Teste cu CZ 83
Moderators: Alin C., radu.b, Administrator
Re: Teste cu CZ 83
Observati ca la pistoalele CZ, la toate modelele asazis de serviciu, gen police, tactical, phantom, BD si celelalte avand un D in denumire, parghia de siguranta (in poza este orientata spre inapoi) nu asigura propriuzis cocosul sau sistemul de declansare. Prin manevrarea ei se detensioneaza arcul cocosului aducandu-l intr-o pozitie neutra, pe pozitia "half cock", adica pe pozitia in care poate fi actionat prin simpla apasare a tragaciului in DA. Se considera ca in pozitia asta, arma este relativ sigura cu cartus in camera dar in acelasi timp gata de tragere. Cand am spus ca nu ma incred in siguranta lui 83, m-am referit strict la modelul acesta, datorita unor elemente de proiectare pe care le consider deficitare. De fapt 83 este si unul din modelele mai vechi si a fost ales pentru modificare pe cartuse cu cauciuc datorita dimensiunilor relativ mici.
Oricum, recomandarea de a nu purta arma cu cartus in camera o consider cel mai bun mecanism de siguranta.
Cand circuli intr-o zona intens circulata, aglomerata, probabilitatea sa fi atacat prin surprindere este relativ mica, si oricum in aceste locuri uzul de arma este interzis. Zonele cu potential de periculozitate sunt cele marginase, necirculate, eventual necunoscute in care nu cred ca este vre-o problema sa stai cu cartus pe teava, iar aici pericolul unor raniri datorate declansarii accidentale este la fel de nesemnificativ.
Oricum, recomandarea de a nu purta arma cu cartus in camera o consider cel mai bun mecanism de siguranta.
Cand circuli intr-o zona intens circulata, aglomerata, probabilitatea sa fi atacat prin surprindere este relativ mica, si oricum in aceste locuri uzul de arma este interzis. Zonele cu potential de periculozitate sunt cele marginase, necirculate, eventual necunoscute in care nu cred ca este vre-o problema sa stai cu cartus pe teava, iar aici pericolul unor raniri datorate declansarii accidentale este la fel de nesemnificativ.
Parerile personale au marea calitate ca nimeni nu este obligat sa tina cont de ele.
-
Safe&Sound
As zice ca e foarte important ca purtatorul de arma de autoaparare sa se obisnuiasca cu o practica unitara in ceea ce priveste purtarea armei cu sau fara cartus "pe teava". Consider ca in conditiile de stress major generat de iminenta unui atac, simplitatea trebuie sa primeze, cu cat e nevoie de mai putine rationamente cu atat e mai sigur pentru cel pus in situatia sa se apere sa reactioneze corect. Nu cred ca e indicat ca in acele momente sa iti mai raspunzi si la astfel de intrebari: "... am sau n-am "pe teava"? ...e nevoie sa armez sau nu?"
Principala deosebire dintre armele cu proiectile de cauciuc si cele cu munitie de razboi este destinatia acestora. Armele cu munitie de razboi sunt destinate atacului, deci unei actiuni ce presupune pregatire, premeditare, asadar tragatorul are timp sa se pregateasca, sa armeze.
Cred ca situatiile de legitima aparare in care ar fi legala folosirea unei arme de autoaparare sunt situatii spontane in care fiecare fractiune de secunda este importanta si in care nu mai este timp de nici un fel de pregatire consider asadar ca este esential pentru o arma de autoaparare sa poata fi purtata in siguranta cu cartus in camera. Daca CZ83 are probleme la acest capitol, ma bucur ca am avut alta optiune.
Principala deosebire dintre armele cu proiectile de cauciuc si cele cu munitie de razboi este destinatia acestora. Armele cu munitie de razboi sunt destinate atacului, deci unei actiuni ce presupune pregatire, premeditare, asadar tragatorul are timp sa se pregateasca, sa armeze.
Cred ca situatiile de legitima aparare in care ar fi legala folosirea unei arme de autoaparare sunt situatii spontane in care fiecare fractiune de secunda este importanta si in care nu mai este timp de nici un fel de pregatire consider asadar ca este esential pentru o arma de autoaparare sa poata fi purtata in siguranta cu cartus in camera. Daca CZ83 are probleme la acest capitol, ma bucur ca am avut alta optiune.
Foarte bine punctat, Bill! Peronal nu sunt pentru a purta pistolul cu cartus pe teava, chiar si asigurat. Frecventarea unor zone marginase, si cu un potential crescut de periculozitate ar impune o masura de siguranta in plus, prin armarea pistolului si asigurarea acestuia totusi.
Fort 12 R, 9mm Rubber
Weapon of Ukraine
Weapon of Ukraine
-
nedumeritu
Chestia asta cu "frecventarea unor zone marginase" incepe sa devina un leitmotiv.
O sintagma de-a dreptul aiurea.
Ce se fac oamenii care stau ... margine de targ?
Aia sunt paria, sunt marginasi?!
as zice mai degraba "zone rau famate", asa s-ar potrivi mai bine.
Ce vina au oamenii care nu au bani sa-si ia apartemente de lux pe Victoriei, prin
zona "Odeon - CCA"?
Iar zonele alea "rau famate" cum le-am botezat eu adhoc, si alea trebuie uneori
traversate sau accesate din varii motive.
Aici intervine libertatea nou constientizata de unii, prost inteleasa de altii, de a te
AUTOAPARA.
In mod normal, conform unei legi imuabile, hazardul, in zilele noastre sansa de a fi agresat
este destul de uniform repartizata mai in toate zonele unui oras in curs de modernizare salbatica,
asa cum sunt mai toate orasele noastre. Iar "harta foamei" pare si ea sa se uniformizeze.
Atunci agresivitatea mediului social, in curs de uniformizare si el, impune ca cei ce si-au luat legal
arme pentru autoaparare sa isi ia TOATE masurile ce se impun.
Tehnicile si detaliile ce le dezbateti aici tin strict de obisnuinta purtatorului si de capacitatile sale de reactie.
Fiecare isi alege stilul, in functie de asta ar fi bine sa isi aleaga si arma ce i se potriveste.
O sintagma de-a dreptul aiurea.
Ce se fac oamenii care stau ... margine de targ?
Aia sunt paria, sunt marginasi?!
as zice mai degraba "zone rau famate", asa s-ar potrivi mai bine.
Ce vina au oamenii care nu au bani sa-si ia apartemente de lux pe Victoriei, prin
zona "Odeon - CCA"?
Iar zonele alea "rau famate" cum le-am botezat eu adhoc, si alea trebuie uneori
traversate sau accesate din varii motive.
Aici intervine libertatea nou constientizata de unii, prost inteleasa de altii, de a te
AUTOAPARA.
In mod normal, conform unei legi imuabile, hazardul, in zilele noastre sansa de a fi agresat
este destul de uniform repartizata mai in toate zonele unui oras in curs de modernizare salbatica,
asa cum sunt mai toate orasele noastre. Iar "harta foamei" pare si ea sa se uniformizeze.
Atunci agresivitatea mediului social, in curs de uniformizare si el, impune ca cei ce si-au luat legal
arme pentru autoaparare sa isi ia TOATE masurile ce se impun.
Tehnicile si detaliile ce le dezbateti aici tin strict de obisnuinta purtatorului si de capacitatile sale de reactie.
Fiecare isi alege stilul, in functie de asta ar fi bine sa isi aleaga si arma ce i se potriveste.
Cu stima.
Dan Zaharia
"Se pare că nimic nu supără mai tare decât opiniile altora."
Somebody Else
Dan Zaharia
Somebody Else
Cartusul pe teava e cea mai mare porcarie. Siguranta aia este ceva manual care poate oricand sa se mute la orice miscare gresita si atunci sa te tii. Sa va trageti voi o bila de la 1 cm distanta in picior sa vedem daca dupa mai mergeti normal. Din punctul meu de vedere nici o siguranta nu este sigura decat faptul ca nu ai cartus pe teava. Pana si mecanismele de tip Colt 1911 cu siguranta pe crosa se pot strica! Dar sigur la noi pe strada umbla teroristi cu bombe de gat si atunci scoti repede pistolul din buzunar si nu iti este mai usor sa tragi odata de manson ci sa cauti repede sa vezi daca este asigurat sau nu. Sa fim seriosi! 
Cz 83 9mm Rubber - Proud Owner
-
Safe&Sound
Ai perfecta dreptate! Si eu am observat la un CZ83 ca siguranta aia se misca nepermis de usor. Cred ca solutia ar fi un holster bine facut care sa acopere bine parghia sigurantei.jordan_23 wrote:Cartusul pe teava e cea mai mare porcarie. Siguranta aia este ceva manual care poate oricand sa se mute la orice miscare gresita si atunci sa te tii. Sa va trageti voi o bila de la 1 cm distanta in picior sa vedem daca dupa mai mergeti normal.
Imi pare rau ca expresia "zone marginase" a avut darul de a inflama spirite. Prin zone marginase am vrut sa definesc zonele mai putin circulate, mai putin aglomerate. Poate trebuia sa fac referire si la aleile dintre blocuri, ganguri, parcuri, parcari pustii, zone industriale, zone slab iluminate si de ce nu, cartiere rezidentiale, etc.
Parerile personale au marea calitate ca nimeni nu este obligat sa tina cont de ele.
CZ 83 are o siguranta automata, care sta pusa tot timpul cat tragaciul nu e apasat.E o piesa care se interpune intre cocos si percutor. Se poate introduce cartusul pe teava, si se dezarmeaza cocosul tinandu-l cu mana.Arma e asigurata automat, se poate incepe tragerea in DA sau, armand manual cocosul si apoi SA. Siguranta manuala se pune doar atunci cand se intrerupe tragerea, de exemplu, in poligon, sau din alte cauze, iar pistolul ramane armat.jordan_23 wrote:Cartusul pe teava e cea mai mare porcarie. Siguranta aia este ceva manual care poate oricand sa se mute la orice miscare gresita si atunci sa te tii. Sa va trageti voi o bila de la 1 cm distanta in picior sa vedem daca dupa mai mergeti normal. Din punctul meu de vedere nici o siguranta nu este sigura decat faptul ca nu ai cartus pe teava. Pana si mecanismele de tip Colt 1911 cu siguranta pe crosa se pot strica! Dar sigur la noi pe strada umbla teroristi cu bombe de gat si atunci scoti repede pistolul din buzunar si nu iti este mai usor sa tragi odata de manson ci sa cauti repede sa vezi daca este asigurat sau nu. Sa fim seriosi!
Atunci cand vei fi pus in situatia de a-ti preda arma, sa stii ca a venit ceasul sa pui mana pe ea!
am tras cu CZ-ul meu cu munitie Libra, totul merge struna, impecabil, zgomot, putere, bila musca bine din zid la 5 metri, dar...........nu prea nimeresc tinta. La inceput am zis ca de....poate nu am mina si ochiul format, dar vad ca nu se mai formeaza, cu toate ca in armata eram in plutonul de elita al celor care trag bine.
Deci ...vin cu intrebarea pentru cei experimentati....ce se intimpla? ce sfaturi imi puteti da vizavi de alta munitie care sa mearga bine, sa fie puternica si......sa si ajunga la tinta
Deci ...vin cu intrebarea pentru cei experimentati....ce se intimpla? ce sfaturi imi puteti da vizavi de alta munitie care sa mearga bine, sa fie puternica si......sa si ajunga la tinta
Nimeni nu este in mod fundamental rautacios. Exista o logica in spatele fiecarui comportament. Scopul esential al activitatii umane este obtinerea starii de fericire, dar exista oameni care nu stiu ce tip de comportament le-ar fi mai folositor.
-
nedumeritu
Sfaturi o sa iti dam cu totii, problema este care va fi valoarea lor.dandana wrote:am tras cu CZ-ul meu cu munitie Libra, totul merge struna, impecabil, zgomot, putere, bila musca bine din zid la 5 metri, dar...........nu prea nimeresc tinta. La inceput am zis ca de....poate nu am mina si ochiul format, dar vad ca nu se mai formeaza, cu toate ca in armata eram in plutonul de elita al celor care trag bine.
Poti incerca sa schimbi munitia si sa tragi cu mai multe tipuri de munitie de pe piata si
intr-un final, sa "iti faci mana" cu cea care va da rezultatele ce le doresti.
De altfel este simplu, este o ecuatie foaorte simpla in care exista cateva constante:
- tu - ca proprietar al armei
- arma - ca tip si model
De partea cealalta variabila: munitie.
Asta este tot ce poti schimba.
Si pe urma in timp, te poti obisnui cu comportamentul armei si sa ajungi la un maxim
din punct de vedere al preciziei.
Cu stima.
Dan Zaharia
Somebody Else
Dan Zaharia
Somebody Else
S-a vorbit si para-vorbit de munitie. Vezi topicul http://www.arw.ro/forum/viewtopic.php?f=10&t=2410 . Sper sa te lamuresti cumva pentru ca si eu sunt posesor de CZ 83.
Succes!
Cz 83 9mm Rubber - Proud Owner
merci "jordan" cred ca am inteles:
Libra - la putere
Ozckursan - la precizie
sper sa aibe la magazin
am sa le testez pe amindoua si vad daca concluzia trasa este corecta
Libra - la putere
Ozckursan - la precizie
sper sa aibe la magazin
am sa le testez pe amindoua si vad daca concluzia trasa este corecta
Nimeni nu este in mod fundamental rautacios. Exista o logica in spatele fiecarui comportament. Scopul esential al activitatii umane este obtinerea starii de fericire, dar exista oameni care nu stiu ce tip de comportament le-ar fi mai folositor.
Buna ziua, sunt nou pe forum. Am cumparat de la Arrow un CZ83 si munitia recomandata, Libra. Nu comentez
pretul, doar sunt neplacut surprins de ce ati scris pe forum referitor la acest subiect. De la primele
focuri, pistolul meu nu a functionat bine, unul din 3-4 cartuse ramanand blocat in camera cartusului ( am
tras vreo 30 de cartuse). La examinarea tuburilor, am constatat o umflatura in peretele lateral al tubului,
care corespunde cred eu gaurii practicate in camera. Din acest motiv, tubul ramane blocat. Azi am fost la
poligonul UTI unde am testat munitia turceasca Ozkursan si munitia Snail CZ. Munitia turceasca are precizie
foarte buna, am tras relativ grupat chiar la 10 m, dar trebuie reincarcat dupa fiecare foc. Mi-au pus un
arc mai slab la pistol, a mers putin mai bine dar nu perfect- slide-ul ramane blocat in spate si pentru a
reincarca trebuie impins cu degetul. Cu munitia Snail nu am avut probleme, la 10 m am nimerit 4 cartuse din
6 si nici un tub nu a ramas blocat. Am tras cam putine cartuse Snail pentru o evaluare eficienta, dar nu am putut
momentan mai mult. Stie cineva ce rol are acea gaura practicata in camera cartusului ? Eu cred ca e o
greseala de fabricatie si daca mai sunt si altii care au avut aceasta problema, ar trebui sa cerem
explicatii producatorului. Unele probleme ale acestui pistol pot fi vizionate si pe Youtube, cautare CZ83.
Atasez cateva imagini ale cartuselor deformate.
pretul, doar sunt neplacut surprins de ce ati scris pe forum referitor la acest subiect. De la primele
focuri, pistolul meu nu a functionat bine, unul din 3-4 cartuse ramanand blocat in camera cartusului ( am
tras vreo 30 de cartuse). La examinarea tuburilor, am constatat o umflatura in peretele lateral al tubului,
care corespunde cred eu gaurii practicate in camera. Din acest motiv, tubul ramane blocat. Azi am fost la
poligonul UTI unde am testat munitia turceasca Ozkursan si munitia Snail CZ. Munitia turceasca are precizie
foarte buna, am tras relativ grupat chiar la 10 m, dar trebuie reincarcat dupa fiecare foc. Mi-au pus un
arc mai slab la pistol, a mers putin mai bine dar nu perfect- slide-ul ramane blocat in spate si pentru a
reincarca trebuie impins cu degetul. Cu munitia Snail nu am avut probleme, la 10 m am nimerit 4 cartuse din
6 si nici un tub nu a ramas blocat. Am tras cam putine cartuse Snail pentru o evaluare eficienta, dar nu am putut
momentan mai mult. Stie cineva ce rol are acea gaura practicata in camera cartusului ? Eu cred ca e o
greseala de fabricatie si daca mai sunt si altii care au avut aceasta problema, ar trebui sa cerem
explicatii producatorului. Unele probleme ale acestui pistol pot fi vizionate si pe Youtube, cautare CZ83.
Atasez cateva imagini ale cartuselor deformate.
- Attachments
-
- tuburi.jpg (226.28 KiB) Viewed 5009 times
Nu stiu ce sa spun despre sesizarea ta. Si eu am CZ si folosesc Libraas. Nu am aceste probleme si a functionat impecabil de la primul foc. Stiu ca aceasta munitie nu are precizie, dar e foarte puternica, este munitia recomandata de producator. As incerca si alta dar ARW nu are decit aceasta marca la mine in "provincie".
Vizavi de gaura eu asa am inteles din ce am mai citit pe net....ca este facuta ca sa nu poti trage cu glont. Cica (repet asta am inteles eu) poti sa bagi glont dar din cauza ecelei gauri se pierde puterea de aruncare a glontului.
Vizavi de gaura eu asa am inteles din ce am mai citit pe net....ca este facuta ca sa nu poti trage cu glont. Cica (repet asta am inteles eu) poti sa bagi glont dar din cauza ecelei gauri se pierde puterea de aruncare a glontului.