schimb daca respectivul agresor are o arma, pt a justifica ulterior ca nu se cunosteau intentile de talharie si banuiai o tentativa de omor..etc...o banala talharie la modul de smulgerea posetei nu pune in ,,pericol grav persoana,, iar ,,interesul public,, decat daca doamna cu poseta detine in ea documente topsecret de interes national... :D :D ...intrebarea mea este, daca sunteti purtator de neletala, cu care probabil doriti sa interveniti, daca nu ati avea acest obiect in posesie, ati mai interveni??...
tevez

Post by tevez »

Dacă e o "treabă serioasă" e mai bine să nu te bagi, "neletala" te poate băga în căcat de tot. Să nu uităm de răposatul
Gheorghe Lâlă, care din prea multă dorinţă de-a ajuta şi-a pierdut viaţa dramatic la Braşov şi presa de căcat românească
a crezut de cuviinţă să-l facă erou da' fără diactirice "Lala" că doar e criză şi "toate alea scumpe". Majoritatea jafurilor
din ţara noastră sunt în concordanţă cu sărăcia de aici: cu un airsoft, o bilă de cauciuc din zmak, o şurubelniţă...dar
dacă ai ghinionu' să fie ăia care şi-au uitat AK-ul la locul faptei acum vreo săpt. ... ai belit-o!
Să zici că opreşti vreun ţigan sau un drogat care smulge o poşetă sau un lanţ de la gâtu' unei babe. Şi? Ce-ai rezolvat?
O să dai cu subsemnatu' până-ţi vine-a... Regula la faze din astea e să reţii cât mai multe detalii, semnalmente şi să
suni la 112. Nu pot să uit cum am avertizat-o acum mulţi ani pe una că vroiau nişte "ciori" s-o facă la buzunare, m-am
expus riscului să fiu victima unui atac din partea lor, nici "merci" n-a zis (poate era în stare de şoc), la poliţie n-a vrut
să meargă (normal, pericolul trecuse) da' oricum eu am ocolit zona Lizeanu' ani buni după faza aia. :D
7Coline

Post by 7Coline »

Cel mai bine ii faci o poza la individ sau retii trasaturile fizice si suni la 112 . Daca vrei sa fii erou poti sa il urmaresti sa vezi unde se duce cat inca esti la tel cu politia , dar de la distanta. Atata timp cat nu e viata cuiva in pericol eu zic ca mai rau faci daca faci uz de arma.
Glock 19 + XS Big Dot 24/7 Express + TLR 3

IRESPONSABIL²
by_ramm

Post by by_ramm »

Nu e numai legal, ci ai si obligatia atat civica cat si legala! Iar de dat cu subsemnatul, poti da si pentru motivul ca ai avut arma la tine si nu ai intervenit (bineanteles cu conditia ca arma sa fie detinuta legal si cu respectarea uzului de arma)
Gamo Combat R77 cu catare si inaltator
Shadow 1000+Bushnell 3-9x32
7Coline

Post by 7Coline »

by_ramm wrote:Nu e numai legal, ci ai si obligatia atat civica cat si legala! Iar de dat cu subsemnatul, poti da si pentru motivul ca ai avut arma la tine si nu ai intervenit (bineanteles cu conditia ca arma sa fie detinuta legal si cu respectarea uzului de arma)
Detaliati, preferabil cu paragrafele din lege.

IRESPONSABIL²
dak

Post by dak »

ca sa ridicam "miza" ... ce parere aveti de scenariul, in care, tu, posesor de arma, mergi pe strada, ai o servieta in mana, sau o borseta de umar, si, infractorul, se repede, iti smulge servieta/borseta si fuge...cum intervii? sau...intervii?...sau suni la 112? ...poate vii de la banca... sau te duci la banca...nu neaparat cu sume imense...dar...cu totii muncim, avem venituri...etc... chiar ii rog pe colegii cu pregatire juridica sa ne lumineze...
CZ83 9mm P.A. Rubber
Fabarm XLR composite
7Coline

Post by 7Coline »

dak wrote:ca sa ridicam "miza" ... ce parere aveti de scenariul, in care, tu, posesor de arma, mergi pe strada, ai o servieta in mana, sau o borseta de umar, si, infractorul, se repede, iti smulge servieta/borseta si fuge...cum intervii? sau...intervii?...sau suni la 112? ...poate vii de la banca... sau te duci la banca...nu neaparat cu sume imense...dar...cu totii muncim, avem venituri...etc... chiar ii rog pe colegii cu pregatire juridica sa ne lumineze...
http://www.arw.ro/forum/viewtopic.php?f ... cat#p38532

Aici ati citit ? Eu zic ca am acoperit in acel topic aceste probleme.

IRESPONSABIL²
Costumas

Post by Costumas »

tevez wrote: vreun ţigan sau un drogat :D
Indiferent de etnie, adică cum? (Mult pe lângă subiect)
Grand Power T12M 10x28T

"In viata nu sunt lucruri de care trebuie sa te temi, ci sunt lucruri pe care trebuie sa le intelegi." (Pavel Stratan)
Post Reply