Buna ziua,
Am cateva intrebari in legatura cu regimul legal al armelor albe. Din cate am vazut in legislatie, ele au fost incluse in legea privind regimul armelor si munitiilor:
„21. arma albă – acel obiect sau dispozitiv ce poate pune în
pericol sănătatea sau integritatea corporală a persoanelor prin lovire,
tăiere, împungere, cum ar fi: baionete, săbii, spade, florete, pumnale,
cuţite, şişuri, boxuri, castete, arbalete, arcuri, bâte, măciuci şi bastoane
telescopice;” - legea 417 / 2007
In ce categorie sunt incluse armele albe, a armelor letale sau neletale? Cum se poate obtine dreptul de port al acestora si care sunt procedurile necesare?
Va multumesc,
JAsp
Legislatie arme albe
Moderators: Alin C., radu.b, Administrator
salut !
inca odata parlamentarii de kko ai romaniei sa fac de bacanie; au modificat legea pt. a introduce o definitie a armei albe si o descriere a armei albe cu lama, unde din lene au uitat sa stabileasca daca acele conditii trebuiesc indeplinite cumulativ sau nu.
criterii".
avand in vedere ca nu s-au mai adaugat si alte prevederi in lege cu referire la armele albe singura regula de urmat in cazul lor este tot cea stabilita prin Legea 61/1991 modificata si republicata care, zice asa :
in rest pot cumpara 1000 de sabii, sulite, iatagane si alte asemenea si sa le insir pe pereti in casa. asa nu imi zice nimeni nimc.
numai bine la toata lumea
inca odata parlamentarii de kko ai romaniei sa fac de bacanie; au modificat legea pt. a introduce o definitie a armei albe si o descriere a armei albe cu lama, unde din lene au uitat sa stabileasca daca acele conditii trebuiesc indeplinite cumulativ sau nu.
aici ramane loc de interpretare in cazul taisului simplu sau dublu; adica daca ma prinde pe mine cu un cutit > 15 cm ma leaga iar daca-l prinde pe iovan nu-l leaga ca, vezi doamne, e mai mare de 15 cm dar nu are 2 taisuri. daca aceasta modificare a legii ar fi fost tratata cu seriozitate paragraful 8. ar fi sunat asa : "arme albe cu lamă – armă care îndeplineşte cumulativ următoarele3. La punctul IV, după poziţia 7 se introduce o nouă poziţie,
poziţia 8, cu următorul cuprins:
„8. arme albe cu lamă – armă care îndeplineşte următoarele
criterii:
a) lama este fie solidară cu mânerul, fie echipată cu un sistem ce
îi permite să facă corp comun cu mânerul său;
b) are tăiş dublu pe toată lungimea sa;
c) lungimea este mai mare de 15 cm;
d) lăţimea este mai mare sau egală cu 0,4 cm;
e) are un mâner prevăzut cu gardă.”
criterii".
avand in vedere ca nu s-au mai adaugat si alte prevederi in lege cu referire la armele albe singura regula de urmat in cazul lor este tot cea stabilita prin Legea 61/1991 modificata si republicata care, zice asa :
si ca sa intelegem ce inseamna "port cu drept" sau "fara drept" sa luam un caz : sunt sportiv legitimat la un club de arte martiale; mi-am cumparat o sabie care o folosesc la antrenament si vreau sa o duc la club; o pun in husa ca pe undita si pot merge linistit cu ea pe strada; daca sunt oprit de politie si gasit cu ea la mine arat buletinul si legitimatia de sportiv si am scapat; dar daca port o sabie langa scaunul masinii ca sa o flutur deasupra capului la semafor cand ma supara alt participant la trafic aia inseamna fara drept.Art. 1 indice 1. - Constituie infractiune si se pedepseste cu închisoarea de la 3 luni la 2 ani sau cu amenda, daca fapta nu constituie o infractiune mai grava, urmatoarele fapte:
1). portul, fara drept, în locurile si împrejurarile în care s-ar putea primejdui viata sau integritatea corporala a persoanelor ori s-ar putea tulbura ordinea si linistea publica, a cutitului, pumnalului, sisului, boxului, castetului ori a altor asemenea obiecte fabricate sau confectionate anume pentru taiere, împungere sau lovire, precum si folosirea în asemenea locuri sau împrejurari a armelor cu aer comprimat sau cu gaze comprimate, a obiectelor confectionate pe baza de amestecuri pirotehnice ori a dispozitivelor pentru socuri electrice;
in rest pot cumpara 1000 de sabii, sulite, iatagane si alte asemenea si sa le insir pe pereti in casa. asa nu imi zice nimeni nimc.
numai bine la toata lumea
sau porti frumos in masina una bucata satar, una sau 2 bucati cutit bucatarie plus cateva mai mici-tot de bucatarie- si zici ca le duci la ascutit... pt nevasta
iar cutitele de macelar sunt pt unchiu gicu de la tara, ca vrei sa ii faci o surpriza ca ai auzit ca vrea sa se faca macelar profesionist
daca te prinde ca le-ai si folosit... atunci e mai tragic. sau nu,... depinde "cine esti dumneata domnule/doamna X si ce ai facut in ultimii 5 ani!?!"
iar cutitele de macelar sunt pt unchiu gicu de la tara, ca vrei sa ii faci o surpriza ca ai auzit ca vrea sa se faca macelar profesionist
daca te prinde ca le-ai si folosit... atunci e mai tragic. sau nu,... depinde "cine esti dumneata domnule/doamna X si ce ai facut in ultimii 5 ani!?!"
Mai tare e faptul ca in categoria "orice obiect creat pentru a taia sau a impunge" intra si ace de cusut, unghiere, etc
Nu cunosc sa existe nicio prevedere despre cum sa poti fi autorizat sa porti arma alba. Singura precizare este ca vanatorii pot purta, numai la vanatoare, cutit.
Am cumparat recent de afara niste baionete (mai vechi si mai noi) si, inafara de ochii mari ai celor de la vama (au sosit prin posta) n-am avut nevoie de niciun fel de aprobare pentru a le ridica.
Nu cunosc sa existe nicio prevedere despre cum sa poti fi autorizat sa porti arma alba. Singura precizare este ca vanatorii pot purta, numai la vanatoare, cutit.
Am cumparat recent de afara niste baionete (mai vechi si mai noi) si, inafara de ochii mari ai celor de la vama (au sosit prin posta) n-am avut nevoie de niciun fel de aprobare pentru a le ridica.
violiv wrote:Mai tare e faptul ca in categoria "orice obiect creat pentru a taia sau a impunge" intra si ace de cusut, unghiere.
Apropo de ace de cusut am vazut un documentar foarte interesant dintr o puscarie thailandeza in care un detinut a infipt un ac de cusut in ochiul unui gardian
AmUn
Multumesc pentru raspuns! Deci, concluzia e ca modificarea legii prin introducerea definitiei armelor albe nu are absolut nici un efect? Atunci care e scopul pentru care a fost facuta?
Din cate am citit in legea privind regimul armelor si munitiilor, art. 2, titlul 2, pct. 3, e o definitie:
"3. arme şi muniţii neletale – arme şi muniţii
destinate pentru un scop utilitar sau pentru agrement,
confecţionate astfel încât, prin utilizarea lor, să nu se
cauzeze moartea persoanelor;"
Daca o arma alba e "confecţionata astfel încât, prin utilizarea lor, să nu se
cauzeze moartea persoanelor", de exemplu un baston, etc., nu se incadreaza in definitia de mai sus?
"fabricate sau confectionate anume pentru taiere, împungere sau lovire"
O surubenita nu e fabricata pentru taiere / impungere / lovire, e fabricata pentru desurubare
Un lant solid nu e fabricat anume pentru actiunile de mai sus, ci pentru legare.
s.a.m.d
Din cate am citit in legea privind regimul armelor si munitiilor, art. 2, titlul 2, pct. 3, e o definitie:
"3. arme şi muniţii neletale – arme şi muniţii
destinate pentru un scop utilitar sau pentru agrement,
confecţionate astfel încât, prin utilizarea lor, să nu se
cauzeze moartea persoanelor;"
Daca o arma alba e "confecţionata astfel încât, prin utilizarea lor, să nu se
cauzeze moartea persoanelor", de exemplu un baston, etc., nu se incadreaza in definitia de mai sus?
Armele albe sunt definite in Legea 61/1991 modificata si republicata ca fiind:DaBears wrote:parerea mea e ca nu poti defini armele albe, aproape orice obiect poate fi o arma alba
ex: o surubelnita, un lucru comun,banal, care se afla in toate gospodariile
"fabricate sau confectionate anume pentru taiere, împungere sau lovire"
O surubenita nu e fabricata pentru taiere / impungere / lovire, e fabricata pentru desurubare
Un lant solid nu e fabricat anume pentru actiunile de mai sus, ci pentru legare.
s.a.m.d