Nelamurire munitie la neletale

Intrebari cu caracter general despre armele si accesoriile folosite pentru autoaparare.

Moderators: Alin C., radu.b, Administrator

radu99
Posts: 16
Joined: Thu Oct 23, 2014 11:52 pm
Location: Arad

Re: Nelamurire munitie la neletale

Post by radu99 »

Eu port arma in borseta.Cand am facut cursul de arme si munitii eram deja posesor legal de arma neletala.In timpul cursului am platit si o sedinta de tragere(singura) cu Fort-ul.Nu vreti sa stiti ce teorie m-ia tinut instructorul cand a vazut ca port arma cu incarcatorul si munitie in ea.Bineinteles fara cartus pe teava si asigurata.De atunci port arma fara incarcator in ea,borseta fiind prevazuta cu loc pentru incarcator.Voi cum purtati arma?
Fort 12RM
Grand Power T12M
sith
Posts: 576
Joined: Tue Nov 09, 2010 10:11 am

Re: Nelamurire munitie la neletale

Post by sith »

Sincer eu sunt curios ce ti-a zis instructorul ala... El in mod normal ar trebui sa educe cursanti despre ce inseamna o arma, siguranta in folosire, modul legal de utilizare, etc.
Motivul pentru care porti o arma in mod legal, este propria protectie. Daca o porti facuta bucati, mai bine o lasi acasa, in seif.
O arma de aparare se poarta legal in holster, cu incarcator in ea, fara cartus pe teava.
Owning a nice firearm and not shooting it is like being married to a supermodel and not sleeping with her.
my favorite gun
telesystems
tevez
Posts: 2088
Joined: Fri Oct 31, 2008 2:36 pm

Re: Nelamurire munitie la neletale

Post by tevez »

Arma de apărare se poartă numai în seif. :lol:
Safe&Sound
Posts: 405
Joined: Sat Nov 22, 2008 4:16 am
Location: Bucuresti

Re: Nelamurire munitie la neletale

Post by Safe&Sound »

radu99 wrote:Eu port arma in borseta.Cand am facut cursul de arme si munitii eram deja posesor legal de arma neletala.In timpul cursului am platit si o sedinta de tragere(singura) cu Fort-ul.Nu vreti sa stiti ce teorie m-ia tinut instructorul cand a vazut ca port arma cu incarcatorul si munitie in ea.Bineinteles fara cartus pe teava si asigurata.De atunci port arma fara incarcator in ea,borseta fiind prevazuta cu loc pentru incarcator.Voi cum purtati arma?
Observ ca dumneata esti posesor/purtator de "neletala" de vreo doi ani si nu pot sa nu te intreb cum se face ca in tot timpul asta nu ai reusit sa citesti ce te intereseaza in legea armelor (295/2004 actualizata)?
Daca ai fi citit macar partile din lege in care sunt descrise conditiile de port, pastrare si folosire pentru arma pe care o detii, era suficient sa nu mai fie nevoie sa asculti la tot felul de "pietoni pe cer" care se cred instructori in poligonul de tir.

Pe scurt, ce ti-a spus asa zisul instructor in poligon, sunt prostii.
In legea la care fac refereire mai sus si in normele ei de aplicare (OG130/2005), scrie clar ca armele destinate autoapararii (bile de cauciuc sau gaze iritant lacrimogene) se pastreaza la domiciliul declarat in permis, in seif/cutie metalica cu munitia inchisa intr-un compartiment separat in interiorul seifului.
In cazul portului, arma se poarta asupra posesorului, IN TOC, NU IN BORSETA, asigurata si cu incarcatorul introdus in crosa.
Autoapararea este in marea majoritatea a cazurilor un act spontan ce necesita viteza de reactie. Portul armei de autoaparare in borseta cu incarcatorul separat este si ilegal si de-a dreptul caraghios. Sunt curios cum procedeaza un posesor care poarta arma astfel intr-o situatie reala de autoaparare.

Armele scurte destinate tirului sportiv, cele din categoria B7 din Anexa1 a Legii 295, se transporta la poligon in borseta/husa/cutie cu munitia separat ce poate fi transportata in incarcatoare neintroduse in crosa. Revolverele din aceeasi categorie se transporta la fel, cu butoiasul gol.
radu99
Posts: 16
Joined: Thu Oct 23, 2014 11:52 pm
Location: Arad

Re: Nelamurire munitie la neletale

Post by radu99 »

Am citit legea de cateva ori.Este borseta speciala prevazuta cu toc in interior pentru pistol si separat pentru incarcator.Nu am gasit in legea(295/2004 actualizata)cum ca tocul trebuie sa fie pe centura,existand o varietate mare de tocuri chiar si pentru glezna. La fel nu am gasit nici o referire la portul incarcatorului in crosa.Ce am inteles in cazul portului este ca arma trebuie sa se afle in permanenta asupra detinatorului legal, asigurata sa nu fie armata introdusa in toc si ascunsa vederii.Si eu consider o aberatie sa porti incarcatorul separat,dar daca asa am fost "instruit" ce sa mai zic.Mai interesant este ca instructorul nu a zis nimic de borseta,doar de portul incarcatorului in arma.Din curiozitate o sa ma interesez la SAESP din Arad sa vad ce zic si ei.
Fort 12RM
Grand Power T12M
tevez
Posts: 2088
Joined: Fri Oct 31, 2008 2:36 pm

Re: Nelamurire munitie la neletale

Post by tevez »

Pe mine odată m-a instruit un domn jăndar să mă duc să las pistolu' la maşină. :shock:
Sunt mulţi instructori care exagerează, inventând reguli şi legi, am auzit oameni serioşi spunând cât se poate de serios că nu
ai voie cu arme cu a.c. decât în poligon. Sigur, nici oriunde nu poţi să tragi cu ea, dar poţi trage altundeva decât în poligon,
luând măsurile de siguranţă. Şi exemplele ar putea continua.
Sunt borsete care au special destinat un compartiment pentru pistol. Mie alea care se pun la burtă, gen "borseta de bijniţar",
mi se par regulamentare, cele mai "poşetă", aşa, nu ştiu dacă se încadrează. Cred că legiuitorul a vrut să evite situaţiile de
arme uitate, pierdute, etc. odată cu bagajele, servietele şi alte man-purse.
sith
Posts: 576
Joined: Tue Nov 09, 2010 10:11 am

Re: Nelamurire munitie la neletale

Post by sith »

intreaba instructorul ala cum ar face el ... :lol: :lol: :lol:
Scenariile alea sunt pentru arme adevarate, nu pentru pliciuri cu aspect de arma ...
In afara de efectul psihologic la vederea armei, tu n-o sa-i provoci decat niste vanatai, asta daca ajungi sa-l folosesti
Raspunderea legala pentru folosire arma letala/neletala este insa aceeasi in tara asta.
https://www.youtube.com/watch?v=2fjMpn7JCJ0
Owning a nice firearm and not shooting it is like being married to a supermodel and not sleeping with her.
my favorite gun
telesystems
Artoisss
Posts: 8
Joined: Fri May 31, 2013 9:59 pm

Re: Nelamurire munitie la neletale

Post by Artoisss »

Buna seara.
Vreau sa va rog sa ma ajutati sa lamurim conditiile portului de arma neletala, reglementat prin legea 295/2004 cu completarile aduse de legea 319/2015, completari publicate in M.O. 929 din 15/12/2015.
Asadar, se modifica numarul de cartuse pe care detinatorul armei le poate avea, de la 100 la 25, dupa cum spune articolul 27:" La articolul 66, alineatul (2) se modifică şi va avea următorul cuprins:

"(2) Posesorii armelor neletale cu destinaţia de autoapărare pot procura şi deţine maximum 25 de cartuşe pentru o singură armă."


Simplu, clar si fara loc de interpretare.

In schimb nu am gasit niciunde in lege reglementarea cu privire la numarul de cartuse permise la portul armei neletale. Cred ca modificarea articolului 42, despre care se spune asa:
" 13. Articolul 42 se modifică şi va avea următorul cuprins:

"Procurarea muniţiei de către titularii dreptului de deţinere, respectiv de port şi folosire a armelor letale"
, se refera foarte clar doar la armele letale. Mai mult, in acest articol, legea face referire la posesorii de arme de paza si aparare: (3) Persoanele care deţin arme de apărare şi pază pot purta asupra lor, în afara domiciliului sau reşedinţei înscrise în permisul de armă, cel mult 12 cartuşe.


De asemenea, in art. 2 alin III punctele 2 si 3 definesc cele doua categorii de arme, adica arme de aparare si paza-arme de foc scurte, si arme de autoaparare-arme neletale scurte.
Prin urmare, cred ca din punct de vedere legal, posesorul de arma neletala poate purta la el mai mult de 12 cartuse.
Va rog sa ma ajutati cu o parere referitoare la ceea ce am scris mai sus. T12-le meu imi pare prea usor cu 3 cartuse lasate in cutie. :)
Va multumesc.
Rudy
Posts: 413
Joined: Sat Dec 06, 2008 4:30 pm
Location: Navetist prin sudul tarii

Re: Nelamurire munitie la neletale

Post by Rudy »

Citez dintr-o citație proaspăt sosita...

"Având in vedere modificările aduse ART.66 din legea 295/2004 privind regimul armelor si munițiilor (nr de boabe pe care le puteți deține) va rugam sa va prezentați la bla bla bla (România pe dreapta) având asupra Dvs permisul pt a fi efectuate in el modificările respective.."

:shock: cu greu ma abțin , in a face câteva comentarii acide pe text. Am preferat doar sa descui ( după 1 an de zile de la neutilizare am rămas surprins ca încă mai funcționează broasca) cutia aia de tabla in care-mi țin pocnitorile . Am răsuflat ușurat: sunt in legalitate de 2 ori.. Adică am doar treișpe biluțe , fără alea din nădragi, din cele 25 permise.
Umilitor si degradant totodata.Rusine..

M-a duc sa beau o cana de zeama de lămâie , ca sa-mi taie greața.
Rifle Hatsan AT44W-10, cal 5,5 + luneta 3-9x40 optima
Rifle Hatsan Torpedo 155 cal, 5,5 + luneta 3-9x40 buschnell
Revolver Alfa Proj 4" boublegum. 9x22
Gamo Maxima, s-a ratacit in beciurile unui armurier, .
Rudy
Posts: 413
Joined: Sat Dec 06, 2008 4:30 pm
Location: Navetist prin sudul tarii

Re: Nelamurire munitie la neletale

Post by Rudy »

Pentru a nu mai deschide topic nou, adaug in acesta:
Referitor la cei care folosesc: munitie neletala, intr-o arma neletala : :mrgreen: atentie :

Vineri am fost in poligon pentru a efectua tragerea la care ne obliga legea, pentru a nu ne pierde indemanarea, in folosinta ponitorilor si NU am fost lasat sa trag cu arma mea, pe motiv ca ar avea bile de cauciuc, iar poligonul nu este autorizat sa efectueze actiuni de acest gen. Autorizatii nu si-au mai luat, intrucat arma de autoaparare, citez "nu este arma de tir "(din cele spuse de cei de acolo, carora nu am nimic in a le reprosa). De parca mitralierele pe care le aveau pe acolo sau pistoalele ar fi fost arme de tir , bleah. Adica ak47, este arma de tir si pot trage cu ea in poligon iar revolverul meu cu guma nu e de tir ???

Am incercat sa gasesc logica si mi-a dat cu zecimale.

Inteleg ca pentru a folosi o arma in poligon ea trebuie sa intruneasca anumite conditii. Cum ar fi : calibru, proiectil pentrant, incendiar, aruncatoare de flacari, bombe atomice, sau nucleare, bazuci, tancuri sau aruncatoare de obuze. Dar sa nu fi lasat sa tragi cu gume in poligon::: :shock:
Si nu din considerente economice, intrucat plateam, dar NU. Nu aveti dreptul de a mai folosi arma cu proiectil de cauciuc in poligoane. Dealtfel mi s-a explicat ca asociatia, poligonarilor nu si-a mai reinnoit autorizatiile. Oare de ce ? Li s-a soptit ceva de catre cineva ? :lol: :lol:
Rifle Hatsan AT44W-10, cal 5,5 + luneta 3-9x40 optima
Rifle Hatsan Torpedo 155 cal, 5,5 + luneta 3-9x40 buschnell
Revolver Alfa Proj 4" boublegum. 9x22
Gamo Maxima, s-a ratacit in beciurile unui armurier, .
Post Reply