Novice, caut sfaturi
Moderators: Alin C., radu.b, Administrator
Novice, caut sfaturi
Salutare,
De regula, pe forumurile pe unde mai umblu se gaseste o sectiune de genul "Coltul incepatorului" unde unii intreba si altii cu mai multa experienta raspund onest, fara publicitate aiurea. Asa ca incep eu una aici, daca este bine venita. Daca mai exista si eu nu am reusit sa o gasesc, va rog un sut in fund.
Acum, eu abia intru in lumea asta, a "bilelor", a "pistolarilor din vestul salbatic" etc.
As vrea sa stiu cat mai multe pana in momentul in care trebuie sa dau banii fie pe arma sau munitie, sau poate chiar o amarata de lavete pentru curatare s.a.m.d. Normele metodologice inca nu le-am citit din lipsa de timp, legea am citit-o. (cel putin eu asa zic)
DAR,
1. Cum este cel mai bine de intretinut arma, poate chiar si munitia?
2. Ce fel de toc, ham este cel mai folosit?
3. Cum procedati (fie dupa litera legii, fie dupa bunul plac) daca mergeti cu masina? Unde il tineti? dar daca trebuie sa opresti la benzinarie, la un magazin sa iei o apa? Sau daca sunt cu masina in deplasare prin tara si la un moment dat trebuie sa intru intr-o banca comerciala, sau poate chiar la politie?
4. Daca iesiti la o plimbare prin oras, pe jos, il mai iei cu tine? si daca da, cum il porti, in toc, ham sau intr-o geanta? si daca se hotaraste sa mergeti intr-un club sau restaurant cum procedezi?
5. sau daca pleci in vacanta cu familia, iar hotelul nu are seif, sa zicem cel putin imobilizat, ca sa nu zic omologat, atunci cum procedezi? in ipoteza ca esti la mare si vrei ca tot romanu` sa mergi la plaja.
astea sunt doar o mica parte din lucrurile pe care ar fi bine sa le stii de la altii si nu sa le descopri de unul singur, cu multe erori in proces.
Parerile voastre, invataturile noastre!
Multumesc,
Lucian
BC
De regula, pe forumurile pe unde mai umblu se gaseste o sectiune de genul "Coltul incepatorului" unde unii intreba si altii cu mai multa experienta raspund onest, fara publicitate aiurea. Asa ca incep eu una aici, daca este bine venita. Daca mai exista si eu nu am reusit sa o gasesc, va rog un sut in fund.
Acum, eu abia intru in lumea asta, a "bilelor", a "pistolarilor din vestul salbatic" etc.
As vrea sa stiu cat mai multe pana in momentul in care trebuie sa dau banii fie pe arma sau munitie, sau poate chiar o amarata de lavete pentru curatare s.a.m.d. Normele metodologice inca nu le-am citit din lipsa de timp, legea am citit-o. (cel putin eu asa zic)
DAR,
1. Cum este cel mai bine de intretinut arma, poate chiar si munitia?
3. Cum procedati (fie dupa litera legii, fie dupa bunul plac) daca mergeti cu masina? Unde il tineti? dar daca trebuie sa opresti la benzinarie, la un magazin sa iei o apa? Sau daca sunt cu masina in deplasare prin tara si la un moment dat trebuie sa intru intr-o banca comerciala, sau poate chiar la politie?
4. Daca iesiti la o plimbare prin oras, pe jos, il mai iei cu tine? si daca da, cum il porti, in toc, ham sau intr-o geanta? si daca se hotaraste sa mergeti intr-un club sau restaurant cum procedezi?
5. sau daca pleci in vacanta cu familia, iar hotelul nu are seif, sa zicem cel putin imobilizat, ca sa nu zic omologat, atunci cum procedezi? in ipoteza ca esti la mare si vrei ca tot romanu` sa mergi la plaja.
astea sunt doar o mica parte din lucrurile pe care ar fi bine sa le stii de la altii si nu sa le descopri de unul singur, cu multe erori in proces.
Parerile voastre, invataturile noastre!
Multumesc,
Lucian
BC
Grand Power T12M 10x28T
"In viata nu sunt lucruri de care trebuie sa te temi, ci sunt lucruri pe care trebuie sa le intelegi." (Pavel Stratan)
"In viata nu sunt lucruri de care trebuie sa te temi, ci sunt lucruri pe care trebuie sa le intelegi." (Pavel Stratan)
-
Safe&Sound
Re: Novice, caut sfaturi
Salutari si bine ai venit printre noi!Costumas wrote: 1. Cum este cel mai bine de intretinut arma, poate chiar si munitia?
1. Arma se intretine simplu, urmand instructiunile fabricantului si in opinia mea se curata dupa fiecare sedinta de tragere sau lunar in cazul purtarii frecvente.
Dupa ce te-ai asigurat ca arma e descarcata, o demontezi conform instructiunilor din manualul de utilizare sau dupa felul in care ti-a aratat armurierul care ti-a vandut-o, apoi o ungi bine cu un ulei pentru curatat arma, o lasi cateva minute sa actione uleiul apoi cureti bine folosind periute si carpe din bumbac, stergi apoi foarte foarte bine arma cu o carpa curata din bumbac, apoi cu un betisor cu vata in varf imbibata in ulei de arma gresezi usor mecanismul tragaciului, cel al cuiului percutor, daca arma are siguranta externa si cocos extern, greseszi si mecanismul acestora, apoi gresezi tot asa foarte usor si sinele le care culiseaza mansonul inchizator pe frame, asamblezi arma la loc cu atentie, faci cateva miscari ale mansonului si cateva percutari in gol ca sa te asiguri ca functioneaza corect si gata! Rezultatul trebuie sa fie o arma curata si fara urme de ulei vizibile in exterior. Daca arma e "plina de ulei" cum am mai vazut unele arme, la o purtare frecventa arma se va contamina cu praf si scame foarte repede iar acest fapt o poate face sa functioneze incorect la nevoie.
Incarcatorul(magazia) trebuie curatat dupa sedintele mai lungi de trageri, la fel ca arma: dezasamblare, ulei, periuta/carpa, asamblare la loc. Incarcatorul nu se greseaza.
Munitia nu se intretine in vreun fel anume se pastreaza doar, de preferat, in cutiile in care a fost achizitionata, in seif, intr-un loc uscat. Daca incaperea in care e montata cutia sau seiful de pastrare a armei si a munitiei, este o incapere cu umiditate crescuta, este recomandat ca arma si munitia sa le pui in pungi de plastic inchise ermetic in care sa fi pus in prealabil pliculete de silica gel. Asta este o recomandara de pastrare a armelor pentru zone cu umiditate foarte crescuta (peste 60-70%), in Romania nu cred ca e cazul.
2. Tocul, hamul sau borseta tactica sunt moduri de purtare a armei care tin foarte mult de obisnuinta, de preferinte personale, de tinuta vestimentara adoptata, etc iar recomandarea mea aici e sa ai cate unul din fiecare pentru ca in timp iti vor fi de folosinta toate.
3. 4. 5. In lege, asa cum ai observat probabil este reglementat portul armei in mod ascuns in toc sau ham asadar, in masina arma o porti la brau in toc sau in ham. De regula arma, cand o scoti din casa o tii asupra ta tot timpul, in mod ascuns si o declari si eventual o depui de fiecare data cand intri intr-o institutie care este pazita cu angajati MAI sau angajati ai Ministerului Jusitiei ori al Apararii (trezorerii, prefecturi, curti de justitie, unitati militare, etc).
Arma nu o iei cu tine pe stadioane, in sali de spectacol si in general in locuri aglomerate insa aceasta ultima notiune de "locuri aglomerate" nu e definita in lege asa ca ramane ca sa stabilesti dupa reguli de bun simt unde poti si unde nu poti sa porti arma. In cluburi politia si jandarmeria mai fac razii si perchezitii iar daca esti depistat intr-un astfel de loc purtand arma cu siguranta si pe buna dreptate se va considera ca ai incalcat legea purtand arma in "locuri aglomerate".
Purtatul armei in geanta mi se pare periculos pentru ca geanta poate fi furata usor iar pierderea ori furtul armei din motive imputabile tie costa scump si "se lasa" de regula cu suspendarea dreptului de a mai avea arma.
In ultimii ani eu nu am mai intalnit hotel care sa nu aiba seif in camera dar daca totusi se intampla ai varianta achizitiei unei cutii pentru pastrarea armei cu sina, pe care sa o poti lua cu tine si pe care sa o asiguri la hotel cumva cu un lant antifurt de buna calitate. Sau mai simplu, lasi arma acasa in seif si te bucuri de vacanta fara astfel de batai de cap.
Succes!
Razvan
eventual daca depozitezi arma pt mai mult timp este recomandat sa scoti cartusele din incarcator.
Multumesc de raspunsuri!
Cu cat citesc mai mult cu atat imi dau seama ca am mai multe de aflat.
Ce ma framanta cel mai tare e cum poti "ascunde" hamul sau tocul pe timp de vara cand esti mai sumar imbracat. Sau intr-un restaurant sau la o intalnire de afaceri cand trebuie sa stai jos pe scaun (astea in ipoteza ca trebuie sa mergi mult cu masina prin tara si in consecinta pistolul e indispensabil sigurantei).
Cu cat simulez in minte situatiile mele cotidiene (mers aprox 1000km pe saptamana cu masina pe santiere, sedinte de lucru, diverse intalniri) imi dau seama ca pistolul o sa imi asigure siguranta (sper eu) mai mult in casa, decat in situatiile in care intradevar simt nevoia sa il port.
(era un banc cu "prost-prost, da` hotarat!" care mi se potriveste. ma amuza hotararea mea de a merge pana la capat, chiar daca utilitatea lui se pare ca se diminueaza)
Astept un raspuns de la voi.
Cu prietenie,
Lucian
BC
Cu cat citesc mai mult cu atat imi dau seama ca am mai multe de aflat.
Ce ma framanta cel mai tare e cum poti "ascunde" hamul sau tocul pe timp de vara cand esti mai sumar imbracat. Sau intr-un restaurant sau la o intalnire de afaceri cand trebuie sa stai jos pe scaun (astea in ipoteza ca trebuie sa mergi mult cu masina prin tara si in consecinta pistolul e indispensabil sigurantei).
Cu cat simulez in minte situatiile mele cotidiene (mers aprox 1000km pe saptamana cu masina pe santiere, sedinte de lucru, diverse intalniri) imi dau seama ca pistolul o sa imi asigure siguranta (sper eu) mai mult in casa, decat in situatiile in care intradevar simt nevoia sa il port.
(era un banc cu "prost-prost, da` hotarat!" care mi se potriveste. ma amuza hotararea mea de a merge pana la capat, chiar daca utilitatea lui se pare ca se diminueaza)
Astept un raspuns de la voi.
Cu prietenie,
Lucian
BC
Grand Power T12M 10x28T
de regula porti ceva peste cureaua pantalonilor ca sa ascunda privirilor arma....alte chestii le adaptezi in functie de haine,situatii,etc. eu purtam arma tot timpul cu mine si cand intram la politie spuneam ca o am si ma lasau sa trec fara alte comentarii,la banca intram fara sa spun, niciodata sa nu lasi arma in masina,ca daca iti sparge masina si dispare arma e grav,declaratii multe,suspiciuni,etc. e mai sigur la sold sau sub brat. nu te gandi ca o sa ai motive sa o scoti vreodata......ai f multe optiuni de evitare a unui pericol,agresiuni, pana la scoaterea armei . chestia e ca daca ai pus mana pe arma va trebui sa si tragi in clipa urmatoare,asta dupa epuizarea altor metode de a evita incidentul
-
fane satar
Salut @Costumas si bine ai venit. Daca porti arma zilnic cauta sa iti iei un toc iwb(inside the waistband) sau un sob(small of back). Pe ham vara e f greu de purtat iar un toc exterior daca nu ai un tricou mai larg se vede. La intrarea in banca eu nu il declar si incerc pe cat posibil sa nu se vada. La Politie sau in alte institutii unde sunt jandami sau alte organe ale statului(exceptand polutistii cocalari-nu ii inghit) declar arma si o las la intrare. Numai bine. Va salut!
ROHM RG88
FORT 17R .45 rubber
FORT 17R .45 rubber
Deja devin mai "luminat". (abia am platit factura la e-on
)
Acum ca m-am lamurit cu intretinerea si purtatul, as merge un pic mai departe:
STiu ca uzul de arma se raporteaza la politie. Teoretic. Insa practic? Daca ma ataca un caine (adica face tot posibilul sa ma muste) pe strada si trag in el? Mai declar pe undeva? Fie ca ma vede careva sau nu. Sau daca sunt atacat de cativa baieti cu intentii vadite? Trag in ei si ei fug, atinsi sau nu de bile. Asta bineinteles, dupa ce am luat in considerare chiar si sa fug din fata lor, inainte de a scoate arma. In situatia asta ma mai duc la politie? Situatie cred ca e oarecum echivalenta cu trasul unui foc in plan vertical e suficient ca agresorii sa se sperie si sa fuga.
Va rog pareri, cugetari si poate chiar relatari. (pe cea a lui fane satar am citit-o. (unele postari cred ca de 2 ori
)
Multumesc pentru interesul aratat pana acum!
Cu prietenie,
Acum ca m-am lamurit cu intretinerea si purtatul, as merge un pic mai departe:
STiu ca uzul de arma se raporteaza la politie. Teoretic. Insa practic? Daca ma ataca un caine (adica face tot posibilul sa ma muste) pe strada si trag in el? Mai declar pe undeva? Fie ca ma vede careva sau nu. Sau daca sunt atacat de cativa baieti cu intentii vadite? Trag in ei si ei fug, atinsi sau nu de bile. Asta bineinteles, dupa ce am luat in considerare chiar si sa fug din fata lor, inainte de a scoate arma. In situatia asta ma mai duc la politie? Situatie cred ca e oarecum echivalenta cu trasul unui foc in plan vertical e suficient ca agresorii sa se sperie si sa fuga.
Va rog pareri, cugetari si poate chiar relatari. (pe cea a lui fane satar am citit-o. (unele postari cred ca de 2 ori
Multumesc pentru interesul aratat pana acum!
Cu prietenie,
Grand Power T12M 10x28T
Suni la poliţie, orice ar fi, numai dacă execuţi tragerea în poligon autorizat nu anunţi poliţia. În rest, pentru cazurile de
autoapărare...anunţi. Pentru câini e cam aiurea să te complici cu pistolul, fie el şi cu bile de cauciuc.
autoapărare...anunţi. Pentru câini e cam aiurea să te complici cu pistolul, fie el şi cu bile de cauciuc.
iti pui atat de multe intrebari ca mai bine o lasi draqu de arma si iti iei un spray lacrimogen si ai terminat cu toate supozitiile legate de folosirea armei. orice uz de arma (in situatie de autoaparare) se raporteaza politiei,asa este legea! dar cum legea poate fi interpretata,sau situatia creata te poate face sa nu consideri necesar sa suni la 112,iti asumi raspunderea folosirii armei. la 112 poate suna si agresorul,spunand ca ai tras in el fara motiv.....iti mai vede si nr de la masina....etc.
esti singurul in masura sa decizi actiunea de autoaparare in functie de starea de fapt creata!!!!
esti singurul in masura sa decizi actiunea de autoaparare in functie de starea de fapt creata!!!!
O intrebare am si eu (inca nu am ajuns ijn aceasta situatie)... daca ma ataca un caine si trag in el de la 2-5 metri cu o bila de 9mm Fort am vreo sansa sa il sperii sau mai rau il agit si sare pe mine ???
Fort 14R & Gamo Maxima RX 5.5
-
Safe&Sound
Oameni buni... haideti sa o lasam mai moale cu impuscatul cainilor pentru iar o sa incepem sa vedem pe aici postari detaliate, eventual insotite si de poze despre tot felul de vietati impuscate sau cine mai stie ce fel de teste de penetrare in tesut viu sau mort. Acum in prag de aparitie a noilor norme de aplicare a legii armelor, zau ca nu e deloc in interesul nostru ca asta sa se intample pentru ca fie ca acceptati sau nu fie ca ne place sau nu exista cate unii care ne iau foarte in serios.
Cred ca este in interesul nostru, atat personal in cazuri particulare cat si general ca si grup al pasionatilor de arme sa tratam "neletalele" ca pe arme letale si in fiecare moment in care ne vine sa impuscam un caine mai agresiv sau un grup de "atacatori cu intentii vadite" sa ne intrebam daca am mai lua in calcul posibilitatea de a trage cu arma daca in loc de bile de cauciuc am avea "plumb" in incarcator. Cat priveste scenariul cu "atacatori cu intentii vadite" propus de Costumas trebuie stiut bine faptul ca in cazul in care anchetatorii vor constata ca la momentul producerii evenimentului exista varianta retragerii prin fuga si aceasta nu a fost aleasa de catre cel ce a folosit arma, legitima aparare nu va mai fi retinuta asadar caracterul penal al faptei nu va mai fi inlaturat.
Cred ca este in interesul nostru, atat personal in cazuri particulare cat si general ca si grup al pasionatilor de arme sa tratam "neletalele" ca pe arme letale si in fiecare moment in care ne vine sa impuscam un caine mai agresiv sau un grup de "atacatori cu intentii vadite" sa ne intrebam daca am mai lua in calcul posibilitatea de a trage cu arma daca in loc de bile de cauciuc am avea "plumb" in incarcator. Cat priveste scenariul cu "atacatori cu intentii vadite" propus de Costumas trebuie stiut bine faptul ca in cazul in care anchetatorii vor constata ca la momentul producerii evenimentului exista varianta retragerii prin fuga si aceasta nu a fost aleasa de catre cel ce a folosit arma, legitima aparare nu va mai fi retinuta asadar caracterul penal al faptei nu va mai fi inlaturat.
Last edited by Safe&Sound on Sun Sep 09, 2012 2:10 pm, edited 1 time in total.
-
careundecine
Foarte urat. Nu e asa usor de determinat daca poti sa fugi, si nu e corect oricum, in Romania sunt avantajati infractorii. Pe cand si la noi niste clauze de stand your ground ?Safe&Sound wrote: Cat priveste scenariul cu "atacatori cu intentii vadite" propus de Costumas trebuie stiut bine faptul ca in cazul in care anchetatorii vor constata ca la momentul producerii evenimentului exista varianta retragerii prin fuga si aceasta nu a fost aleasa de catre cel ce a folosit arma, legitima aparare nu va mai fi retinuta asadar caracterul penal al faptei nu va mai fi inlaturat.
http://en.wikipedia.org/wiki/Stand-your-ground_law
Sunt si eu de acord cu regula asta, pe care as numi-o a bunului simt. Daca sti ca rezultatul este suprimarea agresorului - caine sau om - mai scoti arma? In functie de situatie isi raspunde fiecare, iar acelea sunt sigur situatii in care sa suni la 112, indiferent de rezultat.Safe&Sound wrote: ...
Cred ca este in interesul nostru, atat personal in cazuri particulare cat si general ca si grup al pasionatilor de arme sa tratam "neletalele" ca pe arme letale si in fiecare moment in care ne vine sa impuscam un caine mai agresiv sau un grup de "atacatori cu intentii vadite" sa ne intrebam daca am mai lua in calcul posibilitatea de a trage cu arma daca in loc de bile de cauciuc am avea "plumb" in incarcator.
...
[/u].
Cam la asta ar conduce si o adevarata cultura a armelor de foc, cultura care a fost distrusa de comunisti si care se recladeste cu greu. Cati dintre noi se identifica cu cei care scot arma (neletala) in timpul unui incident de trafic sau la bar?
Asta este si cel mai frecvent argument impotriva liberalizarii detinerii de arme de foc pe care l-am auzit si de la neaveniti dar si de la decidenti in domeniu: "iti dai seama ce ar face astia cu gloante?"
CZ 83
FORT 14R
FORT 14R
Arma neletala nu responsabilizeaza prea mult pe uni posesori . Uneori se aplica si regula "ii trag doua in cur sa-l invat minte", mai ales de catre posesorii ilegali de "neletale", care le folosesc in trafic sau in luptele dintre clanuri.
Alta este optica atunci cand ai glont ... exemplul cel mai aproape - Moldova.
Timpul a aratat ca cei care au dobandit legal o arma, chiar si neletala, sunt mult mai responsabili atunci cand e vorba de a o utiliza, fata de aia care de exemplu poarta cutitul la ei.
Alta este optica atunci cand ai glont ... exemplul cel mai aproape - Moldova.
Timpul a aratat ca cei care au dobandit legal o arma, chiar si neletala, sunt mult mai responsabili atunci cand e vorba de a o utiliza, fata de aia care de exemplu poarta cutitul la ei.
Owning a nice firearm and not shooting it is like being married to a supermodel and not sleeping with her.
my favorite gun
telesystems
my favorite gun
telesystems
marshall wrote:Sunt si eu de acord cu regula asta, pe care as numi-o a bunului simt.Safe&Sound wrote: ...
Cred ca este in interesul nostru, atat personal in cazuri particulare cat si general ca si grup al pasionatilor de arme sa tratam "neletalele" ca pe arme letale si in fiecare moment in care ne vine sa impuscam un caine mai agresiv sau un grup de "atacatori cu intentii vadite" sa ne intrebam daca am mai lua in calcul posibilitatea de a trage cu arma daca in loc de bile de cauciuc am avea "plumb" in incarcator.
...
[/u].
Foarte bine punctat!
Multumesc tutror! Iar daca mai sunt informatii care ar putea ajuta un novice intotdeauna sunt bine-venite.
Pe curand,
Grand Power T12M 10x28T