Vreau să descriu un posibil scenariu în care un posesor legal al unui pistol de autoapărare pe bilă (cu permis, cazier curat, fără probleme fizice și psihice) se află într-o anumită situație delicată(pe care o voi descrie în continuare)
Mă interesează părerile dvs. privind situația respectivă(practic și dpdv al legii).
Deasemeni și alți membrii al forumului pot posta sitații ipotetice(posibile) pt. dezbatere, pot fi chiar și sitații reale prin care au trecut unii dintre noi.
Sper să fie folositor, așteptăm și sprijinul celor cu pregătire juridică.
SITUAȚIE 1
Respectivul circulă singur pe jos în drum spre locul de muncă, într-o anumită zonă(spațiu public nu privat) este atacat de o haită de câini periculoși (așa cum s-a mai întâmplat de nenumărate ori când oamnei și copii au fost uciși în astfel de situații)
- În situația în care viața sau integritatea lui fizice sunt puse în pericol poate face uz de arma neletală deținută legal ?
- Dacă rănește unul sau mai mulți câini, în acțiunea de autoapărare, este necesar să declare acest incident la cea mai apropiată unitate de poliție ?
- Este necesar să declare nr. cartușelor trase, să ducă tuburile goale etc ?
SITUAȚII IPOTETICE
Moderators: Alin C., radu.b, Administrator
-
Safe&Sound
Re: SITUAȚII IPOTETICE
Daca zona nu e aglomerata poti folosi legal arma dupa care ai obligatia sa suni si sa anunti la politie ca si de ce ai tras cu pistolul. Daca mai ai si ghinionul sa fii vazut de vreun "iubitor de animale" care sa anunte politia sau cine-stie-cum naiba sa se afle si pe la "profesionistii in stiri" de pe la noi, pai atunci ai cam pus-o. De aceea cred ca e mai simplu cu o piatra, un bat ori un spray contra cainilor agresivi. Am aflat si de niste dispozitive electronice care inlatura cainii agresivi dar nu stiu cat sunt de eficiente pentru ca nu am testat.
Eu imi plimb cainii la diverse ore prin parcul de langa casa si seara deseori am fost atacat de haitele de maidanezi al caror teritoriu l-am "incalcat" impreuna cu micuta mea haita. intotdeauna am reusit sa ii inlatur fara probleme aruncand spre ei cu vreo piatra sau bat sau cine site ce obiect am mai gasit prin preajma.
Desi am arma mereu la mine nu m-am gandit niciodata sa trag spre cainii agresivi, o piatra sau un bat aruncat sau tinut in mana si "vanturat" spre respectivii maidanezi, a fost suficient.
Gandesc ca e de preferat sa folosesti arma si sa treci prin toate problemele generate de folosirea armei atunci cand esti atacat fara scapare de "javre" bipede.
Eu imi plimb cainii la diverse ore prin parcul de langa casa si seara deseori am fost atacat de haitele de maidanezi al caror teritoriu l-am "incalcat" impreuna cu micuta mea haita. intotdeauna am reusit sa ii inlatur fara probleme aruncand spre ei cu vreo piatra sau bat sau cine site ce obiect am mai gasit prin preajma.
Desi am arma mereu la mine nu m-am gandit niciodata sa trag spre cainii agresivi, o piatra sau un bat aruncat sau tinut in mana si "vanturat" spre respectivii maidanezi, a fost suficient.
Gandesc ca e de preferat sa folosesti arma si sa treci prin toate problemele generate de folosirea armei atunci cand esti atacat fara scapare de "javre" bipede.
Ai avut noroc.
Sunt sitații când te poți întâlni cu câini (unii chiar de luptă special dresați să atace),care sunt lăsați cu bună știință liberi(poarta uitată dechisă) și bântuie în vecinătatea unor viloaie/case/depozite la marginea unor drumuri, liziere de pădure etc, iar aceștia reacționează cu totul altfel decât maidanezii/comunitarii(cu toate că am avut acum 2 ani pe stradă un comunitar f. mare și rău/parșiv(nu lătra=ataca din senin după ce se apropia suficient de mult) care a băgat în spital 6 persoane în câteva luni.)
Mulți încercau cum zici tu să dea cu pietre, bețe însă el mai rău se întărâta și ataca năpraznic sărind la gât.
Acționa pe o distanță de +/- 50 m față de locul unde cineva âi servea mâncarea în stradă.
Sunt sitații când te poți întâlni cu câini (unii chiar de luptă special dresați să atace),care sunt lăsați cu bună știință liberi(poarta uitată dechisă) și bântuie în vecinătatea unor viloaie/case/depozite la marginea unor drumuri, liziere de pădure etc, iar aceștia reacționează cu totul altfel decât maidanezii/comunitarii(cu toate că am avut acum 2 ani pe stradă un comunitar f. mare și rău/parșiv(nu lătra=ataca din senin după ce se apropia suficient de mult) care a băgat în spital 6 persoane în câteva luni.)
Mulți încercau cum zici tu să dea cu pietre, bețe însă el mai rău se întărâta și ataca năpraznic sărind la gât.
Acționa pe o distanță de +/- 50 m față de locul unde cineva âi servea mâncarea în stradă.
Subscriu la ce a spus Safe&Sound, cu mentiunea ca poti sa folosesti arma si in cazul in care este lume prin preajma, numai sa nu fie om langa om, ca atunci nu mai ai voie sa tragi. Oricum , daca sare un caine la tine, nu cred ca o sa fie aglomerat in jurul tau, iar pe o distanta de maxim 10 m chiar nu te mai intereseaza, atat timp cat te afli intr-o situatie de necesitate. Bineinteles, te vei asigura ca arma nu v-a fi indreptata mai departe de 1-2 m de javra si il impusti in secunda 2 cand este gata sa te inhate, nu dupa ce a infipt coltii! Apoi anunti politia, ca un cetatean onest si corect si urmezi instructiunile de la 112( probabil ca ti se v-a spune sa nu parasesti zona pana la venirea Politiei).Si ca sa te bazezi pe ceva, rogi pe cineva din zona, care a vazut faza, sa ramana putin sa te ajute cu o declaratie!Safe&Sound wrote:Daca zona nu e aglomerata poti folosi legal arma dupa care ai obligatia sa suni si sa anunti la politie ca si de ce ai tras cu pistolul. Daca mai ai si ghinionul sa fii vazut de vreun "iubitor de animale" care sa anunte politia sau cine-stie-cum naiba sa se afle si pe la "profesionistii in stiri" de pe la noi, pai atunci ai cam pus-o. De aceea cred ca e mai simplu cu o piatra, un bat ori un spray contra cainilor agresivi. Am aflat si de niste dispozitive electronice care inlatura cainii agresivi dar nu stiu cat sunt de eficiente pentru ca nu am testat.
Fort 12 R, 9mm Rubber
Weapon of Ukraine
Weapon of Ukraine
Sa nu uitam ca traim in RO si aproape nimeni nu se pune martor pentru tine la uz de arma fie ca e vorba de situatia canina sau oricare alta. Daca esti insotit de cineva cunoscut, problema e cu totul alta...Adrian_is wrote:...Si ca sa te bazezi pe ceva, rogi pe cineva din zona, care a vazut faza, sa ramana putin sa te ajute cu o declaratie!
Fort 10 R, 9 mm Rubber
Weapon of Ukraine
Weapon of Ukraine
Totdeauna trebuie sa fii insotit de un prieten, mai ales daca te-ai aparat de caini cu 2 picioareGrunwald wrote:Sa nu uitam ca traim in RO si aproape nimeni nu se pune martor pentru tine la uz de arma fie ca e vorba de situatia canina sau oricare alta. Daca esti insotit de cineva cunoscut, problema e cu totul alta...Adrian_is wrote:...Si ca sa te bazezi pe ceva, rogi pe cineva din zona, care a vazut faza, sa ramana putin sa te ajute cu o declaratie!
CZ 83
FORT 14R
FORT 14R