Imbecilul ar fi putut sa-l amendeze cu maximum prevazut pentru tulburarea linistii publice conform legii 61, sper sa ia maximum de pedeapsa, daca ar fi trebuit sa traga intr-un infractor inarmat sigur ar fi sters-o cu gratie, sper sa ia maximul de pedeapsa, pacat ca la noi sa abrogat pedeapsa cu moartea pentru cei ca el.BARTHY 2 wrote:"Colegii săi din poliţie au stabilit că arma a fost folosită ilegal, în afara orelor de program şi că omul legii ar fi trebuit să tragă un foc de avertisment, nu să îl împuşte pe respectivul bărbat"
comentati voi , ca pe mine ma bufneste rasul ! pentru ce sa tragi foc de avertisment ? ca e muzica tare? la mintea lor mai cumperi o caruta de lemne si iesi din iarna.
asta e efectul legii armelor din Romania
Moderators: Alin C., radu.b, Administrator
Re: asta e efectul legii armelor din Romania
Opreste-ti vizitatorii nepoftiti! Ramai calm si lasa-i reci....pe urma suna la 112;)
Atunci cand vei fi pus in situatia de a-ti preda arma, sa stii ca a venit ceasul sa pui mana pe ea!
-
catalin_suzeanu
Pacat ca adevarul adevarat n-o sa iasa niciodata la iveala...BARTHY 2 wrote:"Colegii săi din poliţie au stabilit că arma a fost folosită ilegal, în afara orelor de program şi că omul legii ar fi trebuit să tragă un foc de avertisment, nu să îl împuşte pe respectivul bărbat"
comentati voi , ca pe mine ma bufneste rasul ! pentru ce sa tragi foc de avertisment ? ca e muzica tare? la mintea lor mai cumperi o caruta de lemne si iesi din iarna.
E greu sa faci o radiografie a cazului insa, daca privesti "printre randuri" ai sa vezi o malaca cu ceafa groasa si tatuat pe "bicepsii umflati si bronzati" (fie-i tarana usoara) care sta cu muzica la maxim (indivizi ca el trec printre squarurile statiilor de tramvai cu telefonul la ureche, aruncand in scarba o privire catre "capul de creta" ce-ntoarce spatele facandu-se ca nu l-a vazut)...
De partea cealalata a baricadei se afla un politist cu statura pricajita, ochelari de vedere, ce aduce mai mult a soarece de biblioteca decat a om al legii...Nesimtirea defunctului coroborata cu frustrarile expolitistului, au condus la situatia prezentata de mass-media...
Iertata-mi fie interventia...nu incerc nici sa-l culpabilizez pe defunct si nici sa-l apar pe expolitist...
Primul trebuie sa fie lasat sa se odihneasca (in ciuda zvonurilor ce-i pun la indoiala probitatea de cetatean cinstit si onorabil) iar al doilea trebuie sa plateasca pentru fapta pe care nu o pot tolera pentru ca maine pot sa devin EU tinta unui astfel de frustrat si asta pe vreun motiv cat se poate de pueril: "mi-a dat cu flash-ul ca am vrut eu sa ma dau smeker ca trec pe rosu fara girofar...si l-am impuscat" (probabil ca asta ar spune un individ ca el)...
Cu respect,
Cata
Pistol "BUL M-5 Ultra-X" cal.9mm (cartus cu glont)-2009
Pistol "Glock G26" cal.9mm (cartus CQT-teflon)-2007
Revolver "Reck Cobra" cal.380 knall (cartus cu gaz)-1996 (perioada cand bila era interzisa)
Pistol "Glock G26" cal.9mm (cartus CQT-teflon)-2007
Revolver "Reck Cobra" cal.380 knall (cartus cu gaz)-1996 (perioada cand bila era interzisa)
-
USEMstudent
Republica Moldova este unica tara din CSI in care cetatenii pot procura si purta arme letale 
-
nedumeritu
Asta multumita dlui col. Macovei, Directorul Directiei de Securitate Publica din MAI de la CHisinau.USEMstudent wrote:Republica Moldova este unica tara din CSI in care cetatenii pot procura si purta arme letale
A fost la studii in State si a venit cu modelul legii, l-a explicat, l-a sustinut cu argumente pertinente si legislativul l-a aprobat
ca atare.
Iar sintezele arata scaderea ana de an a infractionalitatii criminale cu mana armata.
Model de urmat. Daca functiona la nebunii aia din Queens sau alte locuri rau famate, de ce nu ar merge si in alte parti?
Cu stima.
Dan Zaharia
"Se pare că nimic nu supără mai tare decât opiniile altora."
Somebody Else
Dan Zaharia
"Se pare că nimic nu supără mai tare decât opiniile altora."
Somebody Else
Din punctul acesta de vedere în Republica Moldova este un regim cu mult mai democratic decât în ţări ce se cred
buricul pământului. La noi se caută modele musai în vest şi se aplică fără să se ţină seama de particularităţile de
aici.
Oricât le-ai povesti militanţilor anti-arme despre modele de succes ca al Moldovei nu-i vei convinge în veci. Cred
că ăsta e cel mai grav efect al legii armelor din România: isteria anti-arme, militanţii care susţin orbeşte politica
anti-arme. Atâţia ani de interdicţie şi prezentările greşite ale evenimentelor în presă i-au făcut pe mulţi să creadă
că armele sunt ceva rău şi că interzicerea lor scade infracţionalitatea, un lucru complet greşit.
Dar problema e că ei sunt mulţi, iar cei care vor un regim normal al armelor în România sunt puţini şi dezbinaţi, ca
dovadă numărul mic de cetăţeni care au semnat petiţiile cu cereri de bun simţ ale organizaţiilor deţinătorilor de
arme. Asociaţiile de protecţie a animalelor, religiile de tot felul şi alte organizaţii de tot felul în schimb sunt foarte
puternice, am văzut oameni care adunau semnături pentru ca să NU se facă metrou în Dr. Taberei fiindca se taie
câţiva copaci. Incredibil dar lumea semna în draci, unii fără să citească.
Nu văd prea curând şi la noi o minte luminată ca dl. Macovei care să aducă o schimbare în bine, doar miniştrii
care vor capital politic prin decizii proaste dar preentate ca măsuri pentru siguranţa populaţiei.
Interesant: http://www.vinatorul.ro/public/forum/vi ... =30&t=6105
buricul pământului. La noi se caută modele musai în vest şi se aplică fără să se ţină seama de particularităţile de
aici.
Oricât le-ai povesti militanţilor anti-arme despre modele de succes ca al Moldovei nu-i vei convinge în veci. Cred
că ăsta e cel mai grav efect al legii armelor din România: isteria anti-arme, militanţii care susţin orbeşte politica
anti-arme. Atâţia ani de interdicţie şi prezentările greşite ale evenimentelor în presă i-au făcut pe mulţi să creadă
că armele sunt ceva rău şi că interzicerea lor scade infracţionalitatea, un lucru complet greşit.
Dar problema e că ei sunt mulţi, iar cei care vor un regim normal al armelor în România sunt puţini şi dezbinaţi, ca
dovadă numărul mic de cetăţeni care au semnat petiţiile cu cereri de bun simţ ale organizaţiilor deţinătorilor de
arme. Asociaţiile de protecţie a animalelor, religiile de tot felul şi alte organizaţii de tot felul în schimb sunt foarte
puternice, am văzut oameni care adunau semnături pentru ca să NU se facă metrou în Dr. Taberei fiindca se taie
câţiva copaci. Incredibil dar lumea semna în draci, unii fără să citească.
Nu văd prea curând şi la noi o minte luminată ca dl. Macovei care să aducă o schimbare în bine, doar miniştrii
care vor capital politic prin decizii proaste dar preentate ca măsuri pentru siguranţa populaţiei.
Interesant: http://www.vinatorul.ro/public/forum/vi ... =30&t=6105
-
USEMstudent
nu va faceti griji, posibi cu timpul si la voi in RO vor face schimbari in legislatie cu privire la arme, eu cred ca asemenea drept ar trebui sa fie unul constitutional si nu unul accesoriu 
pentru-ca daca tu ai arma intro tara, unde o buna parte din cetateni avind arme letale, cam nu ti-a incerca sa faci vreo infractiune
Adika statul dind friu ca cetatenii sasi procure arme letale frineaza consolidarea lumii criminale, e ca un fel de balanta daca vreti
insa in folosul societatii civile si ordinii publice
pentru-ca daca tu ai arma intro tara, unde o buna parte din cetateni avind arme letale, cam nu ti-a incerca sa faci vreo infractiune
Să te audă Cel de sus şi cei de sus dar eu nu prea cred. La noi se prevăd schimbări în rău pentru cetăţeanul coinstit,
de bună-credinţă şi favorizante pentru infractori. Poate în viitorul ceva mai îndepărtat.
de bună-credinţă şi favorizante pentru infractori. Poate în viitorul ceva mai îndepărtat.
-
USEMstudent
important ca factorul primordial care a facut ca in RM sa fie asa o legislatia cu privire la arme de perfecta as spune, ca erau citeva zeci de mii de persoane care detineau arme letale ilegal, numai la mine pe strada unde locuiam erau citeva ak 47, si chiar grenade de pe timpul razboiului din Transnistria, doar cu punerea in functiune acestei legi sa accelerat procesul de predare benevola a armelor letale detinute ilegal, si liberarea de raspundere penala,
si oamenii au inceput sa si inregestrizeze legal deja armele care intrau in categoria armelor care se permit pe teritoriul RM,, adika legea asta nu a facut decit sa legalizeze realitatile care exista in RM, aici avem multi arme, ( tatal meu detine 5 tipuri de arme letale de exemplu
) insa nu avem cazuri de omucideri in masa ca in SUA de exemplu 
adika la noi se observa ca persista cultura de port si de pastrare a armelor
succes tuturora
si oamenii au inceput sa si inregestrizeze legal deja armele care intrau in categoria armelor care se permit pe teritoriul RM,, adika legea asta nu a facut decit sa legalizeze realitatile care exista in RM, aici avem multi arme, ( tatal meu detine 5 tipuri de arme letale de exemplu
adika la noi se observa ca persista cultura de port si de pastrare a armelor
succes tuturora
Interesant paradox.
Seful politiei din RM, fosta tara din URSS, sudiaza in SUA si implementeaza legile
democratice de acolo in tara sa, care este inca o tara comunista,
iar la noi in RO, tara ce se considera libera si democrata, sefii politiei sunt aceiasi comunisti
cu inalte studii staliniste si comuniste, care propun si initiaza numai legi dictatoriale,
restrictive si nedemocratice, gandite cu acea unica circumvolutiune facuta de cozorocul
caschetei de militian.
Traiasca comunismul!
Stalin si poporul rus "libertate" ne-au adus!
Seful politiei din RM, fosta tara din URSS, sudiaza in SUA si implementeaza legile
democratice de acolo in tara sa, care este inca o tara comunista,
iar la noi in RO, tara ce se considera libera si democrata, sefii politiei sunt aceiasi comunisti
cu inalte studii staliniste si comuniste, care propun si initiaza numai legi dictatoriale,
restrictive si nedemocratice, gandite cu acea unica circumvolutiune facuta de cozorocul
caschetei de militian.
Traiasca comunismul!
Stalin si poporul rus "libertate" ne-au adus!
BSA HORNET RIFLE .22 ,BSA DeerHunter 3-9x32
NORICA MARVIC GOLD .25 ,Norconia 3-9x40
WALTHER CP88 .177
WALTHER PP 10x22T
WALTHER CP88 .177
WALTHER PP 10x22T
Nici o sansa, suntem condusi de niste idiotiUSEMstudent wrote:nu va faceti griji, posibi cu timpul si la voi in RO vor face schimbari in legislatie cu privire la arme, eu cred ca asemenea drept ar trebui sa fie unul constitutional si nu unul accesoriu
pentru-ca daca tu ai arma intro tara, unde o buna parte din cetateni avind arme letale, cam nu ti-a incerca sa faci vreo infractiuneAdika statul dind friu ca cetatenii sasi procure arme letale frineaza consolidarea lumii criminale, e ca un fel de balanta daca vreti
Opreste-ti vizitatorii nepoftiti! Ramai calm si lasa-i reci....pe urma suna la 112;)
Idioti, dar multi, si uniti.
De ce parlamentarii au voie sa poarte pistol de aparare cu glont, iar doctorii sau avocatii sau agentii de vanzari, etc nu.
Principiul de baza al democratiei: "Toti oamenii sunt egali."
Principiul de baza al democratiei in Romania: "Unii sunt mai egali decat ceilalti."
De ce parlamentarii au voie sa poarte pistol de aparare cu glont, iar doctorii sau avocatii sau agentii de vanzari, etc nu.
Principiul de baza al democratiei: "Toti oamenii sunt egali."
Principiul de baza al democratiei in Romania: "Unii sunt mai egali decat ceilalti."
BSA HORNET RIFLE .22 ,BSA DeerHunter 3-9x32
WALTHER CP88 .177
WALTHER PP 10x22T
WALTHER CP88 .177
WALTHER PP 10x22T
Carora eu pot sa le spun doar atat :dcrist wrote:Nici o sansa, suntem condusi de niste idiotiUSEMstudent wrote:nu va faceti griji, posibi cu timpul si la voi in RO vor face schimbari in legislatie cu privire la arme, eu cred ca asemenea drept ar trebui sa fie unul constitutional si nu unul accesoriu
pentru-ca daca tu ai arma intro tara, unde o buna parte din cetateni avind arme letale, cam nu ti-a incerca sa faci vreo infractiuneAdika statul dind friu ca cetatenii sasi procure arme letale frineaza consolidarea lumii criminale, e ca un fel de balanta daca vreti
De-ar fi sa-i luam pe toti la rand,
Si actualii dar si fostii,
Cei mai destepti de pe Pamant
Au fost intotdeauna....PROSTII.
Nu te ruga la ursitoare
Sa-ti faca-n viata ta vreun rost,
Mai bine urla-n gura mare:
Iubite Doamne, fa-ma....PROST!
De ce sa tragi ca la galera,
Sa-nveti atatea fara rost,
De vrei sa faci o cariera
Ajunge numai sa fii....PROST.
In lumea asta cu de toate,
Unde se-nvata contra cost,
Pacat ca nici o facultate
Nu da si diploma de.....PROST.
Avem impozite cu carul
Dar inotam in saracie
Si ce buget ar avea statul
Dintr-un impozit pe.....PROSTIE...
Ei sunt ca iarba, cu duiumul,
Sa nu-i jignesti, sa nu-i improsti!
O, Doamne, de ne-ar creste graul
Cum cresc recoltele de ...PROSTI.
Si-n lumea asta rasturnata,
Unde cei strambi sunt cei mai drepti,
Savantii nostri mor de foame
Si numai PROSTII sunt destepti.
O lege facuta cu capul nu cu c.... ca la noi si ne mai dam si rotunzi ca suntem buricul pamintului si restul sunt prosti
Legislatia RM: Detinerea, portul si transportul armelor, folosirea si aplicarea lor Capitolul V
DETINEREA, PORTUL SI TRANSPORTUL ARMELOR, FOLOSIREA SI APLICAREA LOR
Articolul 30. Eliberarea autorizatiei de detinere si portarma
(1) Proprietarul, posesorul sau beneficiarul de arme sint obligati ca in decursul a 5 zile de la achizitionarea si primirea armelor, sa se adreseze organului teritorial de politie pentru a le inregistra si a obtine autorizatie de detinere si portarma, creind in prealabil conditiile respective.
(2) La obtinerea autorizatiei de detinere si portarma, proprietarul, posesorul sau benefeciarul de arme semneaza obligatia de respectare a prezentei legi si a regulilor de minuire a armelor.
Articolul 31. Detinerea de arme
Persoanele fizice si juridice care achizitioneaza arme si munitii aferente cu titlu de proprietate ori care le-au primit in posesiune sau folosinta sint obligate sa asigure integritatea si sa nu permita transmiterea lor unor alte persoane fizice sau juridice.
Articolul 32. Portarma
Proprietarul, posesorul sau beneficiarul de arme la portarma sint obligati sa aiba asupra lor autorizatie tip, eliberata de organul teritorial de politie. Transmiterea armelor catre alte persoane este interzisa.
Articolul 33. Transportul armelor
Persoanele fizice si juridice pot transporta arme si munitii aferente numai in baza autorizatiei eliberate de organele teritoriale de politie.
Articolul 34. Folosirea armelor
Proprietarii, posesorii si beneficiarii de arme organice, de vinatoare, de tir, de instructie, de decoratie, de colectie (de panoplie), de autoaparare sint obligati sa se foloseasca in conformitate cu destinatia lor speciala. Se interzice aflarea (indiferent de scop si timp) pe terenurile de vinatoare a detinatorilor de arme de foc (cu exceptia armelor cu teava scurta de autoaparare), avind asupra lor astfel de arme, care nu sint membri ai Societatii Vinatorilor si Pescarilor din Moldova.
[Art.34 completat prin Legea nr.563-XV din 19.10.2001]
Articolul 35. Atragerea proprietarilor de arme la mentinerea ordinii publice
La solicitarea organelor afacerilor interne, persoanele fizice care detin arme cu titlu de proprietate privata pot participa benevol la mentinerea ordinii publice si la asigurarea integritatii bunurilor cetatenilor, in astfel de cazuri, armele se aplica in conformitate cu Legea cu privire la politie.
Articolul 36. Conditiile si limitele aplicarii armelor de foc si a armelor de autoaparare
(1) Proprietarii, posesorii si beneficiarii de arme de foc si de arme de autoaparare au dreptul sa le aplice in cazurile si in modul prevazut de prezenta lege.
(2) Aplicare a armei se considera efectuarea unei impuscaturi asupra tintei.
(3) Aplicarea armei de foc trebuie sa fie precedata de un avertisment privind intentia recurgerii la ea, acordindu-se timp suficient pentru reactia de raspuns, cu exceptia cazurilor in care tergiversarea aplicarii armei genereaza un pericol direct pentru viata si sanatatea proprietarilor, posesorilor si beneficiarilor de arme sau altor cetateni ori poate conduce la alte urmari grave persoanelor de virsta inaintata si nici contra oamenilor cu evidente deficiente fizice, cu exceptia in care ei savirsesc un atac armat, opun rezistenta folosind arme sau comit un atac in grup ce ameninta viata si sanatatea proprietarilor, posesorilor si beneficiarilor de arme, bunurile lor sau bunurile pazite de ei, daca actiunile de acest fel nu pot fi respinse pe alte cai si cu alte mijloace.
(4) in toate cazurile cind aplicarea armei nu poate fi evitata proprietarii, posesorii si beneficiarii de arme sint datori sa se straduiasca a prejudicia cit mai putin sanatatea, onoarea, demnitatea si bunurile cetatenilor, sa contribuie la acordarea de asistenta medicala victimelor.
(5) in caz de atac prin surprindere, arma poate fi aplicata fara avertisment.
(6) Depasirea imputernicirilor in aplicarea armei de foc este pedepsita conform legii.
Articolul 37. Aplicarea armei de foc
(1) Arma de foc este aplicata ca o masura extrema de persoanele care au autorizatie de detinere si portarma in urmatoarele cazuri:
a) pentru autoaparare si apararea cetatenilor contra unor atacuri ce constituie un pericol real pentru viata sau sanatate, precum si pentru prevenirea capturarii prin violenta a armelor de foc;
b) pentru respingerea unui atac in grup sau unui atac armat asupra unor obiecte si incaperi, aflate sub paza, care apartin persoanelor fizice si juridice;
c) pentru respingerea tentativei de patrundere fortata in locuinte si incaperi auxiliare, ce ar pune in pericol viata si sanatatea persoanelor care se afla in ele;
d) pentru retinerea persoanei care opune rezistenta armata ori care este suprinsa in flagrant delict de infractiune grava si care incearca sa fuga de la locul crimei.
(2) Proprietarii, posesorii si beneficiarii de asemenea pot aplica arme de foc pentru a da un semnal de alarma sau a solicita ajutor, pentru a face inofensiv un animal care ameninta viata si sanatatea cetatenilor.
Articolul 38. Aplicarea armelor de autoaparare
Arma de autoaparare este aplicata ca o masura extrema pentru respingerea unui atac asupra proprietarului, posesorului, beneficiarului de arme sau asupra altor cetateni.
Articolul 39. Actiunile de dupa aplicarea armei in caz de ranire sau de deces al cetatenilor, survenite in urma aplicarii armei de foc sau a armei de autoaparare, persoana care a aplicat arma este obligata:
a) sa asigure acordarea de asistenta medicala urgenta victimelor, transportul lor intr-o unitate medico-sanitara;
b) sa comunice imediat despre cele intimplate celui mai apropiat organ de politie;
c) sa asigure intangibilitatea locului de incident, sa organizeze paza lui pina la sosirea reprezentantilor organelor de drept si sa-i informeze asupra celor intimplate;
d) sa mentina arma in starea in care se afla dupa aplicare.
DETINEREA, PORTUL SI TRANSPORTUL ARMELOR, FOLOSIREA SI APLICAREA LOR
Articolul 30. Eliberarea autorizatiei de detinere si portarma
(1) Proprietarul, posesorul sau beneficiarul de arme sint obligati ca in decursul a 5 zile de la achizitionarea si primirea armelor, sa se adreseze organului teritorial de politie pentru a le inregistra si a obtine autorizatie de detinere si portarma, creind in prealabil conditiile respective.
(2) La obtinerea autorizatiei de detinere si portarma, proprietarul, posesorul sau benefeciarul de arme semneaza obligatia de respectare a prezentei legi si a regulilor de minuire a armelor.
Articolul 31. Detinerea de arme
Persoanele fizice si juridice care achizitioneaza arme si munitii aferente cu titlu de proprietate ori care le-au primit in posesiune sau folosinta sint obligate sa asigure integritatea si sa nu permita transmiterea lor unor alte persoane fizice sau juridice.
Articolul 32. Portarma
Proprietarul, posesorul sau beneficiarul de arme la portarma sint obligati sa aiba asupra lor autorizatie tip, eliberata de organul teritorial de politie. Transmiterea armelor catre alte persoane este interzisa.
Articolul 33. Transportul armelor
Persoanele fizice si juridice pot transporta arme si munitii aferente numai in baza autorizatiei eliberate de organele teritoriale de politie.
Articolul 34. Folosirea armelor
Proprietarii, posesorii si beneficiarii de arme organice, de vinatoare, de tir, de instructie, de decoratie, de colectie (de panoplie), de autoaparare sint obligati sa se foloseasca in conformitate cu destinatia lor speciala. Se interzice aflarea (indiferent de scop si timp) pe terenurile de vinatoare a detinatorilor de arme de foc (cu exceptia armelor cu teava scurta de autoaparare), avind asupra lor astfel de arme, care nu sint membri ai Societatii Vinatorilor si Pescarilor din Moldova.
[Art.34 completat prin Legea nr.563-XV din 19.10.2001]
Articolul 35. Atragerea proprietarilor de arme la mentinerea ordinii publice
La solicitarea organelor afacerilor interne, persoanele fizice care detin arme cu titlu de proprietate privata pot participa benevol la mentinerea ordinii publice si la asigurarea integritatii bunurilor cetatenilor, in astfel de cazuri, armele se aplica in conformitate cu Legea cu privire la politie.
Articolul 36. Conditiile si limitele aplicarii armelor de foc si a armelor de autoaparare
(1) Proprietarii, posesorii si beneficiarii de arme de foc si de arme de autoaparare au dreptul sa le aplice in cazurile si in modul prevazut de prezenta lege.
(2) Aplicare a armei se considera efectuarea unei impuscaturi asupra tintei.
(3) Aplicarea armei de foc trebuie sa fie precedata de un avertisment privind intentia recurgerii la ea, acordindu-se timp suficient pentru reactia de raspuns, cu exceptia cazurilor in care tergiversarea aplicarii armei genereaza un pericol direct pentru viata si sanatatea proprietarilor, posesorilor si beneficiarilor de arme sau altor cetateni ori poate conduce la alte urmari grave persoanelor de virsta inaintata si nici contra oamenilor cu evidente deficiente fizice, cu exceptia in care ei savirsesc un atac armat, opun rezistenta folosind arme sau comit un atac in grup ce ameninta viata si sanatatea proprietarilor, posesorilor si beneficiarilor de arme, bunurile lor sau bunurile pazite de ei, daca actiunile de acest fel nu pot fi respinse pe alte cai si cu alte mijloace.
(4) in toate cazurile cind aplicarea armei nu poate fi evitata proprietarii, posesorii si beneficiarii de arme sint datori sa se straduiasca a prejudicia cit mai putin sanatatea, onoarea, demnitatea si bunurile cetatenilor, sa contribuie la acordarea de asistenta medicala victimelor.
(5) in caz de atac prin surprindere, arma poate fi aplicata fara avertisment.
(6) Depasirea imputernicirilor in aplicarea armei de foc este pedepsita conform legii.
Articolul 37. Aplicarea armei de foc
(1) Arma de foc este aplicata ca o masura extrema de persoanele care au autorizatie de detinere si portarma in urmatoarele cazuri:
a) pentru autoaparare si apararea cetatenilor contra unor atacuri ce constituie un pericol real pentru viata sau sanatate, precum si pentru prevenirea capturarii prin violenta a armelor de foc;
b) pentru respingerea unui atac in grup sau unui atac armat asupra unor obiecte si incaperi, aflate sub paza, care apartin persoanelor fizice si juridice;
c) pentru respingerea tentativei de patrundere fortata in locuinte si incaperi auxiliare, ce ar pune in pericol viata si sanatatea persoanelor care se afla in ele;
d) pentru retinerea persoanei care opune rezistenta armata ori care este suprinsa in flagrant delict de infractiune grava si care incearca sa fuga de la locul crimei.
(2) Proprietarii, posesorii si beneficiarii de asemenea pot aplica arme de foc pentru a da un semnal de alarma sau a solicita ajutor, pentru a face inofensiv un animal care ameninta viata si sanatatea cetatenilor.
Articolul 38. Aplicarea armelor de autoaparare
Arma de autoaparare este aplicata ca o masura extrema pentru respingerea unui atac asupra proprietarului, posesorului, beneficiarului de arme sau asupra altor cetateni.
Articolul 39. Actiunile de dupa aplicarea armei in caz de ranire sau de deces al cetatenilor, survenite in urma aplicarii armei de foc sau a armei de autoaparare, persoana care a aplicat arma este obligata:
a) sa asigure acordarea de asistenta medicala urgenta victimelor, transportul lor intr-o unitate medico-sanitara;
b) sa comunice imediat despre cele intimplate celui mai apropiat organ de politie;
c) sa asigure intangibilitatea locului de incident, sa organizeze paza lui pina la sosirea reprezentantilor organelor de drept si sa-i informeze asupra celor intimplate;
d) sa mentina arma in starea in care se afla dupa aplicare.