Pistol cu glont

Intrebari cu caracter general despre armele si accesoriile folosite pentru autoaparare.

Moderators: Alin C., radu.b, Administrator

dandana

Re: Pistol cu glont

Post by dandana »

intr-o alta postare am spus ca de cind am pistol sunt foarte calm si linistit. Inainte saream imediat, acum plec, ma fac ca nu aud, etc. Ai dreptate nu are rost sa intram in polemici. Nu se compara plumbul cu cauciucul. Idea este sa nu ai nevoie de el niciodata.
Nimeni nu este in mod fundamental rautacios. Exista o logica in spatele fiecarui comportament. Scopul esential al activitatii umane este obtinerea starii de fericire, dar exista oameni care nu stiu ce tip de comportament le-ar fi mai folositor.
bozo

Post by bozo »

Ca arma de serviciu niciodata nu iti vei putea folosii arma personala, este interzis de lege, iar pentru autoaparare de multe ori nu o sa ai conditiile necesare folosirii armei letale, pentru ca pui in pericol oameni nevinovati.

Eu iti secomand sa iti iei Sigma, si daca vei dorii vreodata mai mult il poti vinde si lua altul. Prea mult nu vei pierde la bani. Cauta apoi munitie cu capsa moale, sa fii sigur pe el, testeaza mai multe marci de munitie sa nu ai surprize.
BARTHY 2

Post by BARTHY 2 »

bozo wrote:Ca arma de serviciu niciodata nu iti vei putea folosii arma personala, este interzis de lege, iar pentru autoaparare de multe ori nu o sa ai conditiile necesare folosirii armei letale, pentru ca pui in pericol oameni nevinovati....
Pot sa intreb si eu care este legea respectiva ? Multumesc anticipat pentru raspuns.
Rhöm RG88 cal. 10x22T (steel barrel ) ; Carpaţi cal. 9mm PAK
Image
“feci sed iure feci"

Încrede-te în Dumnezeu şi ţine-ţi praful de puşcă la adăpost de umezeală (Oliver Cromwell)
bozo

Post by bozo »

nu am la indemana, o sa le caut si sa o pun aici.

politia are dispozitie IGPR, jandarmeria Regulament, iar firmele private se doteaza cu armament in urma unui plan, care stabileste exact ce arme se vor folosii, acestea putand fi cumparate sau inchiriate, deci si aici excludem arma personala a angajatului...

dar in acelas timp, in caz de legitima aparare poti sa o folosesti, deoarece se inlatura caracterul penal al faptei.
BARTHY 2

Post by BARTHY 2 »

Pai cu firmele de paza este clar ca nu au voie cu armele personale la serviciu ( negru pe alb in 295 ), jandarmii au voie si cu cele de acasa :
L550/2004 wrote:Art. 38
(1)Personalul militar din Jandarmeria Română poate deţine, purta şi folosi armamentul, muniţia şi mijloacele din dotare, în condiţiile legii.
(2)Personalul prevăzut la alin. (1) are dreptul să poarte permanent asupra sa armamentul din dotare sau achiziţionat personal, cu muniţia aferentă, în
condiţiile legii.
iar politistii raman tot la latitudinea sefului ca in legea politiei nu zice nimic de treaba asta. tot regulamentul intern primeaza. era altceva la serviciu un 9x19 sau un 40 S&W.
Image
“feci sed iure feci"

Încrede-te în Dumnezeu şi ţine-ţi praful de puşcă la adăpost de umezeală (Oliver Cromwell)
bozo

Post by bozo »

si la politisti zice la fel, ca "are dreptul să poarte permanent asupra sa armamentul din dotare sau achiziţionat personal".

dar de aici pana la a purta arma personala si a o folosii in timpul serviciului e diferenta...Iti spun sigur ca e ca mine, ca noi am incercat zadarnic sa folosim armele personale, pentru siguranta noastra.

nu am nimic cu Carpatiul, dar sa tragi cu munitie fabricata in anii 80, si intr-o stare jalnica, pot sa ii scot proiectilul cu mana goala din camasa.
Puteau macar sa ne lase sa cumparam cartuse noi.
BARTHY 2

Post by BARTHY 2 »

bozo wrote:si la politisti zice la fel, ca "are dreptul să poarte permanent asupra sa armamentul din dotare sau achiziţionat personal".

dar de aici pana la a purta arma personala si a o folosii in timpul serviciului e diferenta...Iti spun sigur ca e ca mine, ca noi am incercat zadarnic sa folosim armele personale, pentru siguranta noastra.

nu am nimic cu Carpatiul, dar sa tragi cu munitie fabricata in anii 80, si intr-o stare jalnica, pot sa ii scot proiectilul cu mana goala din camasa.
Puteau macar sa ne lase sa cumparam cartuse noi.
Am rasucit pe toate partile legea politiei si nu am gasit nimic referitor la asta. Teoretic ar trebui sa puteti insa cum am zis mai inainte, ramaneti la mana sefilor care sunt cum sunt.
Image
“feci sed iure feci"

tevez

Post by tevez »

Paznicii de la firmele private, agenţi de pază cum sunt denumiţi pompos, nu au dreptul de-a purta arma personală
la serviciu, după cu spune legea:
Art. 81 - Interzicerea portului altor arme pe durata indeplinirii atributiunilor de serviciu
Persoanelor angajate in cadrul societatilor specializate de paza, care sunt dotate cu arme, le este interzis ca, pe durata
indeplinirii atributiunilor de serviciu, sa poarte asupra lor alte arme in afara de arma de serviciu.

În rest nu sunt prevederi explicite, dar atitudini şi idei fixe destule. Depinde de şefi. Normal ar fi să se poată.
http://www.politisti.ro/topic/76-folosi ... -serviciu/
bozo

Post by bozo »

BARTHY 2 wrote:Am rasucit pe toate partile legea politiei si nu am gasit nimic referitor la asta. Teoretic ar trebui sa puteti insa cum am zis mai inainte, ramaneti la mana sefilor care sunt cum sunt.
[/quote]

LEGE Nr. 360 din 6 iunie 2002
privind Statutul poliţistului

ART. 28
l) portul permanent al armamentului din dotare sau achiziţionat personal, în condiţiile legii;

tot ca la jandarmi... si conditiile legii sunt dispozitii MAI, IGPR, etc, care reglementeaza exact cu ce armament iesi in teren , cu ce si cate cartuse, si asa mai departe
BARTHY 2

Post by BARTHY 2 »

bozo wrote:
BARTHY 2 wrote:Am rasucit pe toate partile legea politiei si nu am gasit nimic referitor la asta. Teoretic ar trebui sa puteti insa cum am zis mai inainte, ramaneti la mana sefilor care sunt cum sunt.
LEGE Nr. 360 din 6 iunie 2002
privind Statutul poliţistului

ART. 28
l) portul permanent al armamentului din dotare sau achiziţionat personal, în condiţiile legii;

tot ca la jandarmi... si conditiile legii sunt dispozitii MAI, IGPR, etc, care reglementeaza exact cu ce armament iesi in teren , cu ce si cate cartuse, si asa mai departe
Da, am rasfoit si statutul pe care initial nu ma uitasem, dar sincer, nu gasesc nicaieri ca va este interzis portul armelor personale in timpul serviciului. Iar faptul ca afirmi ca dispozitiile MAI si IGPR sunt conditii ale legii este o eroare. O dispozitie de ministru sau inspector sef nu primeaza in fata unei legi, este un act normativ cu rang inferior. Acele dispozitii trebuiesc date in conformitate cu prevederile legale si nu contrar.
vezi de ce spun eu ca in politie primeaza dorinta sefului ? Daca nu ma crezi hai sa intrebam si un jurist. Ce ar insemna portul armamentului de catre politist in conditiile legii ? Care lege in primul rand ? L 218 si L 360 caci la voi nu se aplica L295. Si care ar fi conditiile legii ? Pai dupa L 218 , art 31 pana la 40. Cam asta ar fi .
Deci, legea nu interzice in mod expres portul armei personale dar nici nu prevede undeva ca seful tau este obligat sa te lase cu ea si atunci daca pentru el nu exista o obligatie legala, in virtutea prerogativelor acordate de functie iti ordona sa nu o folosesti la serviciu. De ce ? Pentru ca asa a mostenit si el de la sefii lui si cunoscand ca legea este interpretabila, dupa cum ai afirmat si tu, el se teme ca permitand aceasta procedura noua sa nu cumva sa fie certat de sefii lui si sa-si piarda scaunul. Si garantez ca si tu daca vei ajunge si chiar iti doresc, chestor, vei avea sanse de 90% sa procedezi la fel. Pentru ca asemenea aspecte sunt tratate din inertie ca niste traditii; ca romanul de rand : si-a batut tata muierea si copiii, o fac si eu ca asa s-a pomenit din batrani.

Daca o lege, act normativ emis de parlament spune ca ai dreptul, iar dispozitia MAI prevede contrariul, atunci acea dispozitie este nula de drept. Doar daca legea respectiva nu prevede pierderea acelui drept in anumite circumstante precum si autoritatea indrituita sa ti-l suprime.
Cred ca v-ar trebui niste juristi mai buni la sindicat si intensificarea muncii sindicale pentru respectarea drepturilor voastre.

Nu mi-o lua in nume de rau, e doar o discutie pe marginea unor acte normative.
Image
“feci sed iure feci"

bozo

Post by bozo »

nu am ce sa iti iau in nume de rau, tot ce spui tu este adevarat.
dar sa te lupti cu un sistem intreg e greu.
la noi toate legile sunt interpretabile si lasa loc de intors... spune un lucru clar legea, si se da o dispozitie care o contrazice...

si intradevar daca am avea sange in instalatie am putea sa ne folosim drepturile legale, dar din pacate suntem atat de putini cei care avem incat nu putem schimba mai nimic.

Timpul si nevoile le rezolva pe toate, insa pentru asta trebuie sa moara cativa politisti probabil, sau poate persoanele pe care trebuie sa le protejeze.
BARTHY 2

Post by BARTHY 2 »

Politisti au murit destui la datorie si poate vor mai muri, caci in viziunea ălora de sus sunt cantitate neglijabila. Chiar aseara am vazut un film pe tema asta si mi-am amintit cum mi-am consumat niste ani.
Nu timpul rezova problemele ci oamenii prin atitudinea si actiunile lor. Daca tinem capul intre umeri si asteptam sa ne rezolve timpul problemele, nu vom avea ce sa lasam mostenire pentru viitor.
Ne place sa fim comozi si consevatori ca sa nu zic lasi si sa ne traim clipa. Dar de schimbat cava, ne cam temem, incercam in permanenta sa-i lasam pe altii in locul nostru.
Eu am fost, sa zicem, mai idealist si mai nebun dar nu-mi pare rau ca am renuntat la cizma si centura caci acum exista PROLEX, DIAMANT, SNPPC. Principalul e sa stiti voi ce sa faceti cu ele.
Image
“feci sed iure feci"

dcrist

Post by dcrist »

Una si mai interesanta, la uzina unde lucram, prin 2006 ne-au pus sa semnam o fituica in care se specifica sa nu folosim arma de serviciu pentru apararea propriei persoane, am semnat-o, insotita de multe urari de ,,bine" la adresa mintii luminate care a produs-o si luna urmatoare au dat pe spate cind m-au vazut cu 2 arme, una de serviciu si a 2 personala pentru apararea subsemnatului, dupa un timp au inceput si altii sa isi cumpere arme personale cu glont. :mrgreen:
Opreste-ti vizitatorii nepoftiti! Ramai calm si lasa-i reci....pe urma suna la 112;)
dias

Post by dias »

aurorauno wrote:La partea cu arma personala mai dificil,am auzit cazuri dar rare...succes! :wink: Oricum merita banii!
Avand in vedere pistolul Model 1974 (Carpati) pe care-l avem in dotare (de altfel surprinzator de bun ca precizie la 25 m) care de la prima vedere pare mai inofensiv decat un zamac pe cauciuc (asta apropo de efectul preventiv al armei), cred ca se manifesta mai multa deschidere cu privire la armele personale, mai ales ca statul nu face niciun efort financiar aici!
Post Reply